Haos politic în Grecia! Guvernul lui Papandreu, cu un picior în groapă. Dar nu va demisiona

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zilele lui Giorgios Papandreu la şefia Guvernului sunt numărate
Zilele lui Giorgios Papandreu la şefia Guvernului sunt numărate

Premierul elen Giorgios Papandreu a pierdut majoritatea în Parlament, iar presa de la Atena susţine că deja i se pregăteşte un înlocuitor pentru şefia Guvernului.

UPDATE 16.56 Papandreou este gata să poare negocieri cu opoziţia pentru formarea unui guvern de tranziţie. El îşi menţine poziţia: nu va demisiona.

În timp ce la reuniunea G-20, liderii lumii discută despre soluţii pentru criza datoriilor care riscă să cuprindă întreaga zonă euro, la Atena se dă o luptă politică pe viaţă şi pe moarte.

Părăsit de propriul partid din cauza referendumului
Premierul Giorgios Papandreu, care se supune, vineri, unui vot de încredere în Legislativ şi-a pierdut majoritatea parlamentară.

Cruce majorităţii i-au pus, potrivit postului public ,,Net", două deputate socialiste care au anunţat public că nu-l mai sprijină pe şeful Guvernului din cauza referendumului pe care l-a iniţiat. Astfel Papandreu nu mai are decât 150 de voturi în favoarea sa.

Cele două femei care au pus cruce majorităţii parlamentare

Deputata socialistă Eva Kaili


Printre ,,dezertori" se numără deputata Eva Kaili (foto) pe care presa internaţională a remarcat-o datorită frumuseţii ei. ,,Nu voi vota pentru premier pentru că referendumul lui ne va ruina", a declarat şi cea de-a doua dezertoare, deputata socialistă Elena Panaritis.

Nu doar aleşii îl părăsesc pe Giorgios Papandreu ci şi miniştrii săi. Şeful Finanţelor, Evangelos Venizelos, ministrul Dezvoltării, Mihalis Chryssohoidis, şi cel al Sănătăţii, Andreas Loverdos, s-au declarat împotriva referendumului iniţiat de premier.

Un guvern al salvării naţionale?

,,Astăzi sau cel târziu mâine, cade guvernul de la Atena", vehiculează presa de la Atena, precizând că mai mulţi miniştri cer insistent formarea unui guvern al salvării naţionale, însemnând o coaliţie cu opoziţia.

image

Agitaţia politică ţine prima pagonă a ziarelor de la Atena

Răzbunarea unui ministru jignit

Ziarele europene susţin că cel care-l va înlătura de la putere pe Papandreu va fi chiar ministrul de Finanţe, Evangelos Venizelos, care a fost luat prin surpindere de anunţul premierului privind organizarea referendumului şi care a trebuit, apoi să dreagă busuiocul în faţa partenerilor europeni.

Ministrul de Finanţe se pregăteşte de puci

Venizelos a anunţat că se opune votului popular cerut de şeful său, la ora 5.00 dimineaţa, o oră puţin cam neobişnuită pentru declaraţii politice, comentează analiştii. Despre Venizelos presa de la Atena scrie de săptămâni bune că pregăteşte un ,,un puci" ca să-i ia locul lui Papandreu.

Ministrul de Finanţe, Evangelos Venizelos

Opoziţia anti-FMI, în topul preferinţelor

Evangelos Venizelos este şi numele cel mai des vehiculat pentru funcţia de premier interimar care va avea ca sarcină formarea unui nou guvern de coaliţie. Ministrul de Finanţe este agreat de UE şi de FMI.

Următorul pas ar fi organizarea de alegeri anticipate. Problema Greciei s-ar accentua atunci pentru că partidul conservator „Nea Dimokratia", care conduce în preferinţele electoratului grec, se opune vehement măsurilor de austeritate cerute Atenei de Fondul Monetar şi de Bruxelles.

Cele trei nume, în cărţi pentru succesiune

La Atena se vehiculează deja numele viitorului premier.

În afara lui 1. Evangelos Venizelos, presa de la Atena mai vehiculează şi alte nume pentru funcţia de premier.

2. Kostas Simitis, fost premier al Greciei (în perioada 1996-2004). Ziarele de la Atena susţin că el ar fi fost propus de înalţii oficiali UE să-i urmeze lui Papandreu în funcţie. Simitis a studiat dreptul şi ştiinţele economice în Germania, unde ulterior (în anii 70) a şi predat.

Kostas Simitis, fostul premier

Un alt potenţial succesor al lui Papandreu ar putea fi, potrivit canalului de ştiri elen Vima, fostul vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene, 3.Lucas Papademos.

Lucas Papademos, fost vicepreşedinte al BCE
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite