VIDEO Hosni Mubarak a demisionat din funcţia de preşedinte al Egiptului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Poporul vrea înlăturarea regimului", "Alaa, spune-i tatălui tău că un sfert de secol îi ajunge!", "Nu lui Suleiman!", "Nu agenţilor americani", "Nu spionilor israelieni", "Jos Mubarak", sunt doar câteva dintre lozincile scandate de protestatarii egipteni.

Urmăriţi imagini LIVE aici.

UPDATE 21.10 Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a lansat un apel către autorităţile egiptene, cărora le-a cerut să formuleze reforme care să facă din Egipt o societate liberă şi pluralistă. "Franţa aduce un omagiu acestei decizii curajoase şi necesare. Franţa încurajează egiptenii să continue marşul spre libertate", a declarat liderul francez.

UPDATE 20.30  Promisiunile Armatei:

- încheierii stării de urgenţă;

- persoanele oneste care au refuzat corupţia şi au cerut reforme nu vor fi arestate;

- organizarea unor alegeri prezidenţiale libere şi transparente;

- apărarea intereselor cetăţenilor şi vegherea securităţii naţiunii.

Consiliul a insistat asupra necesităţii de revenire la muncă în instituţiile statului şi întoarcerea la o viaţă normală. De asemenea, Consiliul Suprem al forţelor militare a salutat sacrificiul preşedintelui Hosni Mubarak în timp de pace şi război şi atitudinea sa patriotică, în care au prevalat interesele superioare ale naţiunii.

UPDATE 19.50 Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut Egiptului să respecte acordul de pace cu Israelul şi securitatea acestei ţări. Prima reacţie a americanilor a venit din partea vicepreşedintelui Statelor Unite, Joe Biden, care iniţial l-a apărat pe Mubarak, spunând că nu este un dictator şi că nu ar trebui să se retragă. Acum el a descris demisia acestuia ca fiind "o zi istorică" pentru Egipt, avertizând însă cu privire la zile delicate şi consecinţele grele care vor veni.

Există informaţii neconfirmate conform cărora armata l-ar fi convins pe Mubarak să-şi prezinte demisia, în urma discursului de joi seară.

UPDATE 19. 25 Consiliul Militar Suprem va demite Guvernul, va suspenda ambele camere ale Parlamentului şi va conduce împreună cu şeful Curţii Constituţionale Supreme , informează postul de televiziune al-Arabiya

UPDATE 18.55 Cotaţiile bursiere internaţionale au crescut, iar cele ale petrolului au scăzut, după anunţul privind demisia preşedintelui egiptean.

UPDATE 18.26 Preşedintele american Barack Obama a anunţat că va face o declaraţie în aproximativ două ore.

UPDATE 18.25 Egiptenii adunaţi în piaţa Tahrir au căzut în genunchi, vărsând lacrimi de fericire, în timp ce alţii lansează artificii pentru a sărbători sfârşitul mandatului de 30 de ani al lui Mubarak, veste anunţată într-o declaraţie de 30 de secunde.

Sutele de mii de egipteni din piaţa Tahrir au explodat de bucurie după anunţul demisiei preşedintelui

Cea care va prelua puterea este armata, nu vice-preşedintele Omar Suleiman, un consiliu militar urmând să asigure interimatul până la alegerile din septembrie.

Mohamed ElBaradei, unul dintre principalii opozanţi ai regimului din Egipt, a afirmat, imediat după anunţul demisiei preşedintelui, că aceasta este cea mai fericită zi din viaţa lui. "Ţara a fost eliberată, după atâţia ani de represiune", a spus el pentru AP, adăugând că se aşteaptă la o "tranziţie frumoasă a puterii".

UPDATE 18.15  "Ca urmare a circumstanţelor dificile prin care trece ţara, preşedintele Hosni Mubarak a decis să demisioneze. El i-a comandat Consilului Militar Suprem să preia puterea", a anunţat Omar Suleiman, citat de The Guardian.

Potrivit CNN, amata va prelua puterea. Cosiliul Militar Suprem a preluat puterea anunţă agenţiile de ştiri. Pe de altă parte, există şi agenţii care dau ca sigură preluarea puterii de câtre vicepreşedintele Suleiman, căruia Mubarak i-a cedat încă de ieri o parte a prerogativelor sale.

FP România: De ce "revoluţia furată" ar folosi tuturor

UPDATE 18.00 Hosni Mubarak a demisionat din funcţia de preşedinte. Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele Egiptului, Omar Suleiman, informează BBC. Mulţimea este în delir. Pe străzile de Cairo, zeci de mii de oameni dansează de bucurie.

image

UPDATE 17.45 Televiziunea publică egipteană a anunţat că va în scurt timp va da publicităţii un comunicat al preşedintelui Mubarak.

UPDATE 17.30 Mii de persoane se îndreptau vineri după-amiază spre palatul prezidenţial din Cairo şi spre sediul televiziunii de stat. În Egipt peste un milion de persoane au ieşit în stradă în cea de-a 18 zi de la începerea protestelor pentru a cere plecarea preşedintelui. O sursă apropiată Guvernului, a confirmat, sub acoperirea anonimatului,plecarea din ţară a preşedintelui, dar a refuzat să ofere informaţii suplimentare.

UPDATE 15.54 Preşedintele Hosni Mubarak şi familia sa au părăsit Cairo şi se află în Sharm el-Sheikh, la reşedinţa lor de la Marea Roşie, transmite CBS News citând Al-Arabiya.

UPDATE 14.58 O agenţie de presă egipteană susţine că preşedintele Hosni Mubarak ar fi plecat din ţară împreună cu familia sa. Deşi iniţial şi postul de televiziune  Al-Arabiya a anunţat că Mubarak a părăsit ţara, a revenit cu precizarea că preşedintele egiptean şi familia sa au plecat din Cairo către o destinaţie necunoscută, transmite Business Day.

UPDATE 10:51 Zeci de mii de manifestanţi s-au reunit în această dimineaţă în piaţa Tahrir din Cairo, pentru o nouă mobilizare masivă împotriva preşedintelui egiptean Hosni Mubarak, care continuă să se agaţe de putere, relatează AFP.

Printre cei care şi-au petrecut noaptea în această piaţă devenită simbolul mişcării de contestare, unii încă dormeau în corturi, în timp ce alţii se treziseră devreme şi scandau sloganuri împotriva preşedintelui Mubarak, purtând drapele egiptene.

UPDATE 03:00 Preşedintele american, Barack Obama a cerut urgent Guvernului egiptean să explice schimbările care s-au făcut în procesul care duce la democraţie, într-un limbaj mai clar. "Poporului egiptean i s-a spus că este o tranziţie a puterii, dar nu este clar dacă această tranziţie este imediată, seminificativă sau suficientă. Prea mulţi egipeni au rămas neconvinşi că guvernul este serios şi că vrea o tranziţie spre democraţie. Este de datoria guvernului să explice clar acest lucru. Cum am mai spus, viitorul Egiptului stă în mâinile poporului. SUA crede cu tărie că drepturile universale ale omului trebuie respectate în Egipt, iar asipraţiile populaţiei trebuie îndeplinite", a spus Obama, potrivit cnn.com.

UPDATE 02:30 dezamăgire, furie, frustare. Astea au fost stările protestatarilor după discursul preşedintelui egiptean. Mii de protesatatri se îndreaptă spre castelul prezidenţial: "Spun mereu aceleaşi lucruri, dar nu fac nimic nou. Suleiman este ca Mubarak. Nu ne lăsăm până nu pleacă"

UPDATE 02:00 Opozantul egiptean Mohamed ElBaradei a scris pe pagina sa de Twitter: Egiptul va exploda. Armata trebuie să salveze ţara asta acum. Nu ştiu de partea cui e armata, dar Suleiman este o extensie a lui Mubarak. Ei sunt gemeni. Cum au transferat ei puterea?", potrivit cnn.com

UPDATE 23:40 Discursul lui Omar Suleiman, vicepreşedintele Egiptului:

"Priorităţile Egiptului sunt să asigurăm stabilitatea şi siguranţa ţării, să menţinem integră imagine Egiptului şi să recâştigăm încrederea oamenilor. Le cer oamenilor să înţeleagă că acestea sunt acum priorităţile. Am deschis uşa dilogului si am ajuns la un consens. Dialogul e deschis şi îl vom menţine. În acest context vreau să confirm că voi depune toate eforturile pentru o tranziţie în concordanţă cu Constituţia.

 Fac apel catre cetăţeni să se uite spre viitor şi să aibă încredere că putem să ne asigurăm un viitor bun şi că egiptenii sunt eroi şi nu-şi doresc haos în ţara lor.

 Haideţi să mergem împreună pe acelaşi drum pentru a îndeplini aspiraţiile tinerilor, care vor o viaţă mai bună, stabilitate în ţara lor. Fac apel la tineri să plece la casele lor, la locurile de muncă. Ţara are nevoie de ei acolo.

 Nu ascultaţi de posturile satelite care nu au alt obiectiv decât să semene furia printre oameni. Trebuie să ne bazăm pe instituţia noastră, să ne încredem în propriile forţe, în divinitate şi să asigurăm securitatea în ţară.

 E timpul sa fim solidari şi să fim încrezători că vom ieşi din criză dacă lucrăm împreună. Divinitatea profetului va vedea că faceţi o faptă bună!”

UPDATE 23:30 Protestatarii au început încă de la mijlocul discursului preşedintelui să strige "Jos cu Hosni Mubarak" şi "Pleacă, pleacă". Ei şi-au scos pantofii şi i-au agitat în aer în semn de protest faţă de discursul lui Mubarak, care nu şi-a dat demisia aşa cum se aşteptau, ci a predat unele atribuţii ale puterii vicepreşedintelui Omar Suleiman.

UPDATE 23:00: Declaraţiile preşedintelui Egiptului. Mubarak vrea să-şi ducă mandatulpână la capăt:

"Acesta este un discurs ca de la tată la fiu. Sunteţi nişte tineri care visează la o viaţă mai bună, Vă promit că sângele tinerilor nu au curs în zadar. Voi pedepsi pe cei care au comis crime împotriva voastră. Sufletul meu a fost la fel de distrus ca şi al vostru. Vă promit că voi asculta cererile voastre.

Sunt determinat sa-mi duc la bună îndeplinire promisiunile şi voi implementa ce am promis fără ezitare.

Cererile voastre vor fi îndeplinite. Ceea ce e important acum e să corectăm lucrurile care trebuie corectate şi să-i găsec pe cei care au comis crime, iar eu ca preşedinte al repubublicii voi răspunde cererilor voastre şi nu voi accepta nici implicare străina în această situţie.

Dragii mei fii şi fiice, nu voi ma candida la alte alegeri prezidenţiale şi voi fi mulţumit cu ce am făcut până acum . Voi asigura transferarea de putere către cel ales de către voi în mod corect, transparent.

Aceasta e promisiunea făcuta mie şi divinităţii şi vreau să asigur securitate egipenilor, să ieşim din criză şi să respectăm dorinţele oamenilor, să asigurăm stabilitatea în ţară. În acelaşi timp vreau să asigurăm o tranziţie paşnica de putere. Totul se va face în mod credibil şi tranparent şi vă promit că vom depaşi aceste vremuri grele.

Am început un dialog construcitiv care cere schimbare. Am ajuns la un consens în ceea ce priveşte vizunile. Cred că suntem pe drumul cel bun şi să stabilim date exacte şi vom urma acest plan de tranziţie paşnică până în septembrie.

Am format o comisie care va fi respnsabilă cu implementarea promisiunilor pe care le-am făcut oamenilor. Aceste comisii au în componenţă oameni de încredere şi cu experienţă care se vor ocupa de probleme.

Faptul că s-au pierdut vieţi omeneşti, am dat deja ordine să se înceapă anchete pentru a se lua măsuri necesare pentru cei care au cosmi aceste crime.

Dragii mei concetăţeni, priorităţile mele sunt să recâştig încrederea egiptenilor, să revigoram economia. Egiptul trece prin vremuri grele şi toate aceste evenenimente au făcut rău economiei noastre şi vor costa Egiptul foarte mult, iar oamenii care au cerut aceste schimbări vor simţi pe propria piele paguba suferită de ţară în aceste saptămâni de proteste. Toţi egiptenii sunt de aceeaşi baricada, trebuie să continuăm dialogul şi să lăsăm deoparte luptele.

Am fost şi eu tânăr atunci când am învăţat onoarea militară în Egipt, să te sacrifici pentru ţara ta şi am trăit vremuri dificile. Dar cele mai frumoase clipe au fost când am ţinut în mână steagul Egiptului. Am menţinut pacea în ţară, nu am cedat niciodată. Nu am încercat să fac abuz de putere.

Mi se frânge sufletul când văd că propriul popor strigă împotriva mea. Dar sunt convins că Egiptul va depăşi acest moment dificil şi trebuie să avem în vedere priorităţile.

Vom demonstra că nu suntem servitorii nimănui şi nu primim ordine de la alţii. Vom demonstra că suntem oameni uniţi, coerenţi, demni. Această deminitate este esenţa naţiunii noastre de mii de ani. Acest spirit va dăinui în fiecare dintre noi.

Am trăit pentru această ţară, iar interesul ţării va rămâne prioritatea mea. Îmi voi duce la bun sfârşit responsabilităţile. Nici eu, nici fiul meu nu vom pleca din această ţară şi vom fi înmormântaţi aici. Vom rămâne până la sfârşit demni".

UPDATE Ministrul egiptean al Informaţiilor neagă că Hosni Mubarak ar urma să renunţe la putere

Anas el-Fekki, ministrul egiptean al Informaţiilor, a dezminţit, joi seara, zvonurile potrivit cărora preşedintele Hosni Mubarak va renunţa la putere, relatează CNN.

Ce trebuie să ştii despre protestele din Egipt

UPDATE Înalta conducere a armatei egiptene s-a întrunit, joi seara, într-o şedinţă la care Hosni Mubarak nu a participat. Opoziţia se teme de o lovitură de stat.

După şedinţă, armata a emis aşa numitul Comunicat nr. 1 în care se precizează că va acţiona pentru "menţinerea aspiraţiilor poporului".

La întâlnirea liderilor forţelor armate nu a fost prezent nici preşedintele Hosni Mubarak, nici vicepreşedintele Omar Suleiman.

"Faptul că şefii armatei s-au întâlnit în lipsa lui preşedintelui Mubarak, care este şi şeful Forţelor Armate, înseamnă că Armata a preluat puterea şi mă aştept ca acest lucru să fie anunţat în scurt timp", a declarat Nabil Abdel Fattah, de la Centrul pentru Studii Politice Al Ahram, citat de CNN.

Televiziunea de stat a prezentat imagini cu Mubarak stând liniştit la biroul său, la o întâlnire cu vicepreşedintele Omar Suleiman. Potrivit televiziunii egiptene cei doi înalţi oficiali s-au întâlnit joi.

Ali Khamenei îndeamnă egiptenii să continue revolta şi un regim islamist să preia conducerea

UPDATE Mii de protestatori adunaţi în Piaţa Tahrir din centrul oraşului Cairo au început să aplaude şi să fluiere de bucurie la vestea că preşedintele Hosni Mubarak şi-ar putea anunţa demisia în acestă seară, informează CNN.

Berlusconi: În Egipt s-ar putea face o tranziţie către un sistem mai democratic, cu un preşedinte ca Mubarak

UPDATE Televiziunea publică egipteană a anunţat că preşedintele Mubarak se va adresa naţiuniunii în această seară pe tema speculaţiilor privind iminenta sa demisie, informează Reuters şi BBC.

UPDATE Mubarack a fost de acord să renunţe la putere în favoarea vice-preşedintelui Omar Suleiman, informează CNN, citând surse guvernamentale.

Anumiţi oficiali au precizat, sub protecţia anonimatului, că au primit semnale contradictorii în privinţa retragerii preşedintelui, de aceea nu se pot pronunţa până nu văd că se şi întâmplă acest lucru. Ei au precizat că vestea retragerii a pornit tocmai de la oficialii de rang înalt din regimul Mubarak. Întrebaţi când s-ar putea face transferul de putere, sursele au răspuns: "Ni s-a spus că aceasta se va produce curând".

UPDATE Preşedintele egiptean Hosni Mubarak ar putea renunţa la putere în această seară, a anunţat secretarul general al partidului de guvernământ, citat de BBC. Pe de altă parte, reprezentanţii armatei au declarat că sunt gată să răspundă "cererilor legitime ale poporului".

UPDATE Arabia Saudită a avertizat că îl va susţine pe preşedintele egiptean Hosni Mubarak, dacă administraţia lui Barack Obama încearcă să forţeze o schimbare rapidă de regim în Egipt, transmite The Times.

Potrivit publicaţiei, citate de Fox News, regele Abdullah al Arabiei Saudite i-ar fi spus preşedintelui Barack Obama, în cadrul unei conversaţii telefonice din 29 ianuarie, să nu îl umilească pe Hosni Mubarak. El l-ar fi avertizat pe liderul de la Casa Albă că va susţine financiar Egiptul dacă Statele Unite îşi retrag programul de asistenţă, în valoare de 1,5 miliarde de dolari anual.



"Mubarak şi regele Abdullah nu sunt doar aliaţi, ei sunt prieteni apropiaţi, iar regele nu vrea să îşi vadă prietenul înlăturat şi umilit", a explicat un oficial de rang înalt din capitala saudită, citat de The Times.

Arabia Saudită consideră că Hosni Mubarak trebuie să rămână la putere pentru a asigura tranziţia către democraţie şi apoi să demisioneze cu demnitate.

Regele Arabiei Saudite, Abdullah bin Abdul Aziz al Saud.Sursa: EPA
image

UPDATE În întreaga ţară, mii de muncitori egipteni au intrat în grevă pentru a cere salarii mai mari. În acest fel cresc presiunile asupra Guvernului, în condiţiile în care există deja proteste masive pentru demisia preşedintelui Hosni Mubarak, informează CNN. Este vorba despre lucrători din industria petrolieră, feroviară şi de telecomunicaţii.  În portul Alexandria sute de angajaţi din serviciile de salubritate şi din domeniul administrativ sunt în grevă din cauza îngheţării salariilor, susţin martorii citaţi de CNN.

Pe de altă parte, există voco care anunţa o iminentă închidere a Canalului Suez şi o creştere foarte mare a preţului petrolului, dar ministrul egiptean al Finanţelor a dat asigurări că se va "face tot posibilul" pentru ca acesta să rămână deschis.

image

UPDATE Echipa Antenei 3 la Cairo, formată din reporterul Laurenţiu Rădulescu şi cameramanul Alexandru Buzdugan, a fost reţinută de autorităţile egiptene.

"Această reţinere va avea un deznodămân fericit. Echipa va fi nevoită să rămână la poliţie câteva ore, unde li se vor verifica înregistrările din ultimele zile. Cel mai probabil li se va reproşa faptul că nu au acreditări, dar acestea nu prea pot fi procurate", a explicat Carmen Avram, jurnalist Antena 3, fost trimis special în Egipt.

Chiar dacă marţi ministrul de Externe Ahmed Abul Gheit a avertizat că armata va interveni "în caz de haos pentru a lua lucrurile în mâini", manifestanţii sunt decişi să-şi continue protestele în piaţa Tahrir din Cairo.

"Dacă nu vom muri aici, vom muri în închisoare. Prefer să mor aici", a declarat, pentru AFP, un absolvent de facultate în vârstă de 24 de ani, şomer.



Potrivit ONU şi Human Rights Watch, de la începutul mişcării peste 300 oameni au murit în timpul violenţelor. Mulţi dintre manifestanţii aflaţi în piaţa Tahrir poartă fotografii ale "martirilor".

Ieri, sute de manifestanţi au încercuit Parlamentul şi sediul Guvernului din Cairo. Ei au petrecut noaptea în corturi din plastic, pe cele două trotuarele străzii care duce la Parlament. Astăzi, cele două intrări de pe strada care duce la Parlament au fost blocate.

Piaţa Tahrir, situată în centrul Cairo, a devenită simbolul mişcării populare declanşate la 25 ianuarie şi este ocupată zi şi noapte din 28 ianuarie.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite