VIDEO Parlamentul italian a adoptat reformele. Berlusconi a demisionat!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Deputaţilor de la Roma a aprobat, sâmbătă, proiectul de lege privind noile măsuri de austeritate menit să stabilizeze economia italiană cerut de partenerii europeni ai Italiei.

UPDATE 05.00 Italienii au sărbătorit până spre dimineaţă demisia premierului.

UPDATE 22.40 Silvio Berlusconi şi-a prezentat demisia. Mulţimea ieşită în stradă petrece cu dans şi cântec. Un cor cântă "Aleluia"

Benone Lupu, preot în Italia: "este un entuzism de masă aici, însă nu va dura mult. Mâine oamenii se vor întoarce la muncă şi la problemele lor. Printre ele, prezenţa românilor este o problemă serioasă aici", a declarat preotul la RealitateaTV.

Ovidiu Nahoi, jurnalist Adevărul : "Vedem că italienii acum se bucură, dar în urmă cu nu foarte multă vreme, Berlusconi era popular în Italia. Dacă e să ne luăm după ce spun italienii, e vorba de corupţie, favoritisme, e vorba că Berlusconi îşi dădea legi ca să scape el însuşi de justiţie. Toate acestea au făcut ca Berlusconi să fie acceptat si simpatizat cât timp conjunctura şi criza mondială nu au lăsat sa se vadă toate acestea şi a fost bine. Şi era acelaşi Berlusconi. Vom vedea dacă schimbarea Guvernului reprezintă o soluţie. Situaţia economică rămâne. Poate fi vorba de o speranţă că noul premier poate face mai multe".

UPDATE 22.20 Berlusconi a ajuns la Palatul Prezidenţial. Mulţimea strigă: "bufonul", clovnul", "mafiotul", "du-te la puşcărie!"

UPDATE 22.01 VEZI AICI în direct bucuria italienilor în aşteptarea demisiei premierului Silvio Berlusconi

UPDATE 21.47 Mii de manifestanți au început să se reunească în diverse zone din Roma strigând "demisia, demisia", în timp ce premierul italian Silvio Berlusconi urmează să predea mandatul în cursul serii, relatează AFP.

UPDATE 21.15 Silvio Berlusconi s-a declarat sâmbătă seara profund întristat de huiduielile cu care a fost întâmpinat la încheierea ultimului său consiliu de miniștri, înainte de a se îndrepta spre reședința sa de la Roma, a anunțat agenția Ansa.

UPDATE 20.30 Premierul italian Silvio Berlusconi își va prezenta demisia la ora 19.30 GMT (21.30 ora României) în fața președintelui țării Giorgio Napolitano, a anunțat sâmbătă președinția Republicii, relatează AFP.

UPDATE 20.02 Cine este Mario Monti, cel mai probabil succesor a lui Berlusconi pentru şefia guvernului.

Fostul comisar UE Mario Monti, care ar putea deveni premier al Italiei după eventuala demisie a lui Silvio Berlusconi, a fost numit senator pe viaţă de preşedintele Giorgio Napolitano.

UPDATE 19.43 O mulţime de oameni aşteaptă în faţa parlamentului Italian demisia lui Berlusconi.

Proiectul de lege a fost aprobat cu 308 voturi pentru, 26 împotrivă și două abțineri. Principalul partid de opoziție, Partidul Democrat, nu a participat la vot pentru a nu împiedica adoptarea acestor măsuri cruciale.

În urma votului pozitiv, Silvio Berlusconi îşi va oficializa în cursul serii demisia din funcţia de prim-ministru.

Votul reprezintă sfârşitului mandatului actualului premier.Astfel, un consiliu de miniștri este prevăzut după acest vot în Parlament, în urma căruia Il Cavaliere, în vârstă de 75 de ani, își va depune mandatul în fața președintelui țării, Giorgio Napolitano, care ar urma să predea conducerea Guvernului fostului comisar european Mario Monti.

"Astăzi cade cortina peste o pagină lungă și dureroasă din istoria noastră", a declarat Dario Franceschini, deputat al Partidului Democrat.

Italia este "o țară care vrea să întoarcă pagina și să o ia de la zero. Mâine, vom intra într-o nouă eră: va trebui să reconstruim din cenușă economia, justiția, legea electorală...", a continuat el.

La rândul său, Fabrizio Cicchitto, de la Poporul Libertății (PdL), partidul lui Silvio Berlusconi, a afirmat că acesta din urmă a acceptat să demisioneze "când nu era obligat să o facă".

"El a demonstrat conștiință națională, îi mulțumim pentru acest lucru și ne exprimăm solidaritatea cu el în fața atacurilor a căror țintă este ", a adăugat el pe fondul huduielilor a numeroși deputați.

În timpul dezbaterilor, câteva sute de manifestanți s-au reunit în fața Parlamentului din Roma strigând "Demisia, demisia". Purtând drapele italiene tricolore - verde, alb, roșu -, unii dintre ei afișau și pancarte pe care se putea citi "bye-bye Silvio!".

VIDEO

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite