Ziarişti georgieni, bătuţi şi arestaţi la alegerile prezidenţiale din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei cetăţeni ai Georgiei, cu documente de colaboratori externi ai mass-media georgiene, au fost arestaţi astăzi la o secţie de votare din regiunea carboniferă Doneţk, estul Ucrainei, fief-ul candidatului opoziţiei rusofone Viktor Ianukovici la alegerile prezidenţiale ce se desfăşoară astăzi în Ucraina, relatează Agerpres.

După câteva ore, cei trei georgieni au fost puşi în libertate. Alţi doi ziarişti georgieni, de la postul de televiziune georgian Imedia, apropiat preşedintelui georgian Mihail Saakaşvili, au fost bătuţi crunt la Doneţk de membri ai staff-ului lui Ianukovici, susţin reprezentanţi ai Blocului Iuliei Timoşenko (BIUT). Partidul Regiunilor neagă însă orice legătură cu acest incident.

Precizarea în privinţa eliberării cetăţenilor georgieni a fost făcută astăzi la prânz de către şeful Departamentului pentru Siguranţă Publică din Ministerul ucrainean de Interne Vladimir Maievski, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Kiev. Acesta a confirmat informaţia difuzată anterior de ambasadorul Georgiei în Ucraina, Grigola Katamadze, privind luarea în custodie de către poliţia a trei ziarişti georgieni la o secţie de votare din estul Ucrainei.

Ambasadorul Georgiei în Ucraina susţine că cei trei concetăţeni ai săi au fost invitaţi la alegeri de mass-media ucrainene şi dispun de documente în acest sens. "La început ei fost înregistraţi la secţia de votare respectivă ca voluntari şi reprezentanţi ai mass-media, însă, ulterior, poliţia a venit şi i-a săltat, pur şi simplu, fără nicio explicaţie", a precizat diplomatul georgian.

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale de la Kiev Vladimir Şapoval a deplâns faptul că problema observatorilor din Georgia la alegerile prezidenţiale din Ucraina a primit o conotaţie negativă la nivelul opiniei publice ucrainene, subliniind că CEC nu plănuieşte înregistrarea oficială a observatorilor din Georgia.

La rândul său, preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko şi-a exprimat regretul că Georgia este folosită pentru manipularea opiniei publice împotriva sa. "Aici e vorba de mult cinism, după părerea mea. Regret că Georgia şi iubitul nostru popor georgian sunt utilizate pentru tot felul de manipulări care mă vizează", a spus Iuşcenko, a cărui relaţie de amiciţie cu preşedintele georgian Mihail Saakaşvili depăşeşte cadrul unei simple relaţii între doi şefi de stat.

Ianukovici a cerut plecarea observatorilor

Candidatul prorus la alegerile prezidenţiale din Ucraina, Viktor Ianukovici, a cerut plecarea sutelor de "aşa-zişi observatori" georgieni, care au ajuns în oraşul Doneţk.

"Nu este acceptabil ca un stat străin să se amestece în afacerile interne ale ţării noastre. Şi vreau să îi cer preşedintelui Mihail Saakaşvili să îşi retragă aşa-zişii observatori. Nu avem nevoie de ei aici, ne vom descurca fără ei", a spus Ianukovici, citat de agenţia interfax.

De asemenea, el i-a cerut preşedintelui în exerciţiu Viktor Iuşcenko să respecte Constituţia, asigurând buna derulare a votului, pentru ca "alegătorii să simtă că ordinea domneşte în ţară, chiar şi înziuna alegerilor".

În total, 379 de cetăţeni georgieni au venit în ultimele zile în oraşul industrial Doneţk, majoritatea cu zboruri charter de la Tbilisi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite