Cum se tratează corect hipertensiunea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se recomandă ca tensiunea să se măsoare de două ori, la un interval scurt, luându-se în considerare valoarea cea mai mică
Se recomandă ca tensiunea să se măsoare de două ori, la un interval scurt, luându-se în considerare valoarea cea mai mică

Stilul de viaţă echilibrat, caracterizat de o alimentaţie sănătoasă şi de un program de mişcare zilnic, şi respectarea schemei de tratament au un rol esenţial în ţinerea sub control a bolii.

Hipertensiunea apare atunci când fluxul sangvin exercită asupra pereţilor arteriali o presiunea mai mare decât cea normală. „Tensiunea ideală este de 120/80 mmHg (milimetri coloană de mercur), iar diagnosticul de hipertensiune se stabileşte atunci când tensiometrul indică valori de peste 140/90 mmHg", explică medicul de familie Călin Ciubotaru. Potrivit datelor Societăţii Române de Nefrologie, 5 milioane de români suferă de hipertensiune. Din păcate, cei mai mulţi hipertensivi nu respectă ca la carte indicaţiile medicului, punându‑şi astfel viaţa în pericol.

Netratată corespunzător, hipertensiunea poate duce, într-o primă fază, la cardiopatie ischemică şi la insuficienţă cardiacă. Iar în timp, această afecţiune devine un factor de risc pentru producerea unui infarct miocardic sau unui accident vascular cerebral. Prin urmare, pentru a preveni complicaţiile şi, în acelaşi timp, pentru a creşte calitatea vieţii, se recomandă scăderea valorilor tensiunii sub pragul de siguranţă (135/85 mmHg).

Pe lângă terapiile medicamentoase, un rol esenţial în menţinerea sub control a bolii îl are stilul de viaţă. De alt­fel, studiile au arătat că simpla schimbare a obiceiurilor alimentare, combaterea sedentarismului şi renunţarea la fumat (obicei care determină oscilaţii mari ale valorilor tensiunii) îl pot ajuta pe hipertensiv ca, în numai şase luni, să nu mai aibă nevoie de medicamente.

Zilnic, fructe şi legume

În prezent, hipertensivii pot avea control asupra alimentelor pe care le pun zilnic în farfurie cu ajutorul unui plan de dietă conceput de specialiştii americani de la Clinica Mayo. Denumit DASH (Abordări dietetice pentru stoparea hipertensiunii), acest plan alimentar mizează pe consumarea preponderentă de cereale integrale, de fructe, de legume şi de carne de pasăre, de curcan ori de peşte.

Deoarece consumul de sare este principalul factor favorizant, medicii recomandă bolnavilor să-şi monitorizeze tensiunea după fiecare masă la care au consumat alimente sărate şi să ajusteze cantitatea în funcţie de valorile tensionale obţinute. De asemenea, pentru avea control deplin asupra bolii, dieta trebuie completată cu mişcare. Se recomandă între 30 şi 60 de minute de mişcare, de şase ori pe săptămână. Totodată, este foarte important ca bolnavul să evite alcoolul şi să bea doi litri de apă zilnic.

Datorită diversităţii terapiilor medicamentoase, alegerea schemei de tratament se va face numai de către medicul curant. Pentru a ţine sub control valorile tensiunii arteriale, se recomandă asocierea mai multor medicamente, în locul monoterapiei, preferată, în general, de majoritatea hipertensivilor. De asemenea, periodic, hipertensivul ar trebui să meargă la control, deoarece este singurul mod în care medicul poate verifica eficienţa schemei de tratament.

5 milioane de români suferă de hipertensiune arterială, potrivit Societăţii Române de Nefrologie.

Se ţine un jurnal al valorilor tensionale zilnice

Pentru a obţine valorile corecte, tensiunea arterială se măsoară dimineaţa, după cel puţin cinci minute de la trezire. Se recomandă ca tensiunea să se măsoare de două ori, la un interval scurt, luându-se în considerare valoarea cea mai mică. Investigaţia mai poate fi realizată şi după minimum 30 de minute de la consumarea unei cafele ori după efort fizic. În cazul în care valorile tensiunii se măsoară la domiciliu, este bine ca acestea să fie consemnate într-un jurnal şi, la controlul periodic, să fie prezentate medicului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite