Nutriţionionistul Şerban Damian: „Nu există diete de slăbit miraculoase“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorul Şerban Damian crede că, pe lângă o alimentaţie incorectă, oamenii se îmbolnăvesc şi din cauza stresului de zi cu zi. Provenit dintr-o familie de arhitecţi, medicul nutriţionist Şerban Damian spune că medicina l-a ales pe el. Ar fi vrut să devină medic chirurg, dar n-a fost să fie.

Acum se ocupă de alimentaţia sănătoasă pentru oameni. Nu crede în reţetele miraculoase pentru slăbit sau în unele pentru vindecarea cancerului. Reţeta perfectă este o viaţă echilibrată, cu mese regulate şi mişcare săptămânală.

Mai citeşte şi:
„Hrana noastră cea de toate zilele" ne fură ani din viaţă

Patru milioane dintre români sunt, oficial, obezi

Zgomotul face mâncarea din avion insipidă

Emoţiile îţi influenţează greutatea

Doctorul avertizează asupra faptului că alimentaţia  grasă pe termen lung duce la boli cardiovasculare şi accidente vasculare cerebrale.

Cum ar trebui să ne hrănim toamna, când avem la dispoziţie o mulţime de legume şi fructe de sezon?

Din punctul meu de vedere diversitatea este unul dintre elementele cheie ale unei alimentaţii sănătoase şi ale unei vieţi lungi. Practic, toamna este un moment de care trebuie să profităm neapărat pentru că avem la dispoziţie toate roadele pământului, pe care altfel nu prea le avem de-a lungul întregului an. Nu se schimbă însă foarte mult dieta faţă de vară. Deci, nu ne putem aştepta la o trecere spectaculoasă între ceea ce mâncăm în timpul verii şi ceea ce mâncăm toamna.

Mulţi oameni se preocupă de ceea ce mănâncă şi totodată de modul în care arată şi de aceea ţin diverse diete. Care este cea mai potrivită dietă de urmat?

Nu există "cea mai potrivită dietă". Trebuie să ne gândim ce înseamnă cuvântul dietă, care vine din limba greacă şi înseamnă stil de viaţă. Există însă foarte multe idei şi principii bune pe care oamenii ar trebui să le aplice ca să trăiască sănătos.

Care sunt aceste principii de viaţă sănătoasă?

Păi, în primul rând alimentaţia ar trebui să fie suficientă, să-I asigure omului suficientă energie. Din experienţa mea, oamenii ar trebui să aibă o alimentaţie cât mai diversă, care să cuprindă toate alimentele necesare, nimic nu trebuie dat la o parte. Mai sunt şi astfel de reţete, de genul dietelor care elimină complet anumite alimente, gen vegetarianismul. Dar nu sunt de acord cu ele.

Ce boli pot să aducă regimurile alimentare drastice?

Pe termen scurt, aceste diete nu produc mari dezechilibre, dar îl secătuiesc de energie pe omul respectiv. Problemele apar însă atunci când alimentaţia pe termen lung este defectuoasă. Atunci putem vorbi de apariţia unor boli. Şi aici un exemplu este alimentaţia grasă pe termen lung, care predispune la accelerarea procesului aterosclerotic şi înfundarea vaselor de sânge, cu repercursiuni dintre cele mai grave, precum bolile cardiovasculare, infarctul, accidentele vasculare cerebrale. Apoi, s-a demonstrat faptul că un consum exagerat de carne predispune la apariţia cancerului. Însă, nu numai excesul dintr-un aliment poate duce la apariţia bolilor, ci şi lipsa totală a altora.

Stilul modern de viaţă nu ne permite să ne alimentăm corect. Dacă ai un program de 10-12 ore pe zi, cum ar trebui să-ţi programezi timpul, astfel încât să ai permanent o formă bună?

Întodeauna este vorba de ierarhizarea priorităţilor. Dacă este preocupat de alimentaţie şi de mişcare, eu cred că îşi găseşti timp pentru toate. Dacă spui că n-ai timp pentru sport, trebuie să renunţi la o oră de televizor. Trebuie regândită strategia de zi cu zi.

Există o modă acum pentru supliemntele nutrivite, mai mult sau mai puţin naturale. Cum ar trebui să ne ghidăm când alegem suplimentele?

Problema cu suplimentele nutritive este în toată lumea, nu numai la noi. Piaţa asta este extrem de puternică mai ales în ţările dezvoltate şi este mult mai greu să fie controlate. Ele nu intră sub incidenţa aceloraşi legi ca şi medicamentele. Ele nu promit vindecarea, ci doar suplimentează o alimentaţie şi atunci producătorii îşi permit să facă nişte afirmaţii hazardate de genul că slăbeşti (weight loss) cinci kilograme într-o săptămână. Trebuie întotdeuana să consultăm un specialist când ne hotărâm să folosim astfel de produse.

Care ar fi o reţetă pentru a slăbi sănătos?

Nu există o singură o reţetă. Trebuie să adaptăm un regim în funcţie mai mulţi factori: înălţimea, greutatea, vârsta, nivelul de activitate fizică, de obiceiurile comportamentale.

Cât de eficiente sunt die­tele disociate?

Din punctul meu de vedere nu reprezintă decât soluţii pe termen scurt. Nu poţi să mânânci disociat la nesfârşit. Noi mâncăm de toate de mii de ani.

Există un curent care militează împotriva E-urilor. Cum ar trebui să ne ferim de aceste substanţe?

Nu avem cum să ne ferim de ele. În primul rând că nu toate E-urile sunt nocive. Sunt unele absolut banale, se folosesc de sute de ani în conservare. De exemplu, acidul citric şi acitul acetic. Însă, au fost folosite E-uri de-a lungul anilor şi s-a demonstrat că sunt nocive. Partea bună este că există lista cu E-uri dăunătoare şi producătorii sunt obligaţi să le scrie pe etichetă. Dacă avem răbdare putem evita alimentele care conţin astfel de substanţe.

„Aş face pe dracu-n patru să le măresc salariile medicilor"

Cum aţi ajuns să practicaţi  medicina?

Cam de prin clasa a şaptea când am descoperit un atlas de anatomie care mi s-a părut interesant şi am început eu de unul singur să învăţ muşchi, oase şi aşa mai departe. La mine în familie toată lumea a făcut arhitectură. Cred că de fapt medicina m-a descoperit pe mine.

De ce nutriţia?


Într-o primă fază vroiam chirurgie, imi doream foarte mult să devin chirurg ortoped, dar n-a fost să fie. Însă, fiind preocupat de sport şi de culturism la vremea aceea, a început să mă preocupe partea de nutriţie. La un moment dat mi-am dat seama că acesta ar putea să fie viitorul meu şi am urmat o şcoală de nutriţie sportivă la Comitetul Olimpic Internaţional şi în felul acesta am ajuns nutriţionist sportiv. Mai am şi o specializare de medicină de familie.

Ştim care este situaţia din sistemul de sănătate, ştim cât de nemulţumiţi sunt medicii de salariile lor. Dacă aţi fi ministrul Sănătăţii care ar fi primele trei măsuri pe care le-aţi lua pentru redresarea sistemului?

Nu m-am gândit niciodată la aşa ceva şi nici nu mă văd vreodată în postura de ministru. Dar ipotetic vorbind, aş face pe dracu' în patru să le măresc salariile medicilor. Este inuman să obligi un om care a învăţat atâta şi care îşi dăruieşte timpul lui pentru binele altuia să trăiască la limita de jos a subzistenţei, să trăiască să aştepte şpagă şi aşa mai departe.

"Este inuman să obligi un om care a învăţat atâta şi care îşi dăruieşte timpul lui pentru binele altuia să trăiască la limita de jos a subzistenţei, să aştepte şpagă şi aşa mai departe."

„Am luat ce e mai prost din alimentaţia occidentală"

Ce părere aveţi despre metoda "Tatoiu", bazată pe produse din miere şi propolis, despre care se spune că vindecă cancerul? Există vreo metodă prin care se poate preveni cancerul?

Nu există o astfel de dietă. Aceste aşa zise diete sunt nişte extrapolări. Eu nu cred că poate vindeca.  Dacă există  o anumită plantă, că cele mai multe reţete sunt pe bază de plante, care are în compoziţie nişte substanţe care s-au dovedit că au un potenţial antitumoral, atunci acest lucru nu înseamnă că te şi feresc de cancer.

Piaţa este plină de suplimente nutritive care duc la pierderea în greutate. Câte de eficiciente sunt ele?


Aş spune că efectul lor variază undeva între zero şi şi unu la sută. Dacă le asociezi unui program mai complex, atunci ar putea să-şi aducă şi ele un aport de 1% sau chiar deloc. Unele precum pastila chinezească pot dimpotrivă să facă rău. Pentru mulţi suplimentele nutritive reprezintă un miraj.

Clima în care trăim ne influenţează în vreun fel nutriţia?


Pentru zona nostră temperată merele, perele şi prunele sunt de bază pentru alimentaţia noastră. Dacă ne gândim că facem parte dintr-un context energetic şi că trăim în zona asta, eu zic că suntem mai câştigaţi din punct de vedere nutriţional dacă mâncăm alimentele de aici. Din fericire pentru noi românii avem tot ce ne trebuie.

Şi cu toate acestea, suntem pe primele locuri în Europa la toate bolile.

Da, pentru că una este să mânânci un aliment produs natural, fără tratamente chimice, şi alta să mânânci junck food sau alimente excesiv procesate. Din această cauză suntem campioni la boli. În plus, românii au trecut prin perioade grele timp de 50 de ani în care alimentaţia a fost lăsată pe ultimul loc, iar preocupările faţă de nutriţie au fost lăsate pe ultimul plan. După Revoluţie, am importat în mod rapid tot ce era mai prost din cultura occidentală.

"Una este să mănânci un aliment produs natural, fără tratamente chimice, şi alta să mănânci junk food sau alimente excesiv procesate. Din această cauză suntem campioni la boli."

Cine este Şerban Damian

Şerban Damian are 35 de ani şi este absolvent al Facultăţii de Medicină Generală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti.

A urmat un program internaţional organizat de Comitetul Olimpic Internaţional şi este singurul medic român care are acreditare de la acest organism.

Este autorul a două volume despre sănătate: „Stretching, secretul flexibilităţii" în 2003 şi Superfit. „Esenţialul în fitness şi culturism" în 2006. Este maseur profesionist cu pregătire în masaj shiatsu şi stretching.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite