Cine este Mario Monti, cel mai probabil succesor a lui Berlusconi pentru şefia guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mario Monti
Mario Monti

Fostul comisar UE Mario Monti, care ar putea deveni premier al Italiei după eventuala demisie a lui Silvio Berlusconi, a fost numit senator pe viaţă de preşedintele Giorgio Napolitano.

Monti, în vârstă de 68 de ani, şi-a construit o reputaţie de om competent şi independent în cei zece ani (1994-2004) în care a fost comisar european, după ce a devenit cunoscut în perioada cât a condus prestigioasa Universitate Bocconi din Milano.

A studiat în Statele Unite, la Universitatea Yale, pe care a absolvit-o în 1965.

În 1994, el este propus de primul Guvern al lui Berlusconi într-un post de comisar european. Jacques Santer, preşedintele Comisiei din perioada respectivă, îi încredinţează postul de comisar pentru Piaţa Internă.

În 1999, Guvernul de stânga al lui Massimo D'Alema îl confirmă la Comisie, unde primeşte de la preşedintele acesteia, compatriotul său Romano Prodi, mult râvnitul post de comisar pentru Concurenţă, lucru care confirmă imaginea sa de neimplicare politică.

În acest post, îşi creează imaginea de comisar dur, "impermeabil la presiuni". Dar cel de al doilea Guvern al lui Berlusconi nu îl nominalizează pentru un al treilea mandat.

Editorialist la Corriere della Sera, un cotidian de referinţă în Itaia, el este autorul unor lucrări despre economie monetară şi finanţe.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite