NATO: Noua doctrină a Rusiei nu reflectă lumea reală. NATO nu este duşmanul Moscovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii Alianţei Nord-Atlantice au declarat că noua doctrină militară a Rusiei, care consideră NATO drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale, nu reflectă realităţile politice şi nu face altceva decât să dinamiteze relaţii dintre Moscova şi Occident.

Moscova a fost iritată de extinderea Alianţei Nord-Atlantice în zona statelor care făceau odinioară parte din Pactul de la Varşovia şi de-a dreptul înfuriată de promisiunile de includere a Georgiei şi Ucrainei în NATO, state pe care Kremlinul le consideră încă a face parte din sfera ei de influenţă.

Noua doctrină militară a Rusiei arată că extinderea NATO în Europa de Est este "principala ameninţare externă care ar putea conduce la o confruntare armată". Documentul a fost aprobat de preşedintele rus Dimitri Medvedev în urmă cu două zile.

"Noua doctrină a Rusiei nu reflectă lumea reală şi vine să contradicţie cu toate încercările nostre de a îmbunătăţi relaţiile cu Moscova. NATO nu este duşmanul Rusiei", a declarat secretarul general al Alienţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, într-un interviu pentru Reuters.

Doctrina militară aprobată vineri de Kremlin consideră instalarea scutului antirachetă american în Europa drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale, la fel ca şi dorinţele de expanasiune ale NATO în Europa de Est.

Rasmussen a declarat că NATO a încercat să  dezvolte parteneriatul strategic cu Moscova şi să extindă cooperarea în Afganistan. NATO va prezenta puctul său de vedere la Munich, unde va avea loc o întâlnire cu ministrul de afceri externe al Rusiei,Sergei Lavrov.

"I-am cerut Rusiei să-şi întărescă participarea în Afganistan. Împărtăşim aceeaşi dorinţă de reuşită", a declarat Rasmussen.

Limitele cooperării

Rusia a precizat că se va implica în rezolvarea crizei afgane, dar că nu va trimite trupe suplimentare şi nu a acceptat tranzitarea teritoriului său în scopul trimiterii către Afganistan a proviziilor de arme letale.

Rasmussen nu a reuşit să obţină în decembrie un angajament ferm din partea Moscovei în rezolvarea conflictului din Afganistan şi nici extinderea condiţiilor de tranzit al teritoriului agfan pentru elicoptere.

NATO nu vede necesară adoptarea unui nou tratat de securitate cu Rusia

Preşedintele rus Dimitri Medvedev a publicat pe 29 noiembrie un proiect a unui pact de securitate după încheierea Războiului Rece, despre care a declarat că ar putea înlocui NATO şi alte instituţii şi ar împiedica orice stat să utilizeze forţa în relaţiile internaţionale.

Propunerea Rusiei a fost privită cu scepticism de către statele din Alianţă. Potrivit lui Rasmussen astfel de discuţii de securitate ar trebui să aibă loc în cadrul OSCE.

Rasmussen a moştenit o relaţie tensionată cu Moscova de la fostul secretar general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer. Relaţiile dintre NATO şi Rusia au fost îngheţate după intervenţia militară a ruşilor în Georgia din 2008.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite