Ziua în care se „taie“ ori Guvernul, ori salariile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii hotărăsc azi soarta Cabinetului Boc. Dacă moţiunea de cenzură este respinsă, reducerea salariilor şi pensiilor primeşte undă verde. Tabăra democrat-liberală a primit ieri o lovitură de imagine: deputatul PDL Teo Trandafir a anunţat că votează împotriva Cabinetului Boc.

Toate partidele au convocat ieri şedinţe pentru a-şi mobiliza parlamentarii la votul de azi. Democrat-liberalii au decis să voteze moţiunea de cenzură cu bilele la vedere pentru a nu se strecura „dezertori neaşteptaţi".

Mai citeşte şi:

Haos la Palatul Parlamentului. Autorităţile au scăpat de sub control protestatarii

Dilema PSD: „Ce facem dacă ajungem din nou la mâna lui Zeus”

Chiar dacă va trece de examenul moţiunii de cenzură, premierul va trebui să le dea socoteală subalternilor săi din partid, care aşteaptă remanierea propusă de şeful statului şi mai multă transparenţă în deciziile Guvernului .

Emil Boc: „Am greşit, altădată vă consult"

Premierul Emil Boc a fost pus la zid de unii democrat-liberali chiar şi ieri, în ultima întâlnire pe care premierul a avut-o cu grupul PDL din Senat înainte de moţiunea de cenzură de azi. „Au fost voci care i-au reproşat din nou premierului lipsa de transparenţă de care au dat dovadă reprezentanţii Executivului în luarea deciziilor importante, care i-au transmis încă o dată premierului că vrem şi noi să fim la curent cu hotărârile Guvernului, pentru a şti cum reacţionăm când ne trage electoratul la răspundere", a declarat unul dintre senatorii PDL.

Boc le-ar fi dat asigurări senatorilor, potrivit unor surse din partid, că, odată pericolul moţiunii înlăturat, îşi va schimba atitudinea şi va da mai multă importanţă părerilor parlamentarilor. „Am greşit, altădată vă cer părerea. Vom face chiar nişte consilii consultative pentru a discuta deciziile!", le-ar fi promis premierul senatorilor.

Deputatul PDL, Teo Trandafir a declarat pentru „Adevărul" că va vota moţiunea de cenzură şi că se aşteaptă să fie dată afară din partid. „Voi vota împotriva Cabinetului Boc. Eu nu am nicio legătură cu Guvernul Boc şi nu mă interesează. Mă interesează doar pensiile oamenilor şi nu pot aproba măsurile anunţate de Executiv", a declarat deputatul PDL.

Teo Trandafir a mai spus că se aşteaptă să fie exclusă din partid ca urmare a votului său.  Întrebată dacă şi-a informat colegii în şedinţa grupului parlamentar al PDL, ea a evitat să dea un răspuns tranşant. „Colegii mei cred că ştiu care este poziţia mea", a comentat Trandafir. Proaspăt aleasă deputat în Colegiul 19, fosta vedetă TV a mai precizat că nu intenţionează să plece din politică şi este prematur să vorbească despre negocieri cu alte partide.

Silviu Prigoană a făcut referendum în colegiu

Deputatul demisionar din PDL Silviu Prigoană a susţinut ieri că urma să decidă în cursul nopţii trecute cum votează la moţiune, urmând să centralizeze rezultatul unui referendum pe care l-a organizat în colegiul său. „Eu am făcut un sondaj în colegiu şi am trimis sâmbătă 20.000 de buletine pe care erau scrise două întrebări -„Sunteţi de acord cu reducerea pensiilor cu 15%?" şi „Sunteţi de acord cu reducerea salariilor cu 25%?"".

I-am lăsat pe oameni să se decidă duminică, iar luni să-mi aducă răspunsurile la adresa pe care am lăsat-o pe plic, să ştiu cum să votez. Abia la noapte le centralizez şi decid", a declarat ieri Prigoană, pentru „Adevărul".   

Daniel Oajdea, exclus din partid

Cu condiţia ca părerea lor să fie luată în considerare, toţi senatorii l-au asigurat pe premier că vor vota împotriva moţiunii, cu excepţia lui Georgică Severin. Tot ieri, Biroul Permanent Naţional al PDL a decis să propună Consiliului Naţional de Coordonare excluderea din partid a deputatului Daniel Oajdea.

Parlamentarii URMR vor vota „disciplinat" astăzi, împotriva moţiunii de cenzură, chiar dacă nu va fi o alegere făcută „cu inima uşoară", a declarat ieri deputatul Koto Iosif. Nici la UNPR nu se aşteptau surprize majore. În cazul în care moţiunea este respinsă, legea referitoare la reducerea salariilor şi a pensiilor este adoptată, dar poate fi atacată la Curtea Constituţională. 

"Voi vota împotriva Guvernului Boc. Aştept să mă dea afară din partid.ţ

Teo Trandafir
deputat PDL

Raportul de forţe

Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, PSD şi PNL trebuie să adune 236 de voturi. „La acest moment contăm pe 212 voturi, de fapt 213 cu Oajdea", a precizat, ieri, liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc, referindu-se la voturile Opoziţiei. PSD şi PNL numără însă 211 parlamentari deoarece senatorul social-democrat Cătălin Voicu se află în arest preventiv.

La aceştia se vor adăuga deputatul Daniel Oajdea, dar şi senatorul PDL Georgică Severin şi deputatul Teodora Trandafir. Astfel, social-democraţii şi liberalii mai au nevoie de 22 de voturi pentru ca demersul lor să aibă succes.

Crin Antonescu se declara recent „sceptic" cu privire la şansele moţiunii de a trece, iar preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, aprecia ca slabe şansele Opoziţiei de a obţine voturi de la PDL.

PSD şi PNL nu au planuri de „căsătorie"

Chiar dacă luptă împotriva aceluiaşi adversar reprezentat de Guvern,  PSD şi PNL au preferat să-şi ducă fiecare bătălia pe propriul front. Scenariul din toamna trecută, atunci când cele două partide au reuşit să demită Cabinetul Boc, având însă un plan comun post-moţiune şi susţinându-l pe Klaus Johannis drept candidat pentru postul de premier, nu se mai repetă.

Victor Ponta

image

Social-democraţii şi liberalii au strâns rândurile doar în jurul moţiunii de cenzură, însă nu şi-au coordonat acţiunile pe termen mediu. Singura voce care a vorbit de mai multe ori, în şedinţele PSD, despre nevoia de a avea o colaborare mai strânsă cu PNL şi chiar de a încheia o alianţă a fost aceea a lui Mircea Geoană, fostul lider al partidului.

Şi ex-secretarul general al partidului, Miron Mitrea, afirma, recent, că PSD şi PNL ar trebui să încheie o alianţă la tribunal. Noii lideri ai PSD, Victor Ponta şi Liviu Dragnea au respins însă categoric aceste propuneri.

„PSD are un drum foarte clar şi o să-l urmăm. Nu ne-am hotărât deocamdată să ne căsătorim", a precizat Liviu Dragnea, referindu-se la relaţia dintre PSD şi PNL. Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a spus că o alianţă cu liberalii poate fi discutată doar atunci când se va ajunge să se discute despre un viitor guvern.

Crin Antonescu

image

Divergenţele continuă şi în privinţa strategiei post-moţiune. Social-democraţii au decis că nu vor intra la guvernare decât în urma unor alegeri, la termen sau anticipate, şi numai cu guvern PSD. În schimb, liberalii nu au exclus posibilitatea de a prelua puterea, cu Crin Antonescu în fotoliul de premier, în varianta unui guvern minoritar.

Social-democraţii au anunţat imediat că nu susţin un guvern minoritar al PNL, ci doar un guvern de tehnocraţi, care să pregătească eventualele alegeri. Liberalii şi social-democraţii au avut strategii diferite şi în privinţa strângerii voturilor necesare pentru ca moţiunea să treacă.

Un alt motiv de divergenţă între PSD şi PNL îl reprezintă cota unică de impozitare. Liberalii sunt adepţii actualului sistem, în timp ce social-democraţii vor introducerea impozitării diferenţiate.

Vot cu scandal pentru Curtea Constituţională

Îmbrânceli, fluierături, acuzaţii, un vacarm general - aşa a arătat ieri Camera Deputaţilor, în timpul unei şedinţe care a durat până la miezul nopţii. Opoziţia a înregistrat o victorie în faţa Puterii, pe care a împiedicat-o să repete votul pentru un post de judecător la Curtea Constituţională. Tensiunile au izbucnit dinspre reprezentanţii PSD şi PNL, enervaţi că Puterea a votat prelungirea programului de lucru, deşi ei fuseseră nevoiţi să aştepte începerea şedinţei de plen o oră şi jumătate.

În acest timp, premierul Emil Boc şi preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, au discutat cu deputaţii UDMR pentru a-i convinge să fie de acord cu repetarea votului. După discuţii aprinse, Opoziţia a trecut la atac, aplicând strategia blocadei.  În jur de 40 de deputaţi PSD şi PNL s-au postat în faţa prezidiului şi au ocupat tribuna, astfel încât niciun vorbitor să nu poată lua cuvântul, ba chiar au stricat sistemul de sunet.

Preşedintele de şedinţă, democrat-liberalul Ioan Oltean, a făcut cu greu faţă asaltului, iar hărmălaia a cuprins toată sala. Deputaţii Puterii şi cei ai Opoziţei şi-au aruncat reciproc huiduieli şi epitete, în timp ce ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, privea atent din spatele sălii.

După câteva ore de dispute, liderul grupului PDL, Mircea Toader, a apărut cu un microfon şi s-a adresat sălii din banca personalului tehnic şi nu de la tribună, aşa cum prevede regulamentul. Deputaţii Puterii au votat imediat propunerea sa de includere pe ordinea de zi a repetării votului pentru un post de judecător constituţional, dar n-au reuşit să impună reluarea efectivă a votului.

Atmosfera din Camera Deputaţilor, din ce în ce mai tensionată

image

După un şir de pauze de consultări, Mircea Toader a repetat stratagema cu microfonul, propunând prelungirea şedinţei până la ora 24.00. La momentul votului Opoziţia s-a dezlănţuit - deputatul PSD Nicolae Bănicioiu s-a repezit la democrat-liberalul Cristian Boureanu, acuzând că au fost parlamentari PDL care au votat cu mai multe cartele.

Nici alţi parlamentari nu s-au sfiit să se îmbrâncească şi puţin a lipsit să nu se ajungă la o încăierare. Aleşii păreau însă resemnaţi cu ideea că în şedinţa de ieri un scandal era inevitabil. „Şi în Ucraina în Parlament s-au bătut", a argumentat un social-democrat într-una dintre pauze.  

Camera Deputaţilor ar fi trebuit să numească, până la 7 iunie, un înlocuitor pentru un judecător al Curţii Constituţionale al cărui mandate a expirat. Pentru acest post au candidat Valer Dorneanu, susţinut de PSD, şi Ştefan Minea, susţinut de PDL.

La votul dat în urmă cu două săptămâni, Dorneanu a fost ales de 161 de deputaţi, iar Minea de doar 123. Reprezentanţii PDL au susţinut însă că Dorneanu ar fi avut nevoie de 168 de voturi, adică majoritatea membrilor Camerei şi nu a celor prezenţi.

Alegere la Senat

 La Senat, numirea unui nou judecător constituţional nu a fost la fel de tensionată, candidatul susţinut de PDL reuşind să obţină numărul necesar de  voturi. Astfel, Iulia Motoc, candidatul PDL, a reuşit să-l învingă pe liberalul Teodor Meleşcanu, obţinând 71 de voturi, faţă de 65 ale contracandidatului. Iulia Motoc este fina preşedintelui Senatului, Mircea Geoană.

Dezvăluirea relaţiei de rudenie dintre cei doi i-a nemulţumit pe unii democrat-liberali, care i-au transmis ieri şi premierului Emil Boc rezervele lor în legătură cu susţinerea acesteia la vot.

„Se pare că Motoc este fina lui Mircea Geoană şi ar putea să nu fie exact ceea ce ne dorim, ar putea să încline balanţa în altă direcţie, mai ales în perioada asta fierbinte", i-ar fi spus democrat-liberalii lui Boc, în întâlnirea pe care au avut-o ieri, potrivit unor surse participante. Premierul ar fi ignorant însă opiniile acestora. „Ne-a spus să o susţinem, chiar dacă este rudă cu Geoană, că este un om competent", au arătat aceleaşi surse.


Comentariu:Şansele ca moţiunea să treacă sunt mici

Daniel Barbu
Analist politic

Sunt sceptic cu privire la şansele ca moţiunea de cenzură să treacă de votul Parlamentului azi. Chiar dacă PSD şi PNL se mobilizează şi toţi parlamentarii vin la vot, misiunea de a dărâma Cabinetul Boc este dificilă.

Din câte ştiu Opoziţia ar trebui să adune 22-24 de voturi din tabăra PDL, UDMR, UNPR şi minorităţile naţionale. Aritmetic este greu, dar nu imposibil, ne putem imaginea cu creionul pe hârtie.

Cel mai probabil, în cazul în care moţiunea nu trece, PDL va încerca să dea satisfacţie celor nemulţumiţi printr-o remaniere guvernamentală. Vor fi schimbaţi doi-trei miniştri, dar nimic de substanţă. Deşi şansele de reuşită sunt mici, Opoziţia avea datoria să depună moţiune de cenzură, iar, pe termen mediu, este evident că PDL va înregistra o erodare a imaginii.

Rămâne de văzut dacă liberalii şi social-democraţii vor fi în stare să capitalizeze nemulţumirea opiniei publice, generată de măsurile de austeritate. Pe de altă parte, în ipoteza în care votul Parlamentului va oferi surprize şi Guvernul va fi demis, sunt convins că preşedintele Traian Băsescu va numi un nou Cabinet Boc.

Singura veste bună ar fi că s-ar amâna puţin aplicarea măsurilor de austeritate.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite