Cioloş, aplaudat şi avizat în unanimitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş a reuşit să-i convingă şi pe cei mai sceptici dintre  europarlamentari
Dacian Cioloş a reuşit să-i convingă şi pe cei mai sceptici dintre europarlamentari

Dacian Cioloş se poate considera deja comisar pentru Agricultură: la finalul audierilor, comisia pentru Agricultură i-a dat aviz favorabil în unanimitate. Prestaţia românului la audieri a fost considerată drept mai bună decât a predecesoarei sale, daneza Mariann Fischer Boel.

Presa internaţională salută prestaţia din timpul audierilor, a românului Dacian Cioloş, comisar desemnat pentru agricultură, subliniind că acesta şi-a luat angajamentul să reformeze PAC. Vezi aici mai multe detalii.

Aplauze şi felicitări adresate direct la finalul audierii de către deputaţii din Comisia pentru agricultură din Parlamentul European (AGRI). Apoi, aviz favorabil în unanimitate. Prestaţia lui Dacian Cioloş, comisar desemnat pentru Agricultură, pare să anticipeze că reprezentantul României va trece cu bine examenul la PE.

Ascultaţi aici audierea lui Dacian Cioloş în comisia de agricultură a Parlamentului European.

Urmăriţi conferinţa de presă susţinută de comisarul desemnat pentru Agricultură.

„Suntem foarte bucuroşi şi mulţumiţi de răspunsurile dumneavoastră. Nu ştiu câţi dintre comisari au primit la sfârşitul audierilor aplauze atât de călduroase", a spus preşedintele comisiei pentru agricultură din PE, Paolo de Castro, în timp ce îi strângea mâna. „A fost foarte bine într-adevăr, Dacian", a spus de Castro.

Citiţi şi:

Dacian Cioloş a primit aviz pozitiv în comisia de agricultură a PE

Cioloş, printre puţinii comisari cu atâta susţinere în comisie

Irish Times: Cioloş, întrebat despre neregulile administrării fondurilor UE de când era ministru

Păreri favorabile au venit şi din partea unor deputaţi cu vechime în PE şi, mai ales în comisia AGRI, care au apreciat drept superioară prestaţia lui Cioloş faţă de cea a predecesoarei sale, Mariann Fischer Boel, în 2004.

Întrebat dacă îi place Beatles

Faptul că audierile au fost destinse şi că românul era bine pregătit pentru întrebări este ilustrat şi de faptul că, la un moment dat, un eurodeputat irlandez l-a întrebat dacă îi plac Beatles şi Paul McCartney, respectiv dacă susţine ideea lui Paul McCartney în ceea ce priveşte agricultura (ca în zilele de luni să nu consume nimeni carne, ca o modalitate de a combate schimbările climatice, dar şi pentru a sprijini sănătatea cetăţenilor).

"Sigur că îmi place Beatles, inclusiv muzica lui Paul McCartney. (...) Dincolo de asta, fiecare are dreptul să gândească aşa cum doreşte, să aibă propriile opinii", a răspuns zâmbind Dacian Cioloş.

Cioloş urmează poziţia Franţei

Viitorul Politicii Agricole Comune (PAC) după anul 2013 şi aspectele sale bugetare, utilizarea plăţilor directe şi volatilitatea preţurilor pe piaţa produselor alimentare s-au numărat printre subiectele aduse în discuţie de deputaţi pe durata audierii.

Cioloş a precizat că dezvoltarea rurală (aşa-numitul Pilon II) trebuie să rămână în cadrul PAC, deoarece dezvoltarea agriculturii nu poate fi separată de cea a spaţiului rural. În opinia sa, micile exploataţii reprezintă o parte importantă a numărului total de exploataţii din noile state membre şi este nevoie de modernizarea lor.

„Putem merge în două direcţii: a face mai accesibile fondurile din pilonul II pentru modernizarea lor, pentru a face produse sigure, şi putem dezvolta oportunităţile oferite de pieţele locale", a spus Cioloş, care a adăugat că ele nu trebuie să se adreseze neapărat exportului.

„În ţara mea există o mare cerere pentru produse specifice, tradiţionale, şi cred că în această direcţie trebuie să se orienteze. Şi prin pilonul I, prin plăţile directe, prin modul în care tindem să echilibrăm plăţile între agricultori şi state membre, se pot găsi soluţii", a explicat Cioloş, care a menţionat că, pentru astfel de regiuni, pilonul II al PAC de dezvoltare rurală are instrumentele necesare care permit acordarea de ajutoare pentru dezvoltare. Poziţia comisarului desemnat se apropie mult de cea a Franţei în privirea Politicii Agricole.

Un moment tensionat

Singurul moment tensionat al audierilor s-a produs când britanicul John Agnew a comentat că banii contribuabililor britanici au fost irosiţi în România în 2002.

„Nu ştiu la ce ajutoare vă referiţi. În 2002, România nu era membru al Uniunii Europene. În afară de fonduri SAPARD, folosite pentru investiţii în infrastructura agricolă, nu ştiu la ce fonduri vă referiţi".

Confirmarea comisarilor de către Parlamentul European va avea loc în şedinţa extraordinară a PE din 26 ianuarie, după încheierea tuturor audierilor şi transmiterea avizelor comisiilor de specialitate către preşedintele PE. Preşedintele Comisiei urmează să prezinte întregul colegiu al comisarilor desemnaţi, precum şi programele lor, urmând să primească votul de încredere al PE.

Presa europeană: laude şi temeri

Într-o analiză a AFP se arată că Dacian Cioloş trebuie să aibă ca principală preocupare risipirea preocupărilor din anumite state, precum Marea Britanie, asupra apropierii lui de politicile franceze. Agenţia franceză arată că se anunţă deja o mare bătălie pe viitorul buget destinat agriculturii. AFP aminteşte de faptul că Cioloş beneficiază de o experienţă îndelungată în domeniu, clădită iniţial în Transilvania natală, dar şi în Franţa, unde a studiat.

AFP aminteşte şi de prietenia dintre Cioloş şi fostul ministru al agriculturii de la Paris, Michel Barnier, ce s-a opus viziunilor liberale de la Bruxelles. Presa britanică de ieri citează un oficial european de rang înalt care a explicat că Londra este mai îngrijorată de comisarul desemnat de România (receptat ca făcând politica Franţei) decât chiar de propunerea Parisului.

Media europeană amintea ieri, citând cele mai importante agenţii de presă, de faptul că anumite state europene (majoritatea nordice) sunt îngrijorate de faptul că un portofoliu atât de important ar putea fi încredinţat României, ţară care a avut probleme grave cu utilizarea subvenţiilor europene.

Spaniolii de la „La Nueva Espanza" subliniau la rândul lor că principala problemă a lui Dacian Cioloş, în a convinge Legislativul european, este aceea a imaginii de apropiat al Parisului şi nu propriile sale competenţe. Spaniolii aduc în discuţie un element hilar, precum acela că nominalizarea lui Cioloş ar confirma faptul că politica agrară se erijează tot mai mult către fostele ţări comuniste.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite