Cinci colaboratori ai serviciului de spionaj rusesc au fost arestaţi în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei cinci colaboratori ai serviciului secret rus sunt interogaţi în Ucraina
Cei cinci colaboratori ai serviciului secret rus sunt interogaţi în Ucraina

Potrivit ediţiei online a cotidianului Zerkalo Nedeli, la 14 kilometri de sectorul transnistrean al frontietrei cu Republica Moldova, autorităţile ucrainiene au reţinut cinci colaboratori ai serviciului de spionaj rusesc.

Cei cinci făceau parte din Serviciului Federal de Securitate rus, după cum informează Zerkalo Nedeli (n.r. - Oglinda Săptămânii). „Aceştia au fost reţinuţi în urma operaţiunilor de spionaj contra Ucrainei, persoanele anchetate făcând parte din biroul de spionaj rusesc”, se arată în articol.

Mai citiţi şi:

VIDEO Fost spion rus ucis în stil mafiot

VIDEO Fostul agent secret israelian Kalmanovici a fost împuşcat la Moscova

Potrivit sursei citate, prin această acțiune, Federația Rusă a violat înțelegerile Comunităţii Statelor Independente din 1992, prin care se prevedea inadmisibilitatea activităţii de spionaj între membrii acestei comunităţi. Totodată, publicația ucraineană lasă să se înțeleagă că Rusia a utilizat teritoriul Republicii Moldova pentru a lansa activităţi agresive contra Ucrainei.

Zerkalo Nedeli, citat de Unimedia.md, precizează că membrii agenţiei guvernamentale ruseşti au încălcat grav legislaţia Republicii Moldova, răpind pe teritoriul acestei ţări chiar şi un cetăţean ucrainean. Rugați să comenteze situaţia, autoritățile de la Kremlin nu au negat informațiile apărute în presa ucraineană.

„Transnistria a ajuns principala sursă de acțiuni criminale în acest colț al Europei. Pe acest teritoriu activează puteri autoproclamate, care se află în dependență politică totală de Federația Rusă. Aici este posibil orice, de la contrabandă cu orice fel de produse, vâzarea drogurilor, armamentului şi până la vânzarea oamenilor. Ucrainea este principala cale de tranzitare a acestei pieți de desfacere”, mai precizează Zerkalo Nedeli.

Publicaţia amintește că oficialii ruşi au recunoscut prezența colaboratorilor FSB, fiind demonstrat astfel primul caz de spionaj în istoria post-sovietică. „Astfel, Rusia violează flagrant acordurile ce-i determină statul de mediator în conflictul transnistrean, fapt care discreditează acest stat şi politica acestuia. Prin încălcarea acordurilor internaţioanle, Rusia pune sub pericol relațiile bilaterale dintre Republica Moldova şi Ucraina. Totodată se pune sub întrebare eficiența organelor de contraspionaj ale guvernului de la Chişinău, care nu au reușit să întreprindă măsuri pentru depistarea colaboratorilor FSB, care activau pe teritoriul Moldovei”, conchide ediţia online a cotidianului ucrainean.

Autoritățile Republicii Moldova nu au făcut comentarii pe marginea acestuia caz.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite