Preşedintele Eurogrupului: Vrem Grecia în zona euro, dar nu cu orice preţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Luxemburgului Jean-Claude Juncker care este şi preşedintele Eurogrupului (grupul miniştrilor de finanţe din zona euro) a declarat astăzi că UE doreşte ca Grecia să rămână în zona euro, dar nu cu orice preţ, scrie EuObserver citând televiziunea germană ZDF.

De asemenea, ministrul francez al Afacerilor Europene, Jean Leonetti, a declarat că "Grecia este ...ceva fără de care putem trăi".

Analiştii europeni discută deja despre variantele tehnice în care Grecia ar putea părăsi zona euro după anunţul Atenei de a organiza referendum. Întrebarea este dacă Grecia poate părăsi doar zona euro sau trebuie să renunţe şi la statutul de membru al UE. Vezi detalii aici. 

Reprezentanţii Comisiei Europene au fost întrebaţi astăzi, la Bruxelles, dacă liderii UE au fost informaţi de premierul grec despre organizarea referendumului sau aceştia au aflat din presă despre intenţia Atenei. Un purtător de cuvânt al CE a precizat că între Jose Barroso, premierul grec şi preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy au avut loc discuţii, dar nu a putut preciza dacă ele au fost "înainte" sau "după" ce informaţia apăruse deja în presă.

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat, miercuri seară, la încheierea unei reuniuni de criză privind Grecia, că Franţa şi Germania "nu vor renunţa la euro", chiar dacă poporul elen va vota pentru ieşirea din zona euro, relatează AFP.

"Dacă poporul grec spune că nu vrea (ca ţara să rămână în zona euro), noi vom respecta decizia, dar nu vom renunţa la euro", a spus Angela Merkel, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele francez, Nicolas Sarkozy.

"Suntem pregătiţi" pentru o astfel de situaţie, a afirmat Merkel, răspunzând unei întrebări privind posibila ieşire a Greciei din zona euro.

"Vrem stabilitatea zonei euro, de preferinţă cu Grecia, însă datoria de a menţine această stabilitate rămâne prioritară", a declarat Merkel

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite