VIDEO Nivelul crizei nucleare din Japonia a ajuns la 7, pragul maxim înregistrat după dezastrul de la Cernobîl

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Japonia a decis să ridice nivelul de gravitate a crizei nucleare la punctul maxim, de 7 pe scara evenimentelor nucleare şi radiologice, similar cu cel adoptat în 1986 în urma accidentului de la Cernobîl. Pagubele înregistrate la centrala Fukushima, situată în nord-estul Japoniei, au determinat autorităţile de stat să crească nivelul crizei de la 5 la 7.

Agenţia de ştiri Kyodo şi televiziunea publică NHK au anunţat, marţi, că Agenţia de Siguranţă Industrială şi Nucleară din Japonia a ridicat nivelul crizei nucleare de la 5 la 7 (The International Nuclear and Radiological Event Scale - INES), potrivit Yahoo News.

Astfel, pericolului nuclear a ajuns, astăzi, la nivelul 7 din cauza radiaţiilor înregistrate la centrala Fukushima, puternic avariată în urma seismelor produse în ultima lună pe teritoriul nipon. Pragul 7 a mai fost atins o singură dată, în cazul dezastrului de la Cernobîl, din 1986, informează BBC.

Citeşte şi:
Un nou cutremur în Japonia: 6,3 grade, fără alertă de tsunami

Incendiu la centrala Fukushima în urma cutremurului de 6,3 grade

Un oficial din cadrul Agenţiei japoneze pentru siguranţă nucleară din Japonia a declarat că nivelul crizei nucleare de la Fukushima, ridicat la 7, va fi anunţat oficial printr-o transmisiune televizată, după ce decizia va fi confirmată de Agenţia Internaţională de Energie Atomică (IAEA).

Doar catastrofa de la Cernobîl a fost clasată, până în prezent, la acest nivel maxim al scalei internaţionale INES, ceea ce înseamnă că s-a produs "o emisie majoră de materii radioactive", cu "efecte considerabile asupra sănătăţii şi mediului".

Agenţia japoneză a precizat, totuşi, că emisiile radioactive măsurate, până în prezent, în centrala Fukushima Daiichi, nu reprezintă decât "aproximativ 10 la sută din cele emise la Cernobîl", în 1986.

"Noi nu am înregistrat acelaşi (niveluri de) iradieri ale persoanelor. La Fukushima, au existat emisii de vapori şi gaze, dar nu de aceeaşi amploare şi nici de aceeaşi natură ca la Cernobîl", a subliniat un purtător de cuvânt al Agenţiei.


FOTO: Reuters

image

Totuşi, un oficial al Agenţiei pentru siguranţă nucleară a precizat că măsurătorile disponibile privind radioactivitatea de la centrala Fukushima "arată niveluri echivalente nivelului 7". El a subliniat că această decizie a fost luată "pe baza măsurătorilor (nivelului) de iod şi cesiu din atmosferă", relatează AFP.

"Vom continua să monitorizăm situaţia. Este un nivel provizoriu", a precizat el, adăugând că decizia definitivă de a clasa acest accident la nivelul 7 va fi luată ulterior, de un comitet de experţi internaţionali.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite