Ucrainenii aleg între „Lady Iu“ şi „Mister Ia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulia Timoşenko
Iulia Timoşenko

Ieri, campania electorală de la Kiev a ajuns la final. Ucrainenii vor merge, duminică, la urne pentru a-şi alege preşedintele dintre cei 18 candidaţi înscrişi în cursă.

Însă cei care au cele mai multe şanse la fotoliul prezidenţial sunt liderul opoziţiei, Viktor Ianukovici („Mister Ia", văzut ca prorus) şi actualul premier al Ucrainei, Iulia Timoşenko (adică „Lady Iu").

Ianukovici a făcut campanie fără a-şi dezvălui programul, mulţumindu-se să denunţe promisiunile nerespectate de coaliţia portocalie, pe fondul valului de nemulţumiri ale populaţiei, iar, în plan extern, să promită că Ucraina va rămâne în afara oricărui bloc militar. Iulia Timoşenko a făcut campanie pe lozinca apropierii Ucrainei de Europa, dar poziţia sa se află în dificultate din cauza crizei economice, potrivit Agerpres.

Şanse pentru bancher

Preşedintele în exerciţiu, Viktor Iuşcenko, este puţin probabil să intre într-un eventual tur doi. Şanse de a intra în turul doi ar avea însă Serghei Tighipko, un fost bancher care a condus campania lui Viktor Ianukovici în prezidenţialele din 2004 şi care a avut câteva atacuri dure la adresa României.

Revoluţia Portocalie, „întoarsă"

În actuala cursă electorală figurează aceiaşi actori ca şi în timpul „Revoluţiei Portocalii" din 2004, numai că acum în rolul favoritului este Viktor Ianukovici. Lider al Partidului Regiunilor şi susţinut de estul rusofon al Ucrainei, fostul premier beneficiază de 30% din intenţiile de vot.

În schimb, „muza Revoluţiei Portocalii" ar obţine, potrivit sondajelor, 15%, în timp ce Viktor Iuşcenko, nici măcar 5%.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite