Scutul antirachetă / Lavrov: "NATO şi OSCE sunt ineficiente"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe rus, Sergei Lavrov
Ministrul de Externe rus, Sergei Lavrov

Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a atacat verbal starea curentă în care se află securitatea europeană, sâmbătă, acuzând-o de ineficienţă, dar nu a oferit informaţii în ceea ce priveşte un nou tratat pe teme de securitate, scrie The Moscow Times.

Criticile ministrului rus au venit la o zi după ce Ministerul de Externe şi-a manifestat îngrijorarea în ceea ce priveşte decizia României de a găzdui interceptoare de rachete americane ca parte a proiectului de scut anti-rachetă.

Securitatea Europei a fost subminată din toate punctele de vedere pe parcursul a ultimilor 20 de ani, a declarat Lavrov în timpul discursului ţinut în cadrul conferinţei prvind securitatea europeană organizată la Munich.

Citiţi şi:

Rogozin: Rusia propune un tango cu NATO,în timp ce NATO ne propune lambada

Rusia şi NATO, în „bătălia doctrinelor“

NATO: Noua doctrină a Rusiei nu reflectă lumea reală. NATO nu este duşmanul Moscovei

Rolul Organizaţiei pentru Securitatea şi Cooperarea Europeană a fost redus la sprijinirea politicii de expansiune a NATO, ceea ce presupune nu numai menţinerea graniţelor europene, ci şi o alegere conştientă de a muta aceste graniţe către est, raportează Interfax.

Nu avem nevoie de dovezi ca să vedem că principiul nu funcţionează, a afirmat Lavrov, exemplificând bombardarea Iugoslaviei din 1999 şi conflictul din Osetia de Sud.

Premierul rus a optat pentru un nou tratat privind securitatea în Europa, alături de preşedintele Dmitri Medvedev, încă din 2008, dar fără prea mult succes.

Unii politicieni au sprijinit ideea reformării OSCE, declarând că propunerile merită să fie discutate mai departe, potrivit adjunctului ministrului rus de Externe, Alexander Glusko.

Dmitri Rogozin, trimisul rus la conferinţa NATO, a declarat pentru Itar-Tass că propunerea este susţinută în mare parte de ministrul de Externe german, Guido Westerwelle, fără a elabora.

Liderii europeni au făcut remarci generale cu privire la continuarea dialogului cu secretarul de stat american Hillary Clinton, dar nu au refuzat tratatul de securitatea propus de Rusia, scrie The Moscow Times.

Parteneriatul strategic cu Rusia resprezintă nu numai cheia către securitatea europeană, ci şi soluţia problemelor globale, a precizat Westerwelle la conferinţa de sâmbătă.

Însă, surprinzătorul anunţ făcut de preşedintele român Traian Băsescu ar putea determina noi frustrări ale Moscovei în faţa Washingtonului, despre care se spune că şi-ar extinde facilităţile defensive în Europa în detrimentul Rusiei.

Băsescu a declarat că departamentul de apărare al României a aprobat propunerea de a găzdui rachete înaintată de vicepreşedintele american Joe Biden în timpul vizitei la Bucureşti în octombrie. Detaliile planului privind noul scut antiracetă încă se discută, a declarat acesta.

Rogozin a criticat planul României privind scutul antirachetă, afirmând că statul rus trebuie să ştie că rachetele nu sunt îndreptate către Rusia. Oficialul rus a mai adăugat că această chestiune nu va influenţa negocierile ruso-americane privind semnarea unui noi tratat pentru reducerea armelor.

.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite