VIDEO Atac asupra Parlamentului cecen, soldat cu cel puţin opt morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Combatanţii rebeli care au atacat Parlamentul cecen au fost ucişi de forţele guvernamentale
Combatanţii rebeli care au atacat Parlamentul cecen au fost ucişi de forţele guvernamentale

Un grup de rebeli au ucis mai mulţi membri ai serviciului de securitate şi au luat ostatici, în timpul unui atac desfăşurat asupra clădirii Parlamentului din Groznîi, capitala republicii cecene din Caucazul rus.

UPDATE 12.34 Numărul morţilor a ajuns la cel puţin opt.

Potrivit oficialilor ceceni atacul s-a soldat cu cel puţin opt morţi, cei patru agresori fiind omorâţi de forţele de ordine după ce au împuşcat mortal patru persoane.

UPDATE 11.30 Ultimele informaţii privind numărul victimelor în atacul de marţi dimineaţă, din clădirea Parlamentului cecen din Groznîi, indică cel puţin şase morţi, informează BBC News.

Cel puţin trei dintre atacatori au fost ucişi, doi dintre ei fiind kamikaze, murind odată cu detonarea bombelor chiar la intrarea în clădirea forului legislativ. Printre victime, se numără şi cel puţin doi membri ai serviciilor de securitate, precum şi un muncitor care se afla la Parlament în momentul atentatului.

Potrivit declaraţiilor purtătorului de cuvânt al poliţiei locale, Ramzam Bekkhoyev, rebelii înarmaţi care au pătruns în clădire au strigat "Allahu Akbar" - în limba arabă "Dumnezeu e mare" - chiar înainte să deschidă focul asupra persoanelor din interiorul Parlamentului.

UPDATE 10.45 Preşedintele cecen, Ramzan Kadîrov, a declarat că toţi deputaţii Parlamentului din Groznîi, atacat de rebeli marţi, sunt nevătămaţi, în condiţiile în care un prim bilanţ face referire la patru morţi, dintre care trei agenţi de pază ai adunării.

Citeşte şi:
Putin şi preşedintele cecen Ramzan Kadîrov, pe lista "prădătorilor" de ziarişti

"Operaţiunea de lichidare a combatanţilor şi de eliberare a deputaţilor şi angajaţilor a durat 15-20 de minute", a precizat preşedintele cecen, potrivit agenţiei Interfax.

Agenţiile ruse Interfax şi RIA Novosti au afirmat că doi atacatori s-au aruncat în aer în interiorul clădirii. Patru angajaţi ai Parlamentului au fost ucişi în atac.

O sursă din cadrul spitalul numărul 9 din Groznîi menţionează "cel puţin trei morţi şi zece răniţi". Agenţiile ruse evocă un bilanţ cuprins între trei şi patru morţi, dintre care doi poliţişti ceceni şi funcţionari din cadrul Parlamentului.

Update 10.00 Toţi combatanţii rebeli care au atacat Parlamentul cecen au fost ucişi de forţele guvernamentale, a afirmat o sursă din cadrul poliţiei acestei republici instabile din Caucazul rus, informează agenţia Interfax.

"Parlamentul a fost luat cu asalt. Au fost luaţi ostatici. Mai mulţi membri ai serviciului de securitate al Parlamentului au fost ucişi. Nu se ştie câţi. Un asistent al preşedintelui Parlamentului a fost rănit", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.

Agenţia Interfax a anunţat patru decese în urma atacului. Potrivit publicaţiei "The Moscow News", victimele sunt patru civili care se aflau în apropierea clădirii Parlamentului, când un atentator sinucigaş a detonat o bombă.

"O operaţiune este în curs", a precizat oficialul Ministerului de Interne, în timp ce mai multe focuri de armă au fost auzite în zonă la scurt timp după ora locală 06.00 (09.00 ora României), potrivit martorilor oculari.

În timp ce agenţia Interfax, care citează o sursă din cadrul forţelor de ordine ruseşti, anunţă că preşedintele Parlamentului cecen, Dukuvaha Abdurahmanov, se află încă în clădirea ocupată de rebeli, "The Moscow News" care citează agenţia RIA Novosti transmite că oficialul cecen a părăsit clădirea Parlamentului nevătămat.

Potrivit RIA Novosti, un kamikaze a detonat o bomba chiar la intrarea în clădirea Parlamentului din Groznîi, iar alţi doi rebeli înarmati s-au angajat într-o confruntare cu gărzile care păzeau clădirea Legislativului. Forţele speciale cecene au blocat accesul în Parlament, iar preşedintele Ramzan Kadîrov conduce operaţiunea de eliberare a clădirii.

Groznîi, capitala republicii cecene din Caucazul rus FOTO: BBC News

"Este o confuzie totală", a declarat Eliina Aznii, un corespondent din Cecenia al publicaţiei "Politically Illustrated". "Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat, dar focuri de armă s-au auzit din interiorul clădirii Parlamentului cecen", a continuat Eliina Aznii. Martorii susţin că indivizii înarmaţi au luat mai mulţi ostatici.

VIDEO Atentat terorist la Moscova soldat cu 38 de morţi / Rusia va fi mâine în doliu

În ultimele luni, rebelii au desfăşurat mai multe atacuri în regiunea cecenă. În martie, 40 de oameni au murit într-o staţie de metroul din Moscova, într-un atac sinucigaş efectuat de două femei din Dagestan. De asemenea, în august, un grup de rebeli au ocupat mai multe clădiri din localitatea natală a preşedintelui Ceceniei, susţinut de autorităţile de la Kremlin, Ramzan Kadîrov.

Caucazul rus rămâne foarte instabil după două războaie succesive duse de forţele ruse împotriva separatiştilor din Cecenia. Din 1990, Republica Cecenă se confruntă cu un război civil în care sunt implicate mișcările separatiste și autoritățile promoscovite. Atacurile şi atentatele sunt frecvente în această regiune şi vizează, în general, reprezentanţii autorităţilor şi ai poliţiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite