Un votant al lui Hugo Chavez: "Am sperat la un socialism suedez dar am primit unul cubanez"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu banii din petrol, splendidele plaje din Caraibe şi oamenii plini de viaţă, în Venezuela ar trebui să fie ca în rai. Dar nu este aşa şi oamenii spun că de vină este liderul Hugo Chavez, care a modificat recent Constituţia astfel încât să poate fi reales de câte ori vrea.

Un jurnalist din Seattle a petrecut Anul Nou în al doilea cel mai periculos oraş din lume, capitala Venezuelei, Caracas, unde s-a întâlnit cu localnici pro şi contra lui Chavez.

Venezuelenii îl acuză pe liderul lor că nu a făcut nimic să îi apere pe oamenii cinstiţi de bandele criminale deoarece cartierele rău-famate sunt baza electoratului său. De fapt, spun oamenii, Chavez a introdus în guvernarea sa conceptul străzii: fură de la bogaţi şi ţine pentru tine.

VIDEO Dictatorii lumii şi extravaganţele lor.

Deşi corupţia este o problemă majoră în Venezuela, oamenii se tem cel mai mult de îngrădirea libertăţii. Chavez a ordonat în august 2009 închiderea a 39 de staţii radio şi alte 200 sunt vizate. O lege a fost adoptată astfel încât jurnaliştii ostili guvernului să fie închişi. Şi, bineînţeles, Chavez a modificat Constituţia astfel încât să poată fi reales de oricâte ori vrea.

Expert: Hugo Chavez se pregăteşte de război cu arme din Rusia şi Belarus

"Am vorbit cu tineri venezueleni care privesc viitorul cu pesimism. Au absolvit liceul, vorbesc engleză şi vin din familii din pătura de mijloc a societăţii. Fiecare dintre ei a spus că vrea să plece în Canada, Europa, SUA sau alte ţări din America de Sud", povesteşte jurnalistul.

"Un tânăr chiar mi-a arătat pe aeroportul din Caracas posterele propagandiste, pozele uriaşe cu Chavez şi harta Venezuelei cu roşu socialist. Disperat de ceea ce a ajuns ţara lui, tânărul mi-a spus că dacă nu ar trebuit să aibe grijă de mama lui, şi-ar fi luat soţia şi fiicele şi ar fi plecat în SUA".

Hugo Chavez: "Dacă climatul era o bancă,deja l-aţi fi salvat"

Web designerul Armando a spus că l-a votat în 1999 pe Chavez dar că acum regretă asta. "Speram într-un model socialist suedez, unde toată lumea se îmbogăţeşte. În schimb primim un socialism cubanez în care toţi sărăcesc".

Pe Armando l-am întâlnit la o petrecere într-o casă aflată pe un deal, înconjurată de un gard cu sîrmă ghimpată, la fel ca multe altele din Caracas. Mulţi oameni se simt prizonieri între proprii pereţi.

A apărut hamburgerul antiimperialist McChavez.

"Capitala Caracas este aparent un oraş modern, asemănător Californiei: supermarketuri, mall-uri, clădiri înalte de birouri, şoşele aglomerate, restaurante luxoase şi cartiere cochete cu acoperiş roşu, barbecue în grădină şi maşini americane la intrare.

Dar în spatele acestora sunt cartiere în care milioane de oameni trăiesc în sărăcie lucie în blocuri precum bucăţile de lego şi unde domneşte crima", mai spune jurnalistul.

Potrivit acestuia, deşi Caracas este unul din cele mai periculoase oraşe din lume, sunt oameni care se plimbă noaptea pe stradă dar îşi lasă acasă bijuteriile, ceasurile, telefoanele. Localnicii şi turiştii care se plimbă în timpul zilei pe munţii din jurul oraşului se uită mereu în spate să vadă dacă îi urmăreşte cineva.

Oraşul mexican de graniţă Ciudad Juarez a fost desemnat cea mai periculoasă localitate din lume, într-un clasament citat de site-ul australian News.com. Pe locul doi s-a clasat capitala venezueleană Caracas iar pe al treilea oraşul american New Orleans.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite