VIDEO Dacă iese din zona euro, Grecia trebuie să iasă și din Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform tratatului UE, Grecia nu poate ieși din zona euro fără să părăsească și Uniunea Europeană, a confirmat astăzi (3 noiembrie) Comisia Europeană. Poziția politică a liderilor UE prvivind situația din Grecia se discută acum la Cannes împreună cu ceilalți parteneri din grupul G20, format din cele mai puternice 20 de economii din lume. 

Cancelarul german Angela Merkel a spus miercuri seară (2 octombrie), după întâlnirea cu premierul grec George Papandreou înainte de summitul G20 care a început astăzi că organizarea unui referendum va decide dacă Grecia se va retrage din zona euro sau nu. A fost pentru prima oară când liderii europeni au vorbit despre posibilitatea ca Grecia să părăsească zona euro. Această atitudine schimbă felul în care este privită o retragere a Greciei din zona euro. Luni (31 octombrie), aceasta părea voluntară, premierul grec George Papandreou a anunțând că dorește să organizeze un referendum în Grecia pe tema acordului privind ajutorul financiar internațional și că va mai solicita şi votul de încredere al Parlamentului pe același subiect. Joi (3 noiembrie), în jurul discuțiilor aprinse de la Cannes, Grecia primește mai degrabă un ultimatum de la partenerii săi. Teoretic, spun analiștii din Bruxelles, o situație în care Grecia ar putea fi obligată să părăsească zona euro ar ajuta la rezolvarea crizei datoriilor din celelalte state care împărtășesc moneda unică europeană, deși acest scenariu nu ar fi posibil în limitele tratatului european sau al princiipiilor UE. 

"Dacă ai putea să delimitezi Grecia în zona euro, să nu mai aibă niciun efect asupra monedei unice europene și al restului de 16 țări care folosesc euro, atunci da, acest scenariu ar putea rezolva criza," a declarat pentru "Adevărul Europa" Janis Emmanouilidis, analist politic senior al think-tank-ului European Policy Centre din Bruxelles. "Dar dacă grecii decid ei singuri să iasă din zona euro, atunci costul pe care zona euro va fi nevoită să-l plătească va fi foarte mare," a mai spus acesta.

Confruntați cu o avalanșă de întrebări de la jurnaliștii din Bruxelles, oficialii Comisiei Europene au refuzat să comenteze poziția UE față de situația din Grecia și posibilitatea ca aceasta părăsească zona euro și totodată și Uniunea Europeană.

Liderii UE au anunțat însă că Grecia nu va primi următoarea tranșă de ajutor de 8 miliarde de euro necesară pentru ca aceasta să evite un posibil faliment "până când nu va pune capăt incertitudinii". CE a refuzat, de asemenea, să dea detalii privind așteptările concrete pe care UE le are de la Grecia.

"Este o condiție politică pe care liderii din zona euro o impun în schimbul oferirii unei noi tranșe de ajutor financiar internațional," a spus Comisia.

"Situația este foarte fluidă, evoluează din moment în moment și nu ne putem pronunța în privința niciunui scenariu, orice se poate schimba acum," a mai spus Comisia.

Președintele Consiliului European Herman Van Rompuy și președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, care reprezintă UE la summitul G20 de la Cannes, vor anunța în cursul zilei de astăzi care sunt concluziile discuțiilor încinse dintre premierul grec, Merkel, președintele Franței Nicolas Sarkozy și restul liderilor prezenți la întâlnirea celor mai bogate 20 de economii din lume.

Urmărește pe Adevărul Europa discuțiile cruciale de astăzi de la Cannes 

VIDEO (jos): Aici va fi difuzată LIVE conferința de presă a lui Van Rompuy și Barroso (în următoarele ore sau minute):

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite