VIDEO Fostul agent secret israelian Kalmanovici a fost împuşcat la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Fostul agent secret israelian Kalmanovici a fost împuşcat la Moscova
VIDEO Fostul agent secret israelian Kalmanovici a fost împuşcat la Moscova

Cunoscutul om de afaceri Şabtai Kalmanovici, fost dublu agent israelian infiltrat în guvernul israelian Golda Meir prin intermediul KGB-ului, a fost ucis luni la Moscova, într-o reglare de conturi în stil mafiot, relatează cotidianul britanic The Telegraph.

Controversatul om de afaceri de origine evreiască a fost surprins de ucigaşi în zona bulevardului Krasnopresnenski, nu departe de clădirea guvernului rus, în jurul locale 16:30. Asasinii au tras cel puţin 20 de gloanţe, omorându-l pe loc.

Ajutorul său a încercat să-i urmărească pe ucigaşi, dar, fiind grav rănit, şi-a pierdut cunoştinţa.

Citiţi şi:


Pentru a face lumină în această crimă, anchetatorii vor fi obligaţi să cerceteze nu doar ultimele proiecte de afaceri ale acestuia, dar şi activitatea sa din anii '80-'90, petrecuţi în afara Rusiei.

  • Născut în 1949 în Letonia, la vârsta de 22 de ani a emigrat împreună cu părinţii din URSS în Israel, unde a primit, la scurt timp, cetăţenia statului evreu.
  • Începând cu 1980, numele lui Kalmanovici apare permanent în rapoartele serviciilor de informaţii din diverse ţări. S-a stabilit deja că el a întreţinut relaţii apropiate cu Marat Balagula, poreclit 'Big brother', care, potrivit FBI, a fost unul din liderii mafiei ruse din SUA.
  • Între altele, Kalmanovici şi Balagula derulau împreună proiecte legate de extracţia de diamante în Africa. În noiembrie 1986, justiţia americană urma să-l pună sub acuzare pe Balagula, însă Kalmanovici a reuşit să fugă în Sierra Leone, unde cei doi au desfăşurat ulterior operaţiuni de contrabandă cu pietre preţioase.


Potrivit serviciicilor secrete occidentale, Kalmanovici nu se simţea în apele sale pe continentul african, din cauza relaţiilor sale cu KGB.

  • În 1988, el a fost arestat în Israel pentru spionaj în favoarea URSS ;i ulterior condamnat la 10 ani de închisoare şi privat de cetăţenia israeliană. 
  • În 1993 a fost eliberat înainte de termen din închisoare. Potrivit unor responsabili ruşi, punerea în libertate a acestuia a fost negociată de Aleksandr Ruţkoi, vicepreşedinte al Rusiei la acea vreme.


A revenit în Rusia, unde împreună cu faimosul cântăreţ Iosif Kobzon a înfiinţat compania "Leat-Natali'", prin intermediul căreia importau medicamente şi echipamente medicale din Ungaria. Potrivit FBI, această afacere le aducea celor doi aproximativ 5 milioane de dolari lunar.

Paşii lui Kalmanovici s-au intersectat şi cu liderii grupării criminale Solnţevskaia, una din cele mai brutale din Moscova, şi cu cei ai lui Viacesla Ivankov, zis "Iaponcik", una din faimoasele căpetenii ale mafiei ruse, ucis şi într-o reglare de conturi.

  • Kalmanovici cunoştea, potrivit serviciilor secrete occidentale, o serie de înalţi responsabili din mai multe ţări care îl ajutau în rezolvarea diferitelor probleme. Din 1997, Kalmanovici şi-a petrecut cea mai mare parte a timpului în Israel, de unde venise la Moscova cu puţin timp înainte de a fi ucis.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite