LIVE Summitul G20: Află cum se decide soarta Europei şi ce se va întâmpla cu economia mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Summitul G20
Summitul G20

La Cannes are loc, joi şi vineri. Summitul G20 la care vor participa cele mai dezvoltate 19 state plus UE. Reuniunea are în centru criza zonei euro şi propunerea premierului elen de a organiza un referendum privind măsurile de ajutorare a Greciei.

Summit-ul, care are loc joi şi vineri la Cannes, ar fi trebuit să vizeze reformarea sistemului financiar mondial şi adoptarea de măsuri pentru a înăspri controlul asupra fluxurilor speculative de capital, însă decizia şoc a premierului elen, George Papandreou, a răsturnat complet programul discuţiilor.

Papandreou a fost chemat la Cannes înaintea summit-ului şi a fost avertizat de preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, şi de cancelarul german, Angela Merkel, ambii lideri politici fiind furioşi de decizia premierului elen, care a cauzat declinul puternic al burselor mondiale şi al euro.

LIVE Urmăreşte mai jos principalele evenimente ale zilei:

UPDATE 20.50 Nicolas Sarkozy îşi reafirmă încrederea în soliditatea economiei italiene, ameninţată să fie contaminată de criza Greciei. Liderul de la Elysee a luat notă "cu interes de noile măsuri anti-criză prezentate de Roma" în marja summitului G20.

UPDATE 20.40 Giorgios Papandreu a fost aplaudat de liderii de la G20 pentru discursul susţinut la Atena. Liderii din cadrul G20, reuniţi joi la Cannes (Franţa), l-au aplaudat pe premierul grec Giorgios Papandreou în timp ce acesta îşi afirma ataşamentul faţă de planul anticriză european, conform imaginilor transmise de televiziuni, a declarat un martor ocular.Şefii de stat şi de guvern ai principalelor ţări bogate şi emergente au putut urmări discursul acestuia rostit la Atena în timpul summitului lor.
"O respingere (a planului) prin referendum, organizarea de alegeri sau absenţa majorităţii în favoarea planului înseamnă ieşirea din euro", a adăugat el într-un discurs de aproape o oră susţinut în faţa grupului său parlamentar, a cărui reuniune tensionată continuă în cursul serii.

UPDATE 20.10 Liderul opoziţiei de dreapta din Grecia, Antonis Samaras, a cerut premierului Giorgios Papandreu să demisioneze şi a explicat că este necesară organizarea de alegeri anticipate în decurs de şase săptămâni. Papandreu a vorbit la telefon cu Samaras cu câteva ore în urmă şi s-a oferit să poarte negocieri cu liderul conservatorilor pentru a încropi un guvern de uniune naţională până la organizarea de alegeri anticipate.

UPDATE 19.40
Sarkozy şi-a asumat meritul pentru răzgândirea Greciei. Preşedintele francez a estimat că mesajul ferm adresat Greciei în ajun de cuplul franco-britanic în privinţa referendumului a dus la o "revenire a conştienţei"

UPDATE 19.30
Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy: "Mare parte din discuţiile de la G20 au fost dedicate Eurozonei. Euro este inima Europei şi Europa este inima politicii franceze. Nu putem accepta implozia euro,care ar putea fi implozia Europei. Este vital ca zona euro să trimită lumii un mesaj credibil". Despre discuţiile avute în întâlnirea tete-a-tete cu preşedintele american, Barack Obama, pe tema unei posibile taxe globale pe tranzaţii, liderul de la Elysee spune că "există o analiză comună asupra felului în care lumea finanţelor ar trebui să contribuie la rezolvarea crizei de azi".

UPDATE 19.00
Preşedintele american, Barack Obama: "Cea mai importantă sarcină pe care o avem în aceste două zile este să rezolvăm criza financiară de aici, din Europa." "Sunt de acord cu preşedintele Sarkozy că UE a făcut paşi importanţi spre o soluţie cuprinzătoare, iar asta nu s-ar fi întâmplat fără ca Nicolas să fie la conducere. Dar aici, la G20, ar trebui să vedem detaliile despre cum va fi implementat planul european. Am discutat şi despre situaţia din Grecia şi cum putem să o rezolvăm. SUA vor continua să fie partenerul Europei pentru a înfrunta aceste provocări."

UPDATE 18.30
David Cameron, premierul britanic: "Când lumea e în criză, e normal să te gândeşti să dai forţă Fondului Monetar Internaţional. Niciun guvern nu a pierdut vreodată bani dând bani FMI. Ce nu vom sprijini este ca FMI să investească direct în salvarea euro. Nu ar fi correct şi nu vom sprijini asta. "

UPDATE 18.20 În comunicatul final, G20 va accepta o posibilă creştere a resurselor FMI cu ajutorul ţărilor care vor o poziţie mai important în cadrul instituţiei, explică o sursă apropiată de negocieri, citată de AFP.

UPDATE 18.00
Hu Jintao, preşedintele chinez: "Am schimbat opinii în privinţa situaţiei economice globale la întâlnirea liderilor BRIC, am discutat şi despre criza datoriilor din Europa. Acum vom discuta chestiuni bilaterale." "Planul de salvare existent demonstrează hotărârea Europei de a rezolva problema datoriilor şi sperăm că implementarea planului va rezolva dificultăţile din această zonă şi că va da un impuls dezvoltării economice europene". "Europa este cea mai mare economie din lume şi nu va exista revenire economică globală fără revenire economică europeană".

UPDATE 17.03 Papandreou dispus să renunţe la referendum. Organizarea referendumului ar putea fi suspendată în cazul în care se încheie un acord între principalele partide politice, anunţă prim-ministrul Greciei.

Summitul G20

UPDATE 16.56 Papandreou este gata să poare negocieri cu opoziţia pentru formarea unui guvern de tranziţie. El îşi menţine poziţia: nu va demisiona.

UPDATE 16.43 Toţi liderii au cerut Greciei să spună clar dacă doreşte sau nu să mai facă parte din zona euro, solicitând ca această ţară să nu mai beneficieze de sprijin financiar până când nu decide ce anume doreşte să facă.

UPDATE 16.39 Noul preşedinte al ECB, Mario Draghi, a precizat, într-o conferinţă de presă, că procesul de creştere economică din Zona Euro va rămâne, foarte probabil, la o viteză scăzută. Mesajul său către ţările europene este că acestea nu trebuie să se bazeze prea mult pe BCE, ci mai degrabă pe "capacitatea lor de a se reforma".

UPDATE 16.22 Liderii statelor din G20 încearcă să-l convingă pe premierul chinez să permită ca yenul să fie inclus în coşul de valute utilizat de FMI.

UPDATE 16.12 Preşedintele Rusiei a apreciat că europenii nu au avansat suficient de rapid în legătură cu aplicarea măsurilor pentru combaterea crizei datoriilor şi deficitului bugetar. Lumea aşteaptă "veşti bune din partea Greciei, nu anunţuri exotice şi populiste", afirmă, la Cannes, preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev.

image

UPDATE 16.00 În timp ce şefilor de stat discutau la summit soarta Europei şi ce se va întâmpla cu economia mondială câtiva protestatari au scandat pe străzile de la Cannes. Protestul anti-G20 a început marţi şi va dura patru zile, până la sfârşitul reuniunii G20. Protestatarii au scandat sloganuri împotriva lăcomiei corporatiste, au organizat o acţiune de protest împotriva paradisurilor fiscale şi au cerut liderilor politici "să puna pe primul loc oamenii, nu finanţele".

De asemenea, aproximativ 5.000 de protestatari antiglobalizare din Europa au manifestat, marţi şi miercuri, în oraşul francez Nisa, înaintea summitului G20.

UPDATE 15.48 Biroul de presă al preşedinţiei elene confirmă faptul că nu este planificată o întâlnire între premier şi preşedinte, relatează BBC News.

UPDATE 15.27 Premierul Greciei, Georges Papandreou, a exclus posibilitatea de a demisiona, anunţă Televiziunea publică elenă, citată de AFP. Informaţia a fost transmisă presei de un colaborator al lui Papandreou.

Anterior, surse guvernamentale de la Atena afirmau că şeful Executivului grec urma să demisioneze.

Summitul G20

UPDATE 15.07 Preşedintele Eurogrupului: Vrem Grecia în zona euro, dar nu cu orice preţ
Premierul Luxemburgului Jean-Claude Juncker care este şi preşedintele Eurogrupului (grupul miniştrilor de finanţe din zona euro) a declarat astăzi că UE doreşte ca Grecia să rămână în zona euro, dar nu cu orice preţ, scrie EuObserver citând televiziunea germană ZDF.

UPDATE 14.57 Banca Centrală Europeană a redus dobânda de politică monetară la 1,25% de la 1,5%, spre surprinderea economiştilor, care se aşteptau ca BCE să menţină rata.

UPDATE 14.43 Guvernul lui Papandreu cu un picior în groapă. Deja se vehiculează numele viitorului premier
Premierul elen Giorgios Papandreu a pierdut majoritatea în Parlament, iar presa de la Atena susţine că deja i se pregăteşte un înlocuitor pentru şefia Guvernului.

Summitul G20

UPDATE 14.38 David Cameron, Angela Merkel, Nicolas Sarkozy şi Barack Obama au intrat într-o şedintă cu uşile închise

UPDATE 14.24
Reuniunea europeană a luat sfârşit

UPDATE 14.14 Conferinţa de presă a preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso , a fost amânată

UPDATE 13.55 Guvernul grec nu mai are susţinere în Parlament
Partidul premierul grec, George Papandreou, nu mai are majoritate în Parlament înaintea votului de încredere de vineri.

UPDATE 13.46 În cele din urmă, G20 a început oficial. Nicolas Sarkozy îi salută pe cei prezenţi.

UPDATE 13.42 Tratatul european nu prevede ieşirea din zona euro fără a părăsi Uniunea Europeană , spune CE cu referire la Grecia. "Singura opţiune la îndemănă este ca Grecia să rămână în zona euro"

Summitul G20

"Tratatul nu prevede retragerea din zona euro fără ieşirea din cadrul Uniunii Europene", precizează Karolina Kottova, subliniind că aceasta este situaţia "în momentul de faţă" şi sugerând că Tratatul de la Lisabona poate fi modificat.

UPDATE 13.34 China ar putea oferi Europei sprijin financiar totalizând 100 miliarde dolari, a declarat un consilier de la banca centrală chineză, însă trebuie îndeplinite unele condiţii, iar Europa să arate "puţin mai multă înţelegere pentru interesele Chinei", potrivit Le Figaro.

UPDATE 13.21 Răspunsul imediat al secretarului general al primului-ministru grec către aceştia: "George Papandreou nu a demisionat şi nu va demisiona".

UPDATE 13.15
Mai mulţi deputaţi socialişti eleni propun un guver de coaliţie condus de fostul vicepreşedinte al Băncii Central Europene, Lucas Papademos, potrivit Reuters.

UPDATE 13.10 Preşedintele chinez Hu Jintao a spus că pentru a rezolva criza datoriilor zona euro trebuie să se bazeze pe ea însăşi

image

UPDATE 13.00 Programul oficial al acestei după-amieze:
La 13.30 Nicolas Sarkozy va saluta oficial şefii delegaţiilor străine.
La 14.00 Are loc un dineu cu tema "Situaţia economică globală"
La 14.30 Sefii de stat se vor reuni pentru a discuta un plan de acţiune pentru creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă, dar şi pentru a discuta despre reformarea sistemului monetar internaţional
La 16.00 Va avea loc o sesiune de fotografii de familie a şefilor de stat
Iar la 18.15 Nicolas Sarkozy va susţine o conferinţă de presă

UPDATE 12.45 VIDEO cu declaraţiile de presă a lui Sarkozy şi Obama

UPDATE 12.40 Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel sunt cazaţi în acelaşi hotel în Cannes, Majestic Barrier, în timp ce preşedintele chinez, Hu Jintao, a ales hotelul Gray d'Albion. Barack Obama şi Silvio Berlusconi dorm în Carlton, iar primul ministru britanic David Cameron la Marriott.

UPDATE 12.32 Grecia mai are bani până la jumătatea lunii decembrie, potrivit unei surse guvernamentale citată de Reuters.

UPDATE 12.18 La Summit au sosit Bill Gates şi Melinda. Bill salută mulţimea.

UPDATE 11.46 Prim-ministrul italian Silvio Berlusconi a sosit zâmbrind chiar dacă joi urmează să se lupte pentru propria sa politică de supravieţuire.

image

UPDATE 11.15 Preşedintele Obama a spus că a discutat cu Sarkozy despre situaţia Greciei, precum şi mai multe măsuri de securitate. El a încheiat declaraţia prin a-l felicita pe o preşedintele Franţei pentru naştere fiicei sale, Giulia.

UPDATE 11.00 "Aspectul cel mai important al sarcinii noastre în următoarele două zile va fi rezolvarea crizei financiare, aici, în Europa", a declarat Obama.

UPDATE 10.30 Nicolas Sarkozy discută cu Barack Obama o strategie comună de contribuţie privind criza financiară aceştia s-au adresat presei în deschidrea summitului.

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite