Rogozin: Rusia propune un tango cu NATO,în timp ce NATO ne propune lambada

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dmitri Rogozin
Dmitri Rogozin

Reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a acuzat Alianţa Nord-Atlantică că ignoră propunerile Moscovei privind securitatea europeană, informează RIA Novosti, citată de Agerpres.

"NATO spune că un parteneriat este ca un tango, pe care îl dansezi în doi. Se dovedeşte, însă, că Rusia propune un tango, în timp ce nouă ni se propune să dansăm lambada", a declarat Rogozin în cadrul Conferinţei de securitate de la Munchen.

Dmitri Rogozin susţine că poziţia părţii ruse pe marginea securităţii europene, expusă la Munchen de ministrul de externe Serghei Lavrov, a fost sprijinită în mod deschis doar de ministrul de externe al Germaniei, Guido Westerwelle, în timp ce "ceilalţi se fac că aceasta /poziţie rusă/ nici nu ar exista".

Proiectul Tratatului pentru securitate europeană a fost elaborat la iniţiativa liderului rus Dmitri Medvedev. Potrivit preşedintelui rus, propunerile sunt menite să "creeze un spaţiu unitar în ceea ce priveşte securitatea militar-politică din zona euro-atlantică, pentru a depăşi definitiv moştenirea războiului rece".

Propunerea Rusie prevede ca toate ţările din zonă să-şi asume obligaţii de ordin juridic, în conformitate cu care niciun stat nu va putea să-şi consolideze securitatea în detrimentul altor ţări şi organizaţii.

La semnarea documentului au fost invitate "toate statele din spaţiul euro-atlantic şi euro-asiatic, de la Vancouver la Vladivostok", precum şi organizaţii internaţionale, între care NATO, Uniunea Europeană, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) şi Comunitatea Statelor Independente (CSI).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite