VIDEO Oamenii lui Hugo Chavez părăsesc barca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hugo Chavez, preşedintele Venezuelei
Hugo Chavez, preşedintele Venezuelei

Pe fondul protestelor declanşate de interzicerea a şase posturi de televiziune şi de măsurile de naţionalizare, preşedintele venezuelean este părăsit de trei miniştri apropiaţi. Hugo Chavez rămâne tot mai singur în marşul său spre un control total al economiei şi al cetăţenilor din Venezuela.

FOTOGALERIE

FOTO VIDEO Student mort în protestele privind cenzura TV a lui Hugo Chavez

Capitala Caracas este împărţită de câteva zile în două tabere aflate în conflict: opozanţii preşedintelui venezuelean Hugo Chavez şi susţinătorii „comandantului revoluţiei". Peste 5.600 de poliţişti sunt pe post de „zonă de tampon" între cele două grupări.

În alte oraşe protestele au fost mai violente, două persoane pierzându-şi viaţa. Corul susţinătorilor s-a mai subţiat însă, după ce Hugo Chavez a avut nefericita idee de a cere firmelor de cablu suspendarea de pe grilă a şase posturi de televiziune, cu puţin timp înainte de transmiterea unui important meci de baseball - principala distracţie a vene­zuelenilor.

Un votant al lui Hugo Chavez: "Am sperat la un socialism suedez dar am primit unul cubanez"

Cele şase posturi tv au fost sancţionate pe motiv că au încălcat noile reglementări introduse luna trecută de către Agenţia de Telecomunicaţii. Potrivit acestora, posturile care emit prin satelit şi cablu sunt obligate să transmită discursurile preşedintelui şi alte mesaje ale autorităţilor.

Cele şase canale indisciplinate „au ratat" discursul de sâmbătă al preşedintelui, ori Chavez a dorit să se asigure că acest lucru nu se va mai întâmpla. Mai ales că RCTV International, unul dintre posturile scoase din grilă de cablişti, este cel mai urmărit de către venezueleni şi are o atitudine ostilă şefului statului, relatează CNN. Anul trecut, liderul de la Caracas a susţinut 140 de discursuri televizate, unele durând aproape şapte ore. Iar 2010 este un an electoral crucial.

Posturile anti-Chavez, scoase din pachetul de canale de televiziune.

Scădere în sondaje

Chavez şi-a fixat ca obiectiv pentru legislativele din septembrie obţinerea a două treimi din mandatele Adunării Naţionale. Aceste mandate îi sunt necesare pentru adoptarea legilor organice sau numirea înalţilor funcţionari ai statului. Numai că lucrurile nu se prezintă prea roz, popularitatea sa, estimată la 60% la începutul lui 2009, ajungând la circa 50%. Analiştii apreciază că Chavez va continua să scadă în sondaje, tras în jos şi de măsurile nepopulare pentru redresarea economiei, precum şi de "dezertările" unor apropiaţi.

A apărut hamburgerul antiimperialist McChavez.

Lupta pentru influenţă

Ultimele demisii sunt cele ale vicepreşedintelui Ramon Carrizales, care deţinea şi portoliul Apărării, şi ale soţiei sale, Yubiri Ortega, ministru al Mediului. Cei doi şi-au explicat decizia prin motive personale, dar presa internaţională scrie despre disensiuni între preşedinte şi Carrizales, considerat unul dintre cei mai competenţi miniştri.

Studenţii au ieşit pe străzi pentru a apăra libertatea de exprimare

Studenţii au ieşit pe străzi pentru a apăra libertatea de exprimare

Demisia celor doi soţi a fost urmată de cea a preşedintelui Băncii Centrale, Eugenio Vasquez Orellana, care avea rang de secretar de stat. Cum Orellana, care a invocat „probleme de sănătate", este un apropiat al lui Carrizales, site-urile venezuelene de ştiri pun frământările din cabinet pe seama luptei pentru influenţă între cei care nu mişcă în front şi cei care au încercat să se opună ultimelor măsuri.

Chavez i-a înlocuit rapid pe cei doi miniştri, iar postul de vice i-a revenit ministrului Agriculturii. Anterior, ministrul Electricităţii fusese demis pentru modul în care a gândit raţionalizarea curentului, mii de persoane fiind lăsate pe întuneric de două ori pe zi.

Exproprieri după bunul plac

Una dintre cele mai contestate decizii este reforma legislativă adoptată de către Adunarea Naţională, la sfârşitul săptămânii trecute. Noile prevederi facilitează naţionalizarea şi preluarea bunurilor şi serviciilor considerate ca fiind „de utilitate publică".

„Executivul poate începe o procedură de expropriere atunci când sunt constatate nereguli economice şi administrative", scrie presa locală.

În această situaţie se pot afla companii ce cresc preţurile în mod necorespunzător, au poziţie de monopol, refuză să comercializeze anumite produse, vând produse necorespunzătoare sau la un preţ superior celui fixat de stat. Iniţiativa a fost justificată de faptul că preţurile au crescut în urma devalorizării monedei naţionale, însoţită de o rată de schimb dublă pentru importuri.

Avertisment către Franţa

Ministerul francez de Externe şi-a exprimat îngrijorarea faţă de decizia preşedintelui Chavez de suspendare a celor şase posturi de televiziune. Autorităţile de la Caracas au calificat intervenţia Franţei ca fiind „lipsită de înţelepciune" şi „inacceptabilă". Mai mult, oficialii venezueleni au spus că implicarea Parisului în treburile interne „ar putea determina guvernul venezuelean să-şi revizuiască relaţiile cu Franţa".

Un purtător de cuvânt al MAE francez a revenit cu clarificări, explicând că Franţa şi-a exprimat doar „ataşamentul faţă de pluralismul informaţiilor", dorind continuarea şi dezvoltarea relaţiilor bilaterale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite