Analişti: Israelul e în derivă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul e într-o furtună diplomatică: primăvara arabă a dărâmat parteneriatele stabile pe care le avea în regiune şi a adâncit problema conflictului cu palestinienii din Fâşia Gaza şi Cisiordania.

Unul dintre seniorii Institutului de Politică din Washington privind Orientului Mijlociu, Soner Cagaptay, se întreabă într-o analiză pentru CNN dacă Turcia şi Israelul merg la război. "După ce Turcia a fost primul stat musulman care a recunoscut Israelul în 1949 şi după Tratatul de la Camp David (1978) cu Egiptul, Israel a stat liniştit: avea de partea lui cele mai mari puteri ale Levantului, teritoriul răsăritean al Mării Meditare ocupat de musulmani. Pentru prima oară, cele două state se aliniază contra Israelului", notează Cagaptay, care menţionează interesele economice contrastante ale Turciei şi Israelului.

"Sunt foare îngrijorat de faptul că balanţa strategică a Israelului se deteriorează pe zi ce trece", a spus Oded Eran, fost ambasador şi liderul Institutului pentru Studii de Securitate din Israel, citat de Reuters.

"Relaţiile cu Turcia şi Egiptul se strică şi avem probleme şi cu Statele Unite ale Americii. Absenţa unui proces de pace viabil cu palestinienii şi spectrul unei rezoluţii ONU privind statalitatea Palestinei agravează lucrurile", a mai spus el.

Noii lideri egipteni nu vor mai susţine Israelul aşa cum a făcut-o Hosni Mubarak. Deja mişcarea egipteană Fraţii Musulmani a cerut "revizuirea" relaţiilor cu Israelul şi pentru sistarea livrărilor de gaze către statul evreu. "Israelul trebuie să fi primit mesajul şi să fi înţeles că Egiptul s-a schimbat, că întreaga regiune se va schimba şi că nu mai este loc pentru aroganţa şi agresiunile sale", a spus mişcarea islamistă.

"Nu se ştie sigur care mai este acum locul Israelului în Orientul Mijlociu", a spus Ami Ayalon, fost şef al serviciilor de informaţii israeliene, citat de Wall Street Journal. "Egiptul a fost piatra de temelie pe care ne construiam strategiile şi acum, această fundaţie nu mai este".

Iar Turcia îşi caută un nou rol în lumea arabă redesenată. "În această nouă configuraţie, Israelul nu mai joacă un rol aşa de important pentru Turcia. Turcia trebuie să ceară favoruri în lumea arabă şi e foarte uşor să faci asta dacă eşti anti-Israel", a spus Joshua Teitelbaum, expert israelian în Orientul Mijlociu, citat de Reuters.

Cotidianul Adevărul nota la 9 septembrie 2011 că "Turcia bagă în corzi Israelul". Premierul Turciei a anunţat recent că nave de război ale Turciei vor escorta navele cu ajutoare umanitare pentru Fâşia Gaza. Mai mult, Turcia a început să ia măsuri pentru a împiedica Israelul să exploreze unilateral resursele naturale din estul Mediteranei. Turcia l-a expulzat recent pe ambasadorul israelian, iar israelienii au anunţat că nu-şi vor cere scuze pentru incidentul de anul trecut, în care nouă cetăţeni turci au fost ucişi de comandouri ale marinei israeliene, în timp ce se îndreptau spre Gaza la bordul navei Mavi Marmara.

Yossi Shain, profesor la Universitatea din Tel Aviv şi la Universitatea Georgetown din Washington, remarcă faptul că Obama şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au o colaborare mai degrabă proastă şi Obama s-a enervate de-a dreptul că Israelul nu a oprit colonizarea în Cisiordania.

"Statele Unite sunt importante pentru noi toţi, dar ele sunt absente acum şi vor rămâne aşa până după alegerile prezidenţiale de la anul. America este o navă atât de mare, iar căpitanul are de rezolvat atâtea probleme pe propria punte. De aceea, domnului Obama îi va fi foarte greu să facă ceea ce trebuie făcut în cazul Palestinei. Ştie ce trebuie făcut, dar n-a putut", a declarat, într-un interviu pentru Adevărul, trimisul special al preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Nabil Shaath.

image

Ce abordare are România?

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a vizitat Bucureştiul la 6 iulie 2011, unde s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Emil Boc. România sprijină o reglementare negociată pentru soluţia „două state", dar se împotriveşte paşilor unilaterali. Cu alte cuvinte, nici în căruţă, nici în teleguţă. Oficial, Ministerul român de Externe nici nu susţine, nici nu respinge solicitareaa palestinienilor de a recunoaşte statul Palestina. Presa israeliană a calificat poziţia ţării noastre drept una „ambiguă".

Mai citeşte:

Primăvara palestiniană. Un Israel tot mai încolţit?

Ahmad Bader Aqel, ambasadorul statului Palestina în România: „Românii ne-au întors spatele după 1990"

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite