VIDEO Companiile aeriene după ce au evaluat impactul norului de cenuşă: Se poate zbura!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe companii aeriene europene au realizat şi ieri şi astăzi mai multe zboruri de test, pentru a evalua impactul norului de cenuşă asupra aparatelor de zbor, informează  AFP.

Olandezii de la KLM Royal Dutch Airlines au efecuat cu succes un zbor de evaluare între Amsterdam şi Dusseldorf. Pentru zborul test a fost folosit un avion Boeing 737 cu un echipaj format din 20 de persoane.

Mai citeşte şi:

Tel verde pentru turiştii afectaţi de închiderea spaţiului aerian

Aeronava a decolat de pe aeroportul Schiphol la ora 7.30, ora României, şi a aterizat în bune condiţii la Dusseldorf. 

Potrivit unui purtător de cuvânt al KLM, tot astăzi se vor mai efectua alte opt zboruri, iar IVW, aviaţia civilă olandeză, a acordat autorizaţie pentru toate aceste curse. Zborurile de testare se fac la altitudini cuprinse între 10.000 şi 13.000 de metri.

"Toate sunt zboruri de testare Acest lucru nu înseamnă că sunt posibile şi zboruri regulate. IVW trebuie să decidă asupra reluării curselor, în baza consultărilor cu autorităţile europene", a declarat preşedintele KLM, Peter Hartman.

Compania olandeză KLM a subliniat că au ţinut legătura cu specialiştii de la compania germană Lufthansa, care a efectuat sâmbătă "zece zboruri de testare în spaţiul german".

Centrul german de aeronautică şi astronautică DLR a anunţat că va realiza luni un zbor pentru măsurarea concentraţiei de particule de cenuşă vulcanică în aer. "Pregătim un zbor pentru a face măsurători până la o altitudine de 10 kilometri", a declarat Andreas Schutz, reprezentant al DLR.

Zborul va fi efectuat cu un aparat Falcon 20 echipat pentru cercetări atmosferice, dar deocamndată nu a fost autorizat.

Compania franceză Air France a anunţat la rândul său că face duminică mai multe zboruri fără pasageri, tocmai pentru a vedea care este impactul pe care îl are norul de cenuşă vulcanică asupra avioanelor. Primul zbor urmează să fie efectuat cu un avion Airbus A320 duminică după-amiază, în sud-vestul Franţei, cu decolare de la Toulouse.

"Aceste zboruri de evaluare au ca scop strângerea unor elemente care să poată îmbunătăţi cunoştinţele despre impactul norului de cenuşă asupra avioanelor", se arată într-un comunicat comun al Air France şi al Direcţiei generale a aviaţiei civile.

Autoritatea italiană pentru aviaţia civilă
a autorizat duminică un zbor de evaluare pentru a controla starea spaţiului aerian din nordul ţării.

"Zborul va fi efectuat de un aparat Cessna Citation 2. Avionul va pleca de pe aeroportul Ciampino din Roma şi se va îndrepta spre Veneţia şi apoi spre Milano, pentru a reveni ulterior la Roma", anunţă un comunicat al Autorităţii italiane pentru aviaţia civilă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite