Dacian Cioloş a primit aviz pozitiv în comisia de agricultură a PE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş este apreciat la Bruxelles
Dacian Cioloş este apreciat la Bruxelles

Comisarul european desemnat pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş,a fost audiat, vineri, la Bruxelles, în comisia de specialitate a Parlamentului European (AGRI).

UPDATE După dezbaterea din parlamentul de la Bruxelles, preşedintele comisiei de agricultură din PE, Paolo de Castro , a declarat că Dacian Cioloş a primit avizul în unanimitate, fiind printre puţinii comisari care obţin atâta susţinere în comisie. Mai multe detalii aici.

Dacian Cioloş a spus, într-o scurtă declaraţie de presă , la finalul audierilor din PE că audierea sa a prilejuit o dezbatere foarte impresionantă, el declarându-se plăcut surprins să vadă interesul dar şi diversitatea de opinii manifestate faţă de PAC.

"A fost o dezbatere foarte interesantă din punctul meu de vedere. Cunosc o patre din membrii comisiei şi am fost plăcut impresionat să văd interesul şi diversitatea de opinii în ceea ce priveşte PAC. Cred că este un lucru important pentru viitorul PAC", a spus el.

VEZI AICI CV-UL LUI DACIAN CIOLOŞ

UPDATE 13.00 Europarlamentarul român Dacian Cioloş a fost interviervievat, vineri, de toţi membrii comisiei de specialitate din cadrul Parlamentului European. Timp de două ore, Cioloş a răspuns întrebărilor omologilor săi şi a încercat să-i convingă de faptul că merită să fie ales comisar european pentru agricultură.

Rezultatele audierilor sunt transmise preşedintelui PE şi examinate de către Conferinţa preşedinţilor - care este alcătuită din preşedintele Parlamentului şi toţi preşedinţii grupurilor politice din PE -, dar şi de către Conferinţa preşedinţilor de comisii. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, prezintă apoi ansamblul Colegiului Comisarilor desemnaţi şi programul lor în cursul unei şedinţe plenare a Parlamentului, la care este invitat Consiliul UE. Prezentarea este urmată de o dezbatere.

În fine, Parlamentul European procedează la votul de aprobare a Comisiei Europene în ansamblul său, la 26 ianuarie. Noua Comisie poate apoi fi numită oficial de către Consiliu, prin vot cu majoritate calificată.

UPDATE 12.55 Despre agricultorii tineri: "Problema instalării tinerilor este una specifică. (...) Când vorbim de plăţi directe mă gândesc în primul rând la tineri care au nevoie de stabilitate şi predictibilitate. M-am confruntat cu această problemă şi în România. Vă pot spună că plăţile directe sunt necesare şi pentru a avea această stabilitate şi predictibilitate".
Eurodeputatul John Stuart Agnew l-a întrebat pe Cioloş, la audierea din Comisia pentru agricultură a PE, dacă este pregătit ca banii nefolosiţi de România să fie daţi fermierilor britanici pentru a reglementa problema cofrajelor de ouă, care afectează crescătorii de pui din Marea Britanie. "În 2002, România nu era stat membru UE. Nu ştiu ce fel de fonduri sau la ce instrumente de politică vă referiţi în afară de fondurile SAPARD, care au fost folosite în mod special pentru investiţii!", a precizat Cioloş.

UPDATE 12.45 Despre cotele de lapte: "În ceea ce priveşte cotele de lapte, nu eu le întorc spatele. A avut loc o întâlnire a statelor membre, un Consiliu, şi s-a luat o decizie. Dacă s-ar reveni asupra deciziei, s-ar crea o destabilizare. Ideea nu este să ne întoarcem în trecut ci să găsim soluţii şi să creăm, astfel, oportunităţi pentru producători. Înţeleg nevoia de adaptare, dar nu cred că trebuie să ne întoarcem la ceea ce a fost în urmă cu câţiva ani".

UPDATE 12.30 Despre producţia de bunuri publice : "Legat de bunurile publice nu am discutat încă prea mult. Există deja anumite norme şi reguli care sunt legate de plăţile directe, dar cred că prin pilonul doi putem încuraja agriculturii care vin cu elemente noi. Astfel de inovaţii trebuie încurajate şi apoi, prin mijloacele pe care le avem, să le răspândim pe o zonă cât mai largă".

UPDATE 12.15 Despre resursele necesare pentru restructurare şi schema de plăţi directe: "Plăţile directe vor fi criterii care să asigure tendinţa spre o mai mare echitate. Acolo unde anumite tipuri de producţii nu sunt rentabile există posibilitatea ca agricultorii să se reorienteze, mai ales prin intermediul pilonului al doilea al Politicii Agricole Comune (n.r. - PAC)".
Despre finanţarea regiunilor montane defavorizate, prin pilonul al doilea: "Dacă pilonul doi are o finanţare sufiecientă, atunci când vom discuta despre viitorul PAC din 2013, vom putea vedea şi bugetul. Trebuie să asigurăm un echilibru între cele două piloane. În cadrul Colegiului Comisrarilor voi veni cu toate argumentele pentru a vedea de ce este important să menţăinem o polică agricolă comună, mai ales în ceea ce priveşte bugetul. În regiunile montane nu trebuie să menţinem doar agricultura ci să găsim mijloace noi pentru a exploata tot ce ţine de aceste regiuni în viitor".

UPDATE 12.00 Despre veniturile agricultorilor şi interzicerea vânzării în pierdere: "La agricultori nu este acelaşi lucru ca la un comerciant normal. Cred că trebuie să găsim mecanisme pentru ca agricultorii să nu lucreze în pierdere şi nu ştiu care va fi marja mea de manevră în acest subiect"
Despre discrimarea în privinţa subvenţiilor:
"Acest subiect privint criteriile de repartizare a ajutoarelor directe va fi unul separat, în comisie. Cred că obiectivul este acela de a tinde spre criterii care să ne ofere posibilitatea de a renunţa la criteriile istorice, fără a mai fi nevoiţi să avem parte de astfel de discriminări".
Despre reducerea subvenţiilor:
"Ceea ce s-a făcut o echilibrare, prin modulare, între pilonul unu şi pilonul doi. În perspectiva PAC, după 2013, vom avea posibilitatea să vedem care este volumul bugetului pentru pilonul unu şi pentru pilonul doi. În ceea ce mă priveşte cred că plăţile directe3 au un rol bine definit şi cred că subvenţiile trebuie să rămână".

image

UPDATE 11.45 Despre hipermarketuri şi codul de practici: "În România, când eram ministrul Agriculturii, am încurajat producătorii să negocieze şi am elaborat un ghid pentru a stabili regulile. În calitate de comisar nu cred că putem interveni între producători şi vânzătorii cu amănuntul. Generalizând, cred că această negociere ar putea să ne ofere şi alte obţiuni. În următoarele luni voi veni la Parlament pentru a vă prezenta discuţiile negocierilor la nivel înalt, pentru a le putea extinde şi la alte sectoare. Dacă vom avea o piaţă comună este important să avem şi reguli comune".

UPDATE 11.30 Despre programul coexistenţei culturilor şi a organismelor contaminate genetic: "În ce priveşte coexistenţa culturilor, eu aş dori ca toţi consumatorii să poată alege fără produse contaminate genetic. Nu vreau să eschivez răspunsul, însă acest lucru este de competenţa statelor membre. O colaborare între statele membre va duce la scăderea produselor contaminate genetic. Marja noastră de manevră este redusă, din păcate. Trebuie să găsim un echilibru".
Despre redistribuire şi subvenţiile forfetare la hectar: "În acest sens cred că am fost destul de limpede când am vorbit de viitorul Politicii Agricole Comune (n.r. - PAC
). Cred că este rolul comisiei, în parteneriat cu Parlamentul European, să analizeze cum vor face acest lucru. Pentru subvenţiile la hectar trebuie să avem un mecanism unic, atât în noile state membre, cât şi în vechile state membre".

UPDATE 11.15 Despre propunerea referitoare unui singur pilon: "Pe mine nu forma mă interesează, ci fondul problemei. Cei doi piloni vizează accelaşi tip de agricultură, indiferent de cum gândim acest lucru. Cele două piloane ne asigură, apoi, o legătură mai bună între agricultură şi la spaţiul rural. Aceste elemente trebuie să sprijine agricultura şi să aibă marja de manevră pentru a se organiza. Cât timp avem o politică agricolă comună trebuie să avem un buget unitar. Pentru o politică de tip comunitar, avem nevoie de un buget comunitar. Aceasta este poziţia mea şi nu cred că trebuie să punem sub semnul întrebării acest sistem".

UPDATE 11.10 Prima sesiune de întrebări s-a încheiat. După o pauză foarte scurtă, preşedintele comisiei de specialitate a făcut cunoscut faptul că toţi europarlamentarii sunt gata pentru partea a doua de întrebări. Dacian Cioloş răspunde interpelărilor venite din partea Parlamentului European.

UPDATE 11.05 Despre situaţia din statele fost-comuniste, privind ajutorul micilor exploataţii din noile state membre:"Avem nevoie d eo politică structurală de modernizare a acestor situaţii. Putem face mai accesibile fondurile din pilonul doi, pentru a face produse sigure şi cred că putem să dezvoltăm oportunităţile oferite de pieţele locale. Acestea se pot orienta spre aceste tipuri de pieţe. Cred că piaţa locală este o soluţie pentru aceste exploataţii".

UPDATE 11.00 Despre zonele rurale, mai puţin dezvoltate: "Trebuie să aducem idei noi pentru regiunile defavorizate. La nivel local trebuie să existe o cooperare la nivel local, pentru a acţiona împreună".
Despre produsele contrafăcute de pe piaţa agricolă:
"Pentru produse specifice, cum ar fi, de exemplu, uleiul de măsline, trebuie să avem în vedere un control tot mai bun, pentru a evita astfel de fraude. Sper să avem idei şi din partea celor care realizează aceste produse, deoarece este vorba despre produse specifice, cu carecter local".

image

UPDATE 10.45 "Principala prioritate, în cazul în care voi deveni comisar european, va fi definirea perspectivelor PAC după 2013", a spus Cioloş, adăugând că este vorba despre un proces care va trebui să ţină cont de faptul că agricultorii europeni vor predictibilitate şi stabilitate, consumatorii doresc alimente sănătoase, iar contribuabilii vor să ştie că banii lor sunt folosiţi corect. "Mecanismele de regularizare a pieţelor trebuie să asigure atingerea obiectivelor PAC, dar să şi răspundă la fluctuaţiile mari de preţuri. Mă refer la volatilitatea preţurilor. Nu cred că reluarea vechilor mecanisme de reglare a pieţei este o soluţie pentru viitor", a mai adăugat Cioloş.

UPDATE 10.35 Fiecare europarlamentar are dreptul de a-i adresa lui Dacian Cioloş câte o singură întrebare, având un timp de maximum un minut pentru acest lucru. Răspunsul candidatului pentru comisia europeană pentru agricultură trebuie să dureze între două şi cinci minute.

UPDATE 10.30 Europarlamentarul român, propus pentru funcţia de comisar european pentru agricultură, urmează să răspundă întrebărilor venite din partea colegilor săi de la Bruxelles. Propuşi de către statele membre de comun acord cu preşedintele Comisiei Europene, comisarii desemnaţi sunt evaluaţi pe baza competenţelor lor generale şi a angajamentului lor european, precum şi a independenţei lor şi cunoaşterii portofoliului respectiv. Înaintea audierilor, candidatul furnizează un CV şi o declaraţie de avere şi răspunde unui chestionar scris.

UPDATE 10.15 Dacian Cioloş îşi prezintă programul şi ideile comisiei de specialitate din Parlamentul European. "Am crescut profesional în anii 90 sub semnul apropierii de Uniunea Europeană şi, în toţi aceşti ani, am învăţat că agricultura nu se poate face din birou. Trebuie să venim cu soluţii noi şi adaptate şi va trebui să continuăm politica dezvoltării rurale. Este important să lucrăm împreună pentru a pune bazele agriculturii europene de mâine", a spus Cioloş, printre altele, în discursul său.

UPDATE 10.00 A început audirea lui Dacian Cioloş. Aceasta va dura până la ora 13.00. Europarlamentarul român este gata să-şi prezinte ideile comisarilor din cadrul Parlamentului European. Cioloş a ales să vorbească în limba română.

Preşedintele AGRI este eurodeputatul italian Paolo de Castro (S&D), iar unul dintre vicepreşedinţii comisiei este românul Rareş Niculescu (PPE/PD-L). Din AGRI mai fac parte, printre alţii, eurodeputatele Viorica Dăncilă şi Daciana Sârbu (S&D/PSD), dar şi europarlamentarul Gigi Becali (neafiliat).

Răspunsurile la întrebările din acest chestionar scris au fost date până în 6 ianuarie. În cadrul acestora, Dacian Cioloş a explicat că, în cazul în care va fi confirmat ca membru al Colegiului Comisarilor, va participa activ la luarea deciziilor necesare pentru asigurarea punerii în practică a programului politic prezentat Parlamentului European de către preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

'În calitate de comisar pentru agricultură şi dezvoltare rurală, mă angajez să-mi asum responsabilităţile în acest domeniu, pe baza relaţiilor de încredere, loiale şi transparente între mine, cabinetul meu şi directoratul general ce intră în atribuţiile mele, în spiritul respectării colegialităţii din interiorul Comisiei. Intenţionez astfel să-mi asum responsabilităţile de comisar însărcinat cu agricultura şi dezvoltarea rurală şi de membru al Colegiului în cooperare cu ceilalţi membri ai Colegiului Comisarilor. Ţin să asigur Parlamentul European că voi fi, în mod constant, un partener deschis la dialog politic constructiv, bazat pe încredere reciprocă, transparenţă şi schimb de informaţii. Voi fi gata să răspund cererilor Parlamentului şi voi avea în vedere de asemenea să pot veni, din proprie iniţiativă, să informez Parlamentul despre ideile şi intenţiile mele, pentru ca el să-şi poată asuma deplin rolul şi să-şi exercite principiul controlului democratic', spune Dacian Cioloş într-unul din răspunsurile sale din chestionar.

În opinia sa, relaţia dintre PE şi comisarul european pentru agricultură va fi un factor primordial de eficienţă pentru consolidarea credibilităţii Politicii Agricole Comune (PAC), în condiţiile în care Tratatul de la Lisabona conferă Parlamentului un rol determinant în procesul decizional al PAC. 'Extinderea procedurii legislative ordinare asupra PAC, introdusă prin Tratatul de la Lisabona, implică pentru mine un tratament egal în relaţiile mele cu toate instituţiile implicate în procesul decizional', adaugă comisarul european desemnat pentru agricultură.

Tot vineri va fi audiat şi comisarul european desemnat pentru combaterea schimbărilor climatice Connie Hedegaard, iar luni şi marţi, vor răspunde întrebărilor eurodeputaţilor, la Strasbourg, comisarii desemnaţi Antonio Tajani (industrie şi antreprenoriat), Maros Sefcovic (relaţii instituţionale şi administraţie), Maria Damanaki (afaceri maritime şi pescuit) şi Cecilia Malmstrom (afaceri interne).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite