UPDATE: Protestul s-a încheiat înainte ca moţiunea să fie votată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Confederaţiile sindicale au anunţat peste 20.000 de oameni la mitingul  de azi de la Palatul Parlamentului. Printre primii sosiţi au fost 700 de mineri din Valea Jiului, la ora aceasta sute de protestatari au blocat intrările în clădirea Parlamentului. La ora 15.30, protestarii au plecat însă ameninţă cu noi mitinguri.

UPDATE 16.30

Mitingul de protest de la Parlament s-a terminat în jurul orei 15.30, după ce ultimii 200-300 de manifestanţi au eliberat Bulevardul Naţiunilor Unite şi au plecat către case, la îndemnul liderului BNS, Dumitru Costin.


Reprezenanţii Blocului Naţional Sindical (BNS) au fost ultimii dintre manifestanţi care se mai aflau în faţa intrării în Parlament dinspre Parcul Izvor.
Dumitru Costin li s-a adresat manifestanţilor de la o tribună amenajată pe trotuarul din faţa Palatului Parlamentului. El i-a asigurat pe colegii săi că, în cazul unui vot în Parlament care nu le satisface dorinţele, protestele de stradă vor continua şi în zilele următoare.


"Vreau să vă anunţ că am convocat pentru mâine dimineaţă colegiul de conducere al confederaţiei noastre, urmând ca în funcţie de votul din această seară să vedem ce urmează să facem", le-a spus Costin manifestanţilor, înainte de a le mulţumi pentru prezenţa lor la miting şi de a-i îndemna să plece spre case.

După plecarea ultimilor manifestanţi, o echipă a societăţii de salubrizare "Rebu" a curăţat Bulevardul Naţiunilor Unite de resturile aruncate de protestatari, precum şi de urmele celor două incendii în care au fost arse mai multe păpuşi trase în ţeapă, simbolizându-i pe preşedinte, premier şi mai mulţi miniştri PDL.

Subcomisarul Daniel Piştea, de la Brigada Rutieră, a declarat că circulaţia pe Bulevardul Izvor a fost reluată în jurul orei 15.45. Traficul pe Bulevardul Izvor a fost oprit în jurul orei 11.00, după ce protestarii au rupt lanţul uman format în jurul Parlamentului şi au ieşit în stradă


UPDATE14.05

O parte din protestatari au încercat să îi oprească pe pompieri să stingă manechinele incendiate pe care erau numele şi feţele membrilor Cabinetului Boc, însă serviciile de intervenţie au reuşit să stingă focul.
Ulterior, protestatarii s-au răcorit cu apa de la furtunurile serviciilor de intervenţie. Sute de oameni au cedat luptei cu temperatura foarte ridicată şi au avut nevoie de serviciile medicilor prezenţi în zonă.

UPDATE 13.05

Poliţiştii rutieri au închis traficul autovehiculelor şi pe Calea 13 septembrie, pe sensul dinspre Bulevardul Libertăţii spre Hotel Marriott, menţinând restricţia de circulaţie şi pe Bulevardul Izvor

UPDATE 12.05

Doi protestatari au fost transportaţi la Spiatlul Universitar din cauza căldurii iar în total zece au avut nevoie doar de îngrijirile medicilor de pe ambulanţele aflate în zona protestului. Reprezentanţi ai revoluţionarilor au adus cu ei ţepe, în care i-au atârnat simbolic pe membri ai Guvernului actual.

UPDATE 11.48

Protestatarii au încercat din nou să rupă cordonul de jandarmi pentru a intra în curtea dinspre Camera Deputaţilor, s-au îmbrâncit cu jandarmii în care au aruncat cu sticle cu apă şi au spart un monitor pe care urmăreau dezbaterea moţiunii.

UPDATE 11.20


Oamenii sunt hotărâţi săp nu plece acasă dacă moţiunea nu va fi votată. „Rămânem aici, vor veni bucureştenii să ne aducă apă şi mâncare. Să trăiască primul ministru din banii cu care ne descurcăm noi. Stăm aici şi facem Revoluţie. Asta vrem!“, a declarat revoltată o protestatară.



UPDATE 11.05

Sindicaliştii au pierdut controlul protestatarilor. Oamenii au blocat circulaţia pe străzile din jurul Palatului Parlamentului. Protestarii au rupt lanţul uman format în jurul Parlamentului şi au ieşit în stradă, mai multe maşini şi autobuze blocate printre sindicalişti fiind obligate să întoarcă, în urma acţiunii Poliţia Rutieră închizând Bulevardul Izvor pentru siguranţa cetăţenilor.

Protestul în imagini. Fotogalerie de la asediul sindicaliştilor de la Palatul Parlamentului


UPDATE 11.00

image

Patru persoane au primit îngrijiri medicale de la echipa medicală a Ambulanţei Bucureşti care asigură asistenţă de urgenţă, după ce au reclamat ameţeli şi cefalee. O femeie s-a prezentat la medici cu hipertensiune arterială şi cefalee, alta cu cefalee şi vertij, iar o tânără de 29 de ani a leşinat.

UPDATE: 10.25

Protestarii adunaţi la Palatul Parlamentului au început să ameninţe, strigând că dacă moţiunea nu trece, la ora 16.00, intră „peste parlamentari“.
"Intrăm peste ei" strigă cele trei mii de persoane care au format lanţul uman în jurul Palatului Parlamentului. Cele patru mari plasme care urmează să transmită procesul de votare a moţiunii au început să funcţioneze.



UPDATE 10.15

image

Mai mulţi sindicalişti au încercat să forţeze intrarea dinspre dinspre Parcul Izvor, trăgând de gard şi aruncând cu apă în jandarmii şi poliţiştii care păzesc zona din curtea instituţiei.

Câţiva protestatari s-au grupat în faţa porţii, de care au început să tragă pentru a forţa intrarea, strigând la forţele de ordine. Nemulţumiţi că nu au reuşit forţarea porţii de acces, sindicaliştii au scos sticle cu apă, cu care i-au stropit pe jandarmii şi poliţiştii aflaţi în curtea instituţiei, potrivit Mediafax.
Incidentul a fost stins la scurt timp de la declanşare, protestatarii renunţând la acţiune.

La intrarea spre Parlament dinspre Calea 13 Septembrie protestează sindicalişti de la Cartel Alfa şi CSDR, dar şi alte persoane care s-au alăturat mitingului organizat de confederaţii.

Liderii sindicali au făcut apel şi la bucureşteni să li se alăture acţiunii în timpul căreia vor forma un lanţ uman, între orele 9.15 şi 10.30, Mii de sindicalişti, care s-au adunat la Palatul Parlamentului, au început să formeze deja un lanţ uman în zona Parcului Izvor, alte sute de bucureşteni alăturându-li-se protestarilor sau urmârindu-i de pa partea opusă a trotuarului unde se desfăşoară acţiunea acestora. Traseul lanţului uman începe din Calea 13 Septembrie, coboară spre Piaţa Unirii şi apoi se îndreaptă, pe partea dinspre Parcul Izvor până în dreptul Hotelului Ibis.

„Dacă nu votaţi cu noi, sunteţi egali cu un gunoi“


În lanţul uman s-au adunat deja sindicalişti din diferite federaţii, fiind prezenţi funcţionari publici, cadre medicale, cadre didactice, angajaţi de la Poşta Română.
Oamenii sunt veniţi din toate judeţele ţării, ei având pancarte pe care sunt scrie numele sindciatului pe care îl reprezintă şi zona în care activează.
Protestarii au bannere pe care scrie "Jos dictatorul, jos Guvernul", "Opriţi genocidul", "Dacă nu votaţi cu noi, sunteti egali cu un gunoi", "Demisia" şi strigă "Jos Guvernul Boc" şi "Ruşine să vă fie".

Sute de persoane stau de partea cealaltă a trotuarului, la Parcul Izvor, urmărind acţiunea sindicaliştilor sau încercând să li se alăture.
În zona Parcului Izvor se circulă cu dificultate, mai mulţi poliţişti dirijând traficul.

Începând cu ora 10.30, protestatarii se vor regrupa la trei dintre intrările în Parlament, de la Parcul Izvor, Calea 13 Septembrie şi cea de la intrarea aflată în intersecţia bulevardelor Naţiunilor Unite şi Libertăţii.



De asemenea, alţi 120 de sindicalişti vor fi prezenţi în balcoanele din sala în care se va vota moţiunea. Hossu a precizat că sindicaliştii au solicitat iniţial ca 300 de oameni să fie prezenţi în balcoane, însă acest lucru nu ar fi fost acceptat, oficial pentru că trebuie să aibă loc şi reprezentanţii presei, neoficial pentru că şi PDL vrea să aibă câţiva „susţinători“ acolo. „Sperăm că populaţia Bucureştiului va fi la fel de interesată de votul moţiunii şi va veni în stradă, pentru că dezinteresul înseamnă acceptare tacită“, a mai spus Hossu.

Aproximativ 800 de jandarmi şi 200 de poliţişti de la Rutieră au fost mobilizaţi pentru mitingul de la Palatul Parlamentului şi vor fi prezenţi în cele trei puncte de acces în instituţie, unde vor protesta sindicaliştii.

În zona Parlamentului nu există restricţii, decât în caz de nevoie, protestatarii urmând să-şi desfăşoare acţiunea pe trotuar.

Urmăriţi pe www.adevarul.ro cum se desfăşoară protestul de la Palatul Parlamentului



image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite