Ianukovici şi Timoşenko, în turul doi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preoţii ortodocşi şi-au făcut datoria civică şi au stat la coadă ca să-şi exprime votul
Preoţii ortodocşi şi-au făcut datoria civică şi au stat la coadă ca să-şi exprime votul

Niciunul dintre favoriţii scrutinului prezidenţial din Ucraina nu a întrunit procentele necesare victoriei din primul tur. La închiderea urnelor, exit poll-urile îl creditau pe Viktor Ianukovici drept favorit, cu 31,5% până la  37,6% din voturi, iar pe Iulia Timoşenko pe locul doi, cu 25,7% până la 27%.

Pe locul trei s-a situat Serghei Tighipko, cu aproximativ 13,5%, iar actualul preşedinte, Viktor Iuşcenko, a obţinut doar 5,12% din sufragii, conform sondajelor.

Citiţi şi:

Ziarişti georgieni, bătuţi şi arestaţi la alegerile prezidenţiale din Ucraina
Ucrainenii aleg între „Lady Iu" şi „Mister Ia" Această diferenţă între cei doi mari favoriţi este mai degrabă modestă şi anunţă o luptă încrâncenată pentru victorie în al doilea tur de scrutin, niciunul dintre ei nefiind sigur de victorie.

Nu mai puţin de 18 candidaţi s-au înfruntat ieri în primele alegeri prezidenţiale de după Revoluţia Portocalie. La fel ca în 2004, deznodământul scrutinului poate aduce surprize mari pentru ucraineni. Perdantul din 2004, Viktor Ianukovici, este văzut ca marele câştigător al primului tur, potrivit sondajelor (ce îl creditau cu 39% din voturi), în timp ce Iuşcenko, potrivit aceloraşi sondaje, nici măcar nu va reuşi să intre în turul doi (5%).

Marea necunoscută părea ieri a fi candidatul cu care Ianukovici se va înfrunta în turul doi: sondajele au arătat mai multe luni că premierul Iulia Timoşenko ar putea intra în turul decisiv (15-17 din intenţiile de vot), însă, recent, un alt politician pare să fi câştigat încrederea ucrainenilor: bancherul naţionalist Serghei Tighipko. La fel de bine ar putea fi însă vorba şi de un al treilea politician, având în vedere numărul mare de candidaţi şi gradul mare de fragmentare al electoratului ucrainean. Cel mai probabil se va intra în turul doi pe7 februarie.

Promisiuni şi acuzaţii

Fiecare a încercat până în ultima secundă a campaniei să îşi atragă un segment cât mai mare de votanţi, făcând risipă de promisiuni, dar şi de acuzaţii la adresa rivalilor.

„La 17 ianuarie, oamenii vor ieşi şi vor spune ce au de spus: iar aceasta va fi o condamnare a acestei puteri care a fost incapabilă să administreze ţara eficient", a declarat Ianukovici, atacându-i astfel printr-o singură lovitură şi pe preşedintele Iuşcenko, dar şi pe premierul Timoşenko.

De asemenea, el a promis să renegocieze preţul gazelor venite din Rusia. La rândul său, preşedintele Iuşcenko i-a avertizat vineri pe ucraineni, într-un discurs televizat, că „17 ianuarie poate deveni ziua în care ţara va regresa" şi că Ucraina se va confrunta cu „riscuri periculoase" dacă „face un pas înapoi în orientarea sa europeană", potrivit AFP.

Replica şi-a primit-o şi din partea premierului Timoşenko, care l-a invitat să părăsească postul de preşedinte „în splendoare şi demnitate". Timoşenko a încercat să acopere o marjă cât mai mare de electorat, promiţând şi apropierea de Rusia, dar şi faţă de Uniunea Europeană.

Risc major de fraude

Analiştii politici au atras atenţia că există un risc mare de fraudare a alegerilor, mai ales că, recent, a fost simplificată procedura de vot la domiciliu. Nu este exclusă nici continuarea luptei electorale în faţa tribunalelor (aşa cum s-a întâmplat în 2004, când Curtea Constituţională a decis repetarea turului al doilea), dar nici mişcări de stradă.

Kievul, împânzit de afişe electorale

Kievul, împânzit de afişe electorale

Viktor Ianukovici (sprijinit de populaţia rusofonă din estul Ucrainei, dar şi de comunităţile de români) şi-a invitat mii de susţinători la un concert de muzică pop în centrul capitalei Kiev, unde militanţii au sfidat zăpada şi poleiul pentru a-l susţine.

Timoşenko - acuzată deja de fraudă

Sute de georgieni au "descins", ieri, în oraşe din estul Ucrainei (în regiunea Doneţk). Potrivit autorităţilor locale, este vorba de o încercare de "a obstrucţiona votul", în favoarea Iuliei Timoşenko.

„Sunt numai bărbaţi cu vârste între 25 şi 45 de ani, cu constituţie atletică", a declarat şeful consiliului municipal din Doneţk, Nikolai Leşcenko. Autorităţile locale deţin deja dovezi "că aceste persoane au fost invitate de echipa d-nei Timoşenko pentru a participa la provocări şi a perturba votul în regiune", a mai explicat Leşcenko.

Pe cine au pariat oligarhii

Oligarhii din Ucraina şi-au împărţit susţinerea între principalii candidaţi la funcţia de preşedinte, scrie „Financial Times". Aşa cum era de aşteptat, cel mai mare beneficiar al sprijinului miliardarilor este Viktor Ianukovici, care a primit susţinerea lui Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina şi preşedintele clubului de fotbal Şahtior Doneţk.

Şi Dmitri Firtaş, un magnat al gazelor, şi-a plasat „pariul" tot pe Ianukovici, după ce anul trecut a pierdut o mulţime de bani ca urmare a deciziei premierului Timoşenko de a elimina intermediarul RosUkrEnergo din importul gazelor ruseşti.

Militarii, aduşi la vot cu sutele

Militarii, aduşi la vot cu sutele

Cei mai bogaţi susţinători ai Iuliei Timoşenko sunt Serghei Taruta, un miliardar în domeniul siderurgic, şi Vitali Gaiduk, foşti parteneri în cadrul grupului siderurgic ISD. Are însă şi „simpatia" lui Petro Poroşenko (un magnat al dulciurilor, fost sprijinitor al lui Iuşcenko), dar şi pe cea a lui Constantin Jevago, acţionar majoritar la Ferrexpo. Unii dintre oligarhi au „cotizat" în mai multe părţi.

Principalii zece oameni de afaceri domină industria de prelucrare a oţelului şi cea chimică, cele mai exportate bunuri din Ucraina, controlează presa şi canalizează bani în politică, contribuind la campaniile electorale, mai notează FT.

Influenţă mai mare ca în Rusia

Spre deosebire de omologii lor ruşi, a căror libertate a fost limitată, oligarhii din Ucraina dispun de o influenţă considerabilă.

Toţi magnaţii au susţinut că doresc stabilitate politică, un guvern eficient şi reforme pro-europene. În practică, oligarhii din Ucraina nu par deloc deschişi către schimbări care le-ar putea ameninţa interesele.

Cine este Viktor Ianukovici

După ce a pierdut alegerile din 2004 deşi fusese sprijinit de Moscova, Ianukovici părea condamnat la moarte politică. Erorile tandemului Iuşcenko-Timoşenko i-au permis însă revenirea pe scena politică ucraineană.

Formaţiunea sa - Partidul Regiunilor - a câştigat detaşat alegerile parlamentare din 2006. Chiar dacă are 59 de ani, Ianukovici a reşit să-şi modernizeze imaginea, mai ales datorită consultanţei acordate de experţi americani, cei care contribuie şi la actuala campanie electorală.

a
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite