VIDEO Lufthansa şi Air Berlin critică interdicţiile de zbor: "Situaţia este scandaloasă!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă ţara noastră a decis să-şi redeschidă spaţiul aerian, cursele de pasageri începând să opereze încă de la ora 12.00, în alte state din Europa situaţia nu este deloc roză.

Conform ediţiei online a Deutsche Welle, spaţiul aerian german rămâne închis cel puţin până luni la ora 20, potrivit autorităţii de siguranţă a zborurilor. În aceste condiţii cursele care ar fi trebuit să facă legătura între România şi Germania vor rămâne la sol.

Mai citiţi şi:

Cât pierd firmele europene din cauza vulcanului din Islanda

VIDEO Companiile aeriene după ce au evaluat impactul norului de cenuşă: Se poate zbura!

VIDEO De ce se strică avioanele când intră într-un nor de cenuşă

Sursa citată precizează faptul că cea mai mare companie aeriană germană, Lufthansa, a criticat interdicţia de zbor, susţinând că testele efectuate au arătat că se poate zbura şi că nu există particule periculoase în atmosferă.

O altă companie importantă în Germania, Air Berlin, consideră că interzicerea zborurilor nu se bazează pe măsurători reale ale nivelului de cenuşă în atmosferă. Cele două societăţi de zbor au precizat că închiderea spaţiilor aeriene europene provoacă pagube de sute de milioane de dolari companiilor aeriene şi şi-au manifestat nemulţumirea că deciziile au fost luate numai pe baza unei simulări efectuate pe calculator.

Directorul Air Berlin a declarat că nici măcar un singur balon meteorologic nu a fost lansat pentru a măsura cât de multă cenuşă vulcanică se află, de fapt, în aer. Un purtător de cuvânt al companiei Lufthansa a descris situaţia ca fiind "scandaloasă".

Deutsche Welle mai precizează în articol că ministrul german al transporturilor, Peter Ramsauer, a apărat însă decizia de a interzice zborurile şi a acuzat companiile aeriene că pun pe primul plan cifra de afaceri, în detrimentul siguranţei.

Uniunea Europeană a convocat pentru luni o videoconferinţă a miniştrilor transporturilor din ţările membre, pentru eventuale măsuri de reducere a haosului creat după închiderea majorităţii spaţiilor aeriene europene.

Începând de joi, peste 60.000 de zboruri au fost anulate, sute de mii de pasageri fiind afectaţi. Chiar şi în situaţia în care zborurile de pe marile aeroporturi europene vor fi reluate, normalizarea traficului aerian va dura mai multe zile. Aproape nici o aeronavă nu se află în acest moment în locul în care ar trebui să se afle.

Traficul aerian rămâne închis şi în Marea Britanie

Cel puţin până luni la ora 19, spaţiul aerian britanic va rămâne închis. Norvegia, prima ţară care a închis spaţiul aerian miercurea trecută, a ridicat duminică restricţiile. Italia, Olanda şi Austria îşi vor redeschide aeroporturile luni.

Danemarca a anunţat redeschiderea spaţiului aerian la mare altitudine, dar zborurile sub 11.000 de metri sunt în continuare interzise întreaga zi. Aeroportul din capitala suedeza Stockholm a fost de asemenea redeschis. Spania si-a redeschis toate aeroporturile duminică.

O purtătoare de cuvânt a Institutului de Meteorologie din capitala islandeză Reykjavik a declarat sâmbătă că deocamdată nu se poate vorbi despre încetarea activităţii vulcanice sau despre modificarea direcţiei vântului.

Potrivit Eurocontrol, 60% din zboruri au fost anulate la nivel european, iar pierderile financiare sunt imense.Lufthansa şi KLM au anunţat că au trimis câte un avion să zboare prin norul de cenuşă vulcanică, iar aeronavele nu a avut de suferit, relatează presa cehă. Testele celor două companii au avut loc fără pasageri, iar primele inspecţii au arătat că nu s-au produs avarii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite