VIDEO Osama bin Laden a murit/ Cum a ajuns cel mai "vânat” om de planetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Osama bin Laden a fost ucis duminică noapte, în Pakistan, la nord de Islamabad, după aproape 10 ani de vânătoare. Povestea celui mai căutat om de pe planetă, încheiată pe 1 mai 2011, începe însă în 1957, la Ryad, în Arabia Saudită.

Fondatorul al-Qaeda este al 17 din cei 50 de copii ai lui Muhammed Awad bin Laden, un milionar saudit apropiat al familiei regale. Deşi mulţi dintre fraţii săi au fost şcoliţi în străinătate, Bil Laden a preferat să rămână în Arabia Saudită. Încă de mic, el a fost crescut ca un devotat Wahhabi, o ramură radicală a religiei musulmane. "Osama era mult mai credincios decât noi. Nu-i plăcea să se uite la televizor sau să asculte muzică", povesteşte unul dintre fraţii lui.

Citeşte şi:

Osama bin Laden a fost ucis/Analist: Eliminarea lui nu înseamnă că al-Qaeda îşi va înceta activitatea

Osama bin Laden a murit, iar SUA deţin cadavrul

Anul în care Osama bil Laden îşi "descoperă chemarea" este 1979, relatează CNN. Trupele sovietice au invadat Afganistanul, iar Osama a decis să-şi ajute fraţii musulmani în jihadul împotriva comuniştilor. Dacă, la început, a oferit bani şi experzită în domeniul construcţiilor, cunoştinţe dobândite din afacerile familiei sale, mai târziu Osama a pus mâna pe arme. De altfel, unele zvonuri susţin că prima jachetă de camuflaj şi prima puşcă de asalt ar fi fost obţinute de la un soldat sovietic pe care l-ar fi ucis cu mâinile goale.

Anii '80, începuturile al-Qaeda şi ale "războiului sfânt mondial"

După alungarea ruşilor, bin Laden a pus bazele grupării al-Qaeda cu scopul demarării unui jihad mondial. Al-Qaeda a anunţat ca inamic principal Statele Unite ale Americii, care, "în mod ironic", i-au ajutat pe afgani cu fonduri în lupta cu sovieticii.

Însă, abia după ‘90, odată cu invadarea Kuweitului de către trupele irakiene comandate de Saddam Hussein, bil Laden şi-a manifestat cu adevărat înverşunarea faţă de Statele Unite. În 1990, Osama s-a dus la familia regală a Arabiei Saudite şi s-a oferit să păzească oraşele sfinte ale Islamului, Mecca şi Medina, pe fondul invaziei lui Saddam. Oficialii saudiţi au preferat, însă, ajutorul trupelor americane.

Blamat pentru convingerile sale şi acuzat de mai multe atentate teroriste, Osama bil Laden a fost alungat din Arabia Saudită. El s-a refugiat, mai mulţi ani, în Sudan, unde a înfiinţat mai multe tabere de antrenament pentru recruţii al-Qaeda. Activitatea sa nu a fost agreată nici de sudanezi, care l-au alungat din ţară.

Declarat cel mai căutat terorist din lume după atacurile asupra ambasadelor SUA în '98

Bil Laden a fugit în Afganistan, unde a anunţat, în 1997, că va ataca SUA dacă nu-şi retrag trupele din Arabia Saudită. Un an mai târziu, în '98, Osama bin Laden a declarat război Statelor Unite.

Atentatele din august 1998 de la ambasadele americane din Nairobi (Kenya) şi din Dar es Salaam (Tanzania) au demonstrat intenţiile liderului musulman. Atacurile s-au soldat cu peste 300 de morţi şi 5.000 de răniţi. Deşi Bill Clinton, preşedintele SUA din aceea perioadă, a cerut să fie concentrate atât resurse umane, cât şi financiare considerabile pentru prinderea lui conducătorului al-Qaeda, capturarea acestuia a eşuat.

Război sfânt al lui bil Laden a continuat cu atacul navei amerciane USS Cole, în 2000, pentru ca, un an mai târziu, să culmineze cu atentatele de la 11 septembrie, asupra turnurilor gemene World Trade Center, din New York. Potrivit CNN, şeful al-Qaeda a declarat după prăbuşirea turnurilor că atacurile au fost o reuşită de neimaginat.

image
image

Trupele americane au invadat Afganistanul şi au pornit o adevărată vânătoare pentru capturarea celui care a devenit cel mai aprig terorist din lume. Bil Laden s-a văzut, astfel, nevoit să se ascundă, ultima oară fiind văzut pe teritoriul afgan în noiembrie-decembrie 2001. Experţii americani în contrainformaţii susţin că acesta ar fi trecut graniţa şi s-ar fi refugiat în Pakistan. Din acest moment, liderul al-Qaeda a păstrat legătura cu cei care-l urmau prin intermediul internetului. Totodată, bil Laden a făcut publice prin mai multe înregistrări video şi audio în care avertiza că al-Qaeda va ataca din nou.

Osama bin Laden a murit/ Cele mai groaznice atentate pe care le-a produs

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite