VIDEO / FOTOGALERIE Un tânăr de 26 de ani, prima victimă a violenţelor de la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi confruntări violente au loc luni seară, pe străzile Londrei, între grupuri de protestatari şi poliţişti, pentru a treia zi consecutiv. Violenţele şi jafurile declanşate s-au extins, în noaptea de luni spre marţi, la oraşele Birmingham (centru), Liverpool (nord-vest) şi Bristol (sud-vest).

UPDATE 16.10 Restaurantul lui Jamie Oliver a fost distrus

În tumultul violenţelor din Marea Britanie, restaurantul italienesc al celebrului bucătar Jamie Oliver a fost devastat noaptea trecută. Protestatarii au spart geamurile luni noaptea la restaurantul italienesc, deschis anul trecut de Oliver în Birmingham. Din fericire nimeni nu a fost rănit, potrivit "The Telegraph". Şcoala de gătit din Londra, Reacipease, a celebrului bucătar a scăpat însă de furia celor care jefuiesc oraşul.

UPDATE 15.30 S-a înregistrat primul mort

Poliţia britanică a anunţat că un bărbat în vârstă de 26 de ani, împuşcat într-o maşină luni seara, a decedat, relatează AFP.

Coşmarul timişorenilor de la Londra: „Ne aşteptăm la orice. Dacă e să se întâmple, nu vom scăpa!"

Victima, care nu a fost identificată, a fost descoperită într-o maşină luni, în jurul orei 21.15 (23.15 ora României), în cartierul Croydon (sud), unde mai multe clădiri au fost incendiate în timpul violenţelor, a precizat poliţia într-un comunicat. Bărbatul a fost "spitalizat în stare gravă".

Coşmarul timişorenilor de la Londra: „Ne aşteptăm la orice. Dacă e să se întâmple, nu vom scăpa!"

Doi tineri, care se aflau la faţa locului cu obiecte furate, au fost arestaţi.

UPDATE 13.30 Premierul britanic David Cameron a afirmat, în faţa presei adunate la sediul Cabinetului din Downing Street, că Guvernul va face "tot ceea ce e necesar pentru a restabili ordinea pe străzile Regatului Unit şi se va asigura ca acestea să fie sigure pentru cei care respectă legea", informează NDTV.

Cel puţin 450 de persoane au ajuns în spatele gratiilor, a afirmat Cameron, potrivit BBC News.

Totodată, el a precizat că numărul poliţiştilor care vor patrula străzile Londrei va creşte începând de astăzi, până revoltele vor fi anihilate total. Dacă în noaptea de luni spre marţi au fost de serviciu 6.000 de reprezetanţi ai forţelor de ordine, începând din seara asta numărul lor va creşte la 16.000.

UPDATE 12.43 În prezent, premierul britanic David Cameron are o întâlnire de urgenţă cu miniştrii britanici, Guvernul fiind presat să ia măsuri pentru a opri manifestanţii care devastează zone întregi din Londra, scrie "The Guardian". Oficialii se tem, totodată, că revoltele ar putea să se extindă şi în alte oraşe.

Unii membri ai Parlamentului britanic au solicitat Guvernului să declare "stare de asediu" în cartierele din Capitală unde au avut loc ciocniri violente între protestatari şi forţele de ordine. Ei solicită intervenţia armatei şi permisiunea folosirii tunurilor cu apă pentru dispersare mulţumii, metodă folosită şi în revoltele din Irlanda de Nord.

Secretarul de stat Theresa May a atras atenţia că poliţia trebuie să se poată folosi de toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru domolirea agresivităţii din stradă.

UPDATE 12.15 Meciul amical dintre Anglia şi Olanda, programat, miercuri, la Londra, a fost anulat din cauza violenţelor din capitala Angliei, a anunţat, marţi, Federaţia Engleză de Fotbal (FA). Citeşte mai multe aici

UPDATE 12.05 Trei persoane au fost arestate la Londra, pentru că sunt suspectate că ar fi încercat să ucidă membri ai forţelor de ordine, în timpul revoltelor violente ce afectează capitala britanică de trei zile.

Scotland Yard a anunţat că trei persoane suspectate de "tentativă de omor" vizând membri ai forţelor de ordine au fost arestate, relatează AFP. Conform primelor elemente disponibile, un poliţist a fost lovit de o maşină la Brent, un cartier din nord-vestul Londrei, în timp ce încerca să oprească automobilişti suspectaţi că au participat la jefuirea unui magazin din apropiere, a anunţat poliţia într-un comunicat.
Şoferul uneia dintre maşini a pornit, lovindu-l pe poliţistul care a fost spitalizat şi se afla marţi dimineaţă în "stare stabilă". Unul dintre colegii săi a fost de asemenea uşor rănit. Trei suspecţi au fost arestaţi la scurt timp după incident.

Citeşte şi:
FOTO Ce rol au jucat mesajele BlackBerry în organizare violenţelor de la Londra

BBC, somat de public să nu îi mai numească "protestatari" pe autorii violenţelor de la Londra

UPDATE 11.13 Numărul persoanelor arestate până marţi, la Londra, a depăşit 400. Poliţia investighează actele de violenţă şi implicarea acestora în organizarea revoltelor ce durează de trei zile în capitala britanică. Din cei 400 de arestaţi, peste 69 au fost şi acuzaţi de diverse infracţiuni, informează BBC News.

UPDATE 10.20 Parlamentarul britanic laburist, Diane Abbott, a sugerat, marţi dimineaţă, că este momentul ca în unele zone din Londra să fie declarată "starea de asediu", potrivit The Telegraph. Premierul David Cameron, întors în Marea Britanie dintr-o vacanţă petrecută în Toscana (Italia), a anunţat că va face declaraţii referitoare la revoltele iscate la Londra, informează Reuters.

UPDATE 09.00 Scotland Yard a mobilizat 1.700 de poliţişti suplimentari pentru a face faţă celor mai grave incidente produse în capitala britanică în ultimii ani, informează BBC News.

Totodată, poliţia britanică a precizat, marţi, că 334 de persoane - între care un băiat de 11 ani - au fost arestate de la începutul incidentelor. Dintre acestea, 69 au fost puse sub acuzare pentru incidentele produse în zona Londrei. Cel puţin 35 de poliţişti au fost răniţi la sfârşitul săptămânii trecute.

image
image
image

Click pe imagini pentru fotogalerie!

Mai multe imobile erau în flăcări la Croydon, Peckham şi Lewisham, în sudul Londrei, în timp ce grupuri de persoane care comiteau jafuri se răspândeau pe străzile Hackney, Clapham, Camden şi Ealing.

"Sunt tulburări importante într-un număr de cartiere din Londra. Prin urmare, numeroşi poliţişti sunt mobilizaţi, dar le cer părinţilor să înceapă să-şi contacteze copiii pentru a-i întreba unde sunt", a declarat comandantul poliţiei, Tim Godwin.

Sute de poliţişti au intervenit pentru a combate violenţele la Hackney, la câţiva kilometri de Stratford, în estul Londrei, unde se vor desfăşura Jocurile Olimpice din 2012.


Încercând să scape de furia tinerilor care i-au incendiat casa, o femeie din Croydon a sărit pe geam, în braţele pompierilor.

image

Violenţele au început sâmbătă noaptea, în Tottenham, unde poliţiştii au fost atacaţi, iar două maşini de poliţie au fost incendiate. Acestea au fost declanşate după un protest paşnic faţă de moartea lui Mark Duggan, un bărbat de 29 de ani şi tată a patru copii, împuşcat de poliţie.

VIDEO

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite