Fukushima: scurgerile radioactive vor mai dura 6-9 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radiaţiile înregistrate în mare, lângă reactorul 2 de la central nucleară Fukushima Daiichi, au ajuns la un nivel de 6.500 de ori mai mare decât limita de siguranţă.

Operatorul centralei nucleare Fukushima din nord-estul Japoniei, TEPCO, a anunţat duminică planul de reducere a scurgerilor radioactive."Estimăm că va fi nevoie de aproximativ trei luni pentru a face în aşa fel încât nivelul radiaţiilor să înceapă să scadă", a explicat Tsunehisa Katsumata, preşedintele companiei de electricitate Tokyo Electric Power (TEPCO). "După ce vom încheia această primă etapă, vom avea nevoie de încă trei până la şase luni pentru a putea reduce scurgerile radioactive la un nivel foarte scăzut", diminuând temperatura reactoarelor şi a bazinelor de stocare a combustibilului uzat, a adăugat el.

Planul va permite câtorva zeci de mii de oameni evacuaţi din zonă să se întoarcă acasă, au spus oficialii.

Aproape 14.000 de oameni au murit şi încă 14.000 sunt dispăruţi în Japonia, la 5 săptămâni de la cutremurul devastator de 9 grade pe scara Richter şi tsunamiul care a urmat. Lângă Fukushima, iodul radioactiv este de 7,5 milioane de ori peste limită, iar Japonia a ridicat accidentul nuclear la nivelul maxim, de 7 pe scara evenimentelor nucleare şi radiologice (INES), plasându-l la acelaşi nivel de gravitate cu cel de la Cernobîl.

Pe aceeaşi temă:

Zona din jurul centralei de la Fukushima ar putea rămâne nelocuită 20 de ani

E oficial: Fukushima este noul Cernobîl!

Iod radioactiv: spaime mari, pericol mic

Nivelul crizei nucleare din Japonia a ajuns la 7, pragul maxim înregistrat după dezastrul de la Cernobîl

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite