Presa internaţională despre moţiunea de cenzură : "Singurul lucru mai rău decât măsurile de austeritate: un vid politic"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internaţională alocă atenţie dezbaterii moţiunii de cenzură care va avea loc astăzi, în Parlamentul României, analizând această zi decisivă din perspectiva investitorilor străini.

Presa vorbeşte despre incapacitatea României de a implementa reformele financiare care sunt menite să reducă din deficitul bugetar şi să crească preţul garanţiilor pentru datoriile statului român, cele mai mari din Europa după Grecia.

VIDEO Scandal şi îmbrânceli în Camera Deputaţilor

Ziua în care se „taie“ ori Guvernul, ori salariile


Publicaţia Financial Times subliniază că guvernul român se confruntă cu un vot de neîncredere marţi asupra pachetului de măsuri de austeritate, dar este uşor de înţeles nevozitatea pieţelor cu privire la aceste decizii.

Tăierile sunt printre cele mai grave din Uniunea Europeană, dar premierul Boc susţine că aceste măsuri sunt esenţiale pentru ca România să atingă deficitul de 6,8% acest an şi a permite alocarea următoarei tranşe de la FMI.

Publicaţia aminteşte şi de ministrul Sebastian Vlădescu, cel care a spus că guvernul ar fi putut minţi încă şase luni, dar a preferat să spună adevărul despre problemele adevărate cu care se confruntă România. Totuşi, în continuare, opoziţia susţine că puterea face "un genocid social", dând naştere unor valuri de proteste şi greve.

Încă proaspătă în mintea investitorilor este căderea iniţială a Guvernului Boc din octombrie 2009, care a forţat ca FMI şi Uniunea Europeană să suspende plăţile împrumutului de 20 de miliarde de euro până când un nou guvern este format şi un buget propus.

Analiştii se aşteaptă ca parlamentarii să sprijine guvernul astăzi, pentru că singurul lucru mai rău decât măsurile prezente este potenţialul unui vid politic şi reduceri bugetare mai multe şi mai severe. Dar chiar şi în condiţiile în care guvernul supravieţuieşte acestei moţiuni de cenzură, există riscul că va fi forţat să-şi diminueze măsurile de austeritate pentru a satisface parlamentarii.

Toate aceste elemente nu fac bine economiei din România. Neil Shearing de la Capital Economics prevede că economia s-ar putea contracta cu 1 la sută în acest an faţă de o creştere de 0,5 la sută aşa cum era preconizat iniţial.

Neil Shearing susţine că eşecul moţiunii va salva ţara de la o criză politică pentru moment, dar "în mod egal, nu va face nimic pentru a creşte perspectivele pe termen lung pentru economie".

De asemenea, agenţia de ştiri Reuters scrie despre ziua decisivă pentru Guvernul Boc, precum şi despre aşteptarea de către investitori a rezultaului din Parlament.  Uniunile speră ca un milion de români să participe la o grevă generlă în ziua votului într-o încercare de a-i presa pe deputaţi, deşi analiştii spun că, probabil, greva nu va fi la o scară atât de largă.

Dacă Guvernul Boc obţine o victorie la limită, acest lucru îi va slăbi în mod substanţial capacitatea guvernului de a aplica şi a susţine reformele, ceea ce va creşte aversiunea de risc faţă de economia românească.

Un eşec va arunca România într-o nouă criză politică şi va afecta preţurile activelor, lucru care pare improbabil întrucât teama parlamentarilor este că efectele vor fi mult mai grave decât tăierile pensiilor şi salariilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite