Austria poate contribui la pensiile românilor, prin prevederile UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul austriac pentru afaceri sociale Rudolf Hundstorfer
Ministrul austriac pentru afaceri sociale Rudolf Hundstorfer

Potrivit portalului de ştiri austriac Heute.at, orice cetăţean UE cu domiciliul în Austria are dreptul la compensaţii plătite din buzunarul contribuabilului austriac, conform prevederilor Uniunii Europene (articolului IV paragraful 2 al regulamentului CEE 1408/71).

Articolul IV paragraful 2 al regulamentului CEE 1408/71 are cu siguranţă intenţii bune, însă aceste intenţii bune au, nu de puţine ori, consecinţe fatale, ca de exemplu pentru Austria şi contribuabilii de acolo, pentru că, aşa cum reiese dintr-o constatare recentă a tribunalului administrativ austriac, scrie site-ul de ştiri austriac.

Citiţi şi:

Guvernul promite un fond social pentru pensionarii cu venituri mici

Emil Boc: "Legea pensiilor nu are la bază principiul contributivităţii şi nu este sustenabilă"

Acest lucru presupune că, în cazul în care un român sau un german are o pensie de doar 100 de euro el poate solicita la organul teritorial competent plata diferenţei suplimentului compensatoriu (Ausgleichszulage - supliment acordat de asigurările sociale austriece în scopul atingerii unui venit minim, n.red.), în valoare de 720 de euro, pentru aceasta fiind nevoie doar de o notificare.

Pentru un român sau bulgar nu va fi probabil nicio problemă să obţină un document doveditor al reşedinţei (formular de luare în evidenţă, un fel de viză de flotant - Meldezettel) într-un oraş din Austria. Astfel, după nişte eforturi birocratice minore şi deschiderea unui cont în Austria, la care se adaugă o solicitare de virament, un pensionar român sau bulgar primeşte în cont 620 de euro lunar din banii contribuabililor austrieci, scrie Heute.at

Johannes Pundi din cadrul Casei Austriece de Asigurări de Pensie (PVA) spune că problema este cunoscută, iar numărul celor care se folosesc de această reglementare europeană este în creştere, ajungând la 550 astfel de cazuri.

Potrivit unui purtător de cuvânt al ministrului austriac pentru afaceri sociale, Rudolf Hundstorfer, există o anumită confuzie legată de problema transferului de fonduri din impozite către România, iar în caz că există motive de îndoială, solicitantul străin trebuie să dovedească că locuieşte într-adevăr în Austria.

Cele 550 de persoane care primesc suplimentele compensatorii de la statul austriac arată că statul austriac este obligat la costuri lunare de până la 341.000 de euro şi anuale de până la 4,09 milioane euro, mai precizează portalul austriac.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite