IATA condamnă "mizeria europeană" în ceea ce priveşte închiderea spaţiului aerian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA) a criticat astăzi guvernele europene pentru modul în care au acţionat pentru închiderea spaţiului aerian din cauza norului de cenuşă.

Directorul IATA Giovanni Bisignani a afirmat, pentru BBC, că "este o încurcătură şi o mizerie europeană".

Citiţi şi:

VIDEO Lufthansa şi Air Berlin critică interdicţiile de zbor: "Situaţia este scandaloasă!"

Cât pierd firmele europene din cauza vulcanului din Islanda

VIDEO Companiile aeriene după ce au evaluat impactul norului de cenuşă: Se poate zbura!

VIDEO De ce se strică avioanele când intră într-un nor de cenuşă

Din cauza închiderii spaţiului aerian în ultimele cinci zile au avut de suferit milioane de oameni. Astfel, Marea Britanie a ordonat navelor Flotei Regale să ajute oamenii să ajungă acasă. Totodată, compania de cale ferată franceză SNCF a anunţat că va oferi reduceri şi va suplimenta cu 80.000 de locuri cursele efectuate în această săptămână între Paris şi Londra.

Agenţia Europeană de control al aviaţiei (Eurocontrol) a anunţat că doar aproximativ 30% din numărul normal de zboruri - 8.000 până la 9000 - ar funcţiona astăzi în Europa.

Directorul IATA a spus că impactul economic al acestei crizei asupra companiilor aeriene este mai mare decât după momentul 11 septembrie 2001, când au avut loc atacurile teroriste din SUA.

"Decizia pe care Europa a luat-o nu are la bază nicio evaluare a riscurilor, nicio consultare, nicio coordonare sau conducere", a spus el.

"Europenii încă folosesc un sistem bazat pe un model teoretic care nu funcţionează... în loc să folosească unul în care să ia deciziile pe fapte şi pe evaluarea riscurilor", a adăugat  Giovanni Bisignani.

IATA a majorat astăzi estimările referitoare la pierderile cauzate transportatorilor aerieni de restricţionarea traficului de la 200 milioane de euro pe zi la 250 de milioane de euro pe zi. Proiecţia anterioară fusese anunţată vineri.

Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni include circa 230 de operatori aerieni, care asigură 93% din traficul aerian internaţional.

Vezi aici lista ţărilor în care sunt restricţii în privinţa traficului aerian.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite