FOTO Ce rol au jucat mesajele BlackBerry în organizare violenţelor de la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revoltele de la Londra au fost organizate prin telefon? Aceasta este întrebarea la care încearcă poliţia britanică să răspundă, după ce un strateg media din Londra a prezentat rolul BlackBerry Messenger, cunoscut drept BBM, în organizarea violenţelor din capitala Regatului Unit.

Citeşte şi:
VIDEO / FOTO Londra în flăcări, în a treia noapte de violenţe

BBC, somat de public să nu îi mai numească "protestatari" pe autorii violenţelor de la Londra

Iniţial, poliţia a verificat reţelele de socializare Twitter şi Facebook pentru a descoperi identitatea participanţilor şi a organizatorilor revoltelor de la Londra, scrie "The Guardian". Strategul media Jonathan Akwue a prezentat, între timp, pe blogul său, despre legătura dintre mesajele trimise de pe telefoanele BlackBerry, cunoscute ca BBM-uri, şi protestele violente din ultimele trei zile.

Coşmarul timişorenilor de la Londra: „Ne aşteptăm la orice. Dacă e să se întâmple, nu vom scăpa!"

Poliţia metropolitană susţine că mesajele gratuite BlackBerry au contribuit la adunarea manifestanţilor în revolta din cartierul londonez Tottenham. Producătorul telefoanelor mobile BlackBerry, Research in Motion, a transmis, luni, un comunicat în care anunţă că va ajuta poliţia britanică să descopere rolul BMM-urilor în organizarea protestelor.

De ce au ales manifestanţii londonezi BBM-urile?

Jonathan Akwue a explicat că BBM a fost adoptat deoarece este un sistem de mesagerie instantanee devenit popular pentru că este rapid, gratuit şi, spre deosebire de Twitter sau Facebook, este privat.

image

Britanicul a atras atenţia că nu este prima dată când comunicaţiile private de pe BBM, care nu sunt uşor interceptate de poliţie, au legătură cu infracţionalitatea.

Potrivit "The Telegraph", acest tip de mesaj a fost folosit şi de Mark Duggan, tânărul împuşcat de poliţie al cărui deces se află la originea violenţelor. "Agenţii mă urmăresc", i-a scris el prietenei sale.

Chiar un ofiţer de poliţie, intervievat de BBC, a declarat că mijloacele online sunt responsabile pentru violenţele de duminică, dar nu a nominalizat un anumit serviciu de comunicaţie.

"Toată lumea din toate părţile Londrei veniţi în inima Londrei (centru) OXFORD CIRCUS!!, Magazine vor fi sparte aşa că veniţi şi luaţi (marfă gratis!!!)", se arată într-un astfel de mesaj transmis pe BBM, scrie "The Guardian".

Confruntările violente au loc de trei zile pe străzile Londrei şi au pornit de la moartea lui Mark Duggan - un tânăr de 29 de ani şi tatăl a patru copii care a fost împuşcat sâmbătă de poliţiştii din Tottenham. Acest incident a declanşat furia mulţimii care a devastat mai multe zone din capitala Regatului Unit, distrugând magazine şi incendiind clădiri şi maşini.

image
image
image

Click pe imagini pentru fotogalerie!

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite