VIDEO Atentat terorist la Moscova soldat cu 38 de morţi / Rusia va fi mâine în doliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moscova: Poliţia rusă crede că este vorba de atacuri teroriste
Moscova: Poliţia rusă crede că este vorba de atacuri teroriste

Cel puţin 37 de oameni au murit în urma a două explozii care s-au produs la două staţii de metrou din Moscova în această dimineaţă, arată primul bilanţ oficial. Autorităţile cred că ar fi vorba de un atentat terorist.

UPDATE 19.31 Atacul a fost revendicat de un site asociat cu separatiştii ceceni, informeaza CNN.

UPDATE 16.50: Potrivit Novosti Rusia va fi mâine în doliu după atacurile teroriste de la metroul din Moscova soldate cu 38 de morţi şi 64 de răniţi.

UPDATE 15.10: Bombă pe calea ferată. Poliţia de transporturi feroviare din Rusia a anunţat că a fost găsit un dispozitiv explozibil pe calea ferată din apropiere de staţia Paliha (la 180 de kilometri de Moscova). Circulaţia trenurilor a fost întreruptă până când geniştii vor dezamorsa bomba.

UPDATE 14.30 Preşedintele cecen Ramzan Kadîrov a condamnat atentatele comise luni dimineaţa la staţiile de metrou din Moscova şi a cerut eradicarea terorismului, potrivit RIA Novosti.

"Vom lupta împotriva teroriştilor până la exterminarea lor completă. Admonestările nu sunt suficiente pentru a eradica acest rău (...). Teroriştii vor fi lichidaţi fără milă, dacă opun o rezistenţă armată", a declarat el.

El a spus că teroriştii încearcă să aducă panică în rândul populaţiei: "Este vorba despre o nouă provocare lansată de terorism la adresa statului şi societăţii"

UPDATE 14.11: "Teroriştii vor fi nimiciţi", a declarat premierul rus, Vladimir Putin, despre responsabilii atentatelor de la metroul din Moscova.

"Sunt sigur că serviciile de poliţie şi justiţie vor face totul pentru găsirea şi pedepsirea criminalilor", a declarat Putin în cadrul unei vizite la Krasnoiarsk, în Siberia, citat de agenţia Interfax.

UPDATE 12:45: Moldoveanul despre care se credea că a murit luni la Moscova este victima atentatelor din 2004.

Informaţiile apărute pe site-urile ruseşti cu privire la decesul unui cetăţean moldovean în exploziile produse luni dimineaţă la metroul din Moscova nu se confirmă, presa rusă publicând lista victimelor atentatelor teroriste din 2004, relatează PRO TV Chişinău, conform Mediafax.

Supravieţuitorii atacurilor teroriste din Moscova îşi anunţă familiile şi prietenii

Un moldovean a murit în atacurile teroriste din Moscova

UPDATE 12.15: După cele două atentate teroriste, Moscova se află în stare de alertă. Preşedintele rus Dmitri Medvedev şi premierul Vladimir Putin primesc permanent informaţii de la forţele de ordine şi serviciile speciale privind operaţiunile de intervenţie în urma celor două explozii, informează AFP.

UPDATE 12.05: Experţii ruşi studiază înregistrările camerelor de supraveghere de la metroul din Moscova, care au capturat imagini cu exploziile produse luni dimineaţa, a declarat o sursă din cadrul agenţiilor de securitate, citată de Itar-Tass, relatează postul de radio Vocea Rusiei, citat de Mediafax.

Procurorul general al Rusiei, Iuri Ceaika, a preluat personal controlul investigaţiei de la metroul din Moscova.

UPDATE 11.46: MAE: Nu sunt informaţii că printre victimele atentatelor de la Moscova se află români

UPDATE 11:30. Vladimir Vasiliev, şeful Comisiei pentru securitate din cadrul Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, crede că exploziile  au legătură directă cu recenta desfăşurare de operaţiuni antiteroriste din Caucazul de Nord, transmite RIA Novosti.

"Este foarte clar cine se află în spatele acestor explozii, pentru că relativ recent au fost desfăşurate în Caucazul de Nord o serie de operaţiuni pentru lichidarea liderilor şi teroriştilor activi din clandestinitate", a declarat Vasiliev.

UPDATE 11.24: Şeful securităţii la Moscova: Exploziile de la metrou au legătură cu operaţiunile antiteroriste din Caucazul de Nord

UPDATE 10.44: VIDEO Atentatul de la Moscova a fost unul atent planificat, potrivit datelor preliminare ale anchetatorilor

Starea de alertă s-a instaurat pe străzile din Moscova

UPDATE 10.24: Potrivit CNN, cecenii au revendicat atacurile teroriste de la metrou. CNN citează un site al rebelilor ceceni.

UPDATE 9.45:  Vladimir Putin a pus atentatul pe seama liderului rebel cecen Aslan Maskhadov, însă liderul neagă că cecenii ar fi la originea acestor atentate, potrivit Interfax.

UPDATE 09:40: Surse din cadrul Poliţiei precizează că unul dintre sinucigaşi ar fi o persoană de sex feminin. "Rămăşiţele umane descoperite la faţa locului ne duc la concluzia că teroristul sincigaş din staţia Park Kultury era o femeie".

"Potrivit primelor informaţii, cele două explozii au fost comise de femei kamikaze", a declarat FSB într-un comunicat.

Poliţiştii şi pompierii se află în faţa intrării în staţia de metrou Lubyanka

UPDATE 8.55: Bilanţul oficial arată că cel puţin 37 de persoane au murit în cele două explozii de la staţiile de metrou din Moscova. Investigatorii ruşi vorbesc despre atentate sinucigaşe. "Putem pleca de la principiul că explozibilul a fost ataşat de corp, iar 19 persoane sunt moarte", a declarat Siomin, referindu-se la prima explozie, produsă în staţia Lubyanka.

UPDATE 8.50: Alte informaţii vorbesc şi despre o a treia explozie, care nu este însă confirmată. O a teria explozie ar fi avut loc în staţia de metrou din Moscova, Prospect Mira, raportează Life News.

UPDATE 8.40: Centrul Moscovei este blocat în acest moment, iar răniţii sunt evacuaţi cu elicopterele.

UPDATE 8.20: Noul bilanţ neoficial în urma celor două explozii este de 43 de persoane ucise, informează Timesonline. 

Cele două explozii produse la metroul din Moscova au avut loc la un interval de 40 de minute una de cealaltă, au declarat surse din cadrul serviciilor de securitate, citate de BBC.

UPDATE 8.10: Cea de a doua explozie produsă luni dimineaţă în staţia de metrou Park Kultury, la ora 8.38, a provocat moartea a 18 persoane, potrivit agenţiilor ruse, citate de AFP

UPDATE: Două explozii violente s-au produs în această dimineaţă în două staţii de metrou din Moscova. Prima s-ar fi petrecut în jurul orei 7.56, iar cea de a doua în staţia de metrou Parcul Culturii s-a produs la 8.38.

Prima explozia a avut loc la staţia de metrou Lubyanka din centrul capitalei moscovite, la o oră de vârf.

La staţia de metrou Lubyanka s-a produs prima explozie

Cauzele nu sunt cunoscute, forţele de securitate spun că ar fi vorba despre un sinucigaş care ar fi detonat acea bombă.

Alte 10 persoane au fost rănite, a raportat agenţia de ştiri Tass. Se pare că 14 oameni au murit în tren şi alte 11 pe peron, notează BBC.

Nu se cunoaşte cauza exploziei din această dimineaţă la staţia de metrou Lubyanka, renumită pentru vecinătatea cu sediul KGB.

O altă explozie la metroul din Moscova, soldată cu moartea a 42 de persoane, s-a petrecut pe 6 februarie 2004. Peste 200 de persoane au fost rănite după ce un bărbat sinucigaş a detonat două bombe în apropierea staţiei Avtozavodskaya.

Vom reveni cu amănunte.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite