VIDEO Scandal şi îmbrânceli în Camera Deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerea Judecătorilor pentru Curtea Constituţională a generat astăzi scandal atât în Senat, cât şi în Camera Deputaţilor.Dacă la Senat apele s-au mai liniştit, în Camera Deputaţilor cearta continuă. La Senat, Iulia Antoanella Motoc a fost desemnată judecător la Curtea Constituţională.

UPDATE 02.20 După o şedinţă ce s-a desfăşurat pe parcursul a zece ore, candidatul PDL, Mircea Ştefan Minea, a strâns voturile necesare pentru a fi desemnat judecător la Curtea Constituţională.

Candidatul PDL a primit 168 de voturi "pentru", adică exact majoritatea de care era nevoie pentru desemnarea sa, şi un vot "împotrivă". Două dintre voturile exprimate au fost anulate.

UPDATE 01.30 Deputaţii PNL s-au retras din şedinţă, iar cei din PSD au rămas, fără a participa însă la vot.  Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a explicat că PNL consideră neregulamentară şi ilegală procedura de reluare a votului.

UPDATE 00.15 Şedinţa în care urmează să se aleagă noi judecători pentru Curtea Constituţională, şi care ar fi trebuit să se încheie în jurul orei 00.00, a fost prelungită. În aceste momente, deputaţii opoziţiei au format un lanţ în jurul urnei de vot, pentru a-i împiedica pe deputaţii puterii să introducă buletinele. Deputaţii opoziţiei scandează "Jos hoţii!"

UPDATE 22.10 Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor a fost reluată. După cinci minute de declaraţii în contradictoriu şi acuzaţii politice între putere şi opoziţie şedinţa a fost din nou întreruptă cu o pauză.

Şedinţa de plen a fost reluată la ora 22.00, după o pauză de consultări de 30 de minute, acordată de preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean, după altercaţia dintre social-democraţi şi democrat-liberali.

UPDATE 21 52 Decizia de a prelungi şedinţa până la miezul nopţii a provocat nemulţumiri care au degenerat într-o serie de îmbrânceli între social-democratul Nicolae Bănicioiu şi democrat-liberalul Cristian Boureanu, urmate de alte îmbrânceli între acelaşi social-democrat şi Alin Popoviciu.

UPDATE 21 03 Şedinţa Camerei Deputaţilor a fost prelungită până la ora 00.00

UPDATE 19.45 Deputaţii au luat o nouă pauză, la câteva minute după ce au reînceput plenul

Preşedintele de şedinţă al Camerei, Ioan Oltean, a anunţat o nouă pauză de consultări de 15 minute, după ce opoziţia nu a dorit să îşi ia locul în sală pentru continuarea plenului.

UPDATE 19.35 Plenul Camerei a reînceput, PSD contestă legitimitatea lui Oltean să conducă şedinţa

Plenul Camerei Deputaţilor a reînceput, însă opoziţia îi cere lui Ioan Oltean să-i prezinte mandatul scris de a o înlocui pe Roberta Anastase şi de a prezida şedinţa.

Ioan Oltean a apreciat că votul pentru prelungirea lucrărilor până la ora 21.00 este valid, lucru care a stârnit protestele opoziţiei.

UPDATE 19.00
Reprezentantul PSD nu a semnat procesul verbal privind numirea lui Motoc

Senatorul PSD Nicolae Moga a refuzat luni să semneze procesul verbal care a consemnat că Iulia Motoc a primit 71 de voturi pentru, iar Teodor Meleşcanu - 65 de voturi pentru funcţia de judecător la CCR, pe motiv că alegerea a fost supravegheată de liderii PDL.

UPDATE 18.20 Şedinţa a fost întreruptă. Au loc consultări între liderii de grup.

În Camera Deputaţilor, parlamentarii PDL au cerut reluarea votului prin care să fie ales Judecătorul la Curtea Constituţuională şi prelungirea şedinţei de vot ca să căştige timp pentru negocieri. Acesta a fost momentul în care reprezentanţii PSD s-au ridicat şi au venit în faţa tribunelor pentru protesta. 

Emil Boc, în birou la Roberta Anastase

La începutul lunii, preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase a refuzat să semneze numirea la Curtea Constituţională a candidatului propus de PSD, Valer Dorneanu, susţinând că acesta are nevoie, pentru a ocupa acest post, de votul majorităţii absolute (168) a deputaţilor.

Dorneanu a obţinut 161 de voturi, adică ale majorităţii simple (majoritatea deputaţilor prezenţi), în timp ce contracandidatul său de la PDL Ştefan Minea a primit doar 123 de voturi.

Antoanella Motoc, desemnată judecător la CC

Rezultatul votului privind desemnarea judecătorului pentru Curtea Constituţională a fost anunţat oficial la Senat. Antoanella Motoc, candidat propus de PDL, a primit 71 de voturi, iar reprezentantul PNL ,Teodor Meleşcanu a obţinut 65 de voturi.

Află aici ce o califică pe Motoc pentru CCR

În Senat, şedinţa de vot pentru numirea unui nou judecător al Curţii Cunstituţională a fost întreruptă pentru câteva minute. Reprezentanţii PSD şi PNL au acuzat liderii PDL şi ai grupului independenţilor că îşi spionează parlamentarii proprii, deoarece ar fi stat lângă cabina de vot tocmai cine, cum votează.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a făcut apel la colegii săi pentru ca procesul de vot să se desfăşoare în condiţii optime, iar caracterul secret al votului să fie respectat. Pentru a fi mai convingător, Geoană a ameninţat că va permite accesul ziariştilor în sală pentru a constata dacă se asigură secretul votului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite