Iod radioactiv: spaime mari, pericol mic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii anunţă prezenţa iodului în apa de ploaie şi în lapte; autorităţile spun că nu e periculos.Ministerul Sănătăţii afirmă, într-un comunicat, că nivelul iodului radioactiv nu ne afectează organismul.

Tabără: Testele care indică iod radioactiv în apa de ploaie şi laptele de oaie trebuie refăcute

Urme de iod radioactiv, în apa de ploaie şi în laptele de oaie din România

Alertă la Agenţia pentru Protecţia Mediului Iaşi: Specialiştii au detectat iod radioctiv (UPDATE)

Premierul Emil Boc a cerut tuturor „instituţiilor de resort" să pregătească până la şedinţa Guvernului de astăzi toate datele care indică prezenţa iodului radioactiv în apa de ploaie şi în laptele de oaie din Slănic Prahova. Informaţia a apărut ieri într-un studiu al Institutului de Fizică Nucleară, care a precizat deja că aceste concentraţii sunt infinit mai mici faţă de maximul admis prin lege.

Directorul Institutului de Fizică Nucleară „Horia Hulubei", Nicolae Zamfir, a precizat, pentru „Adevărul", că cercetătorii săi au identificat un nivel al concentraţiei iodului radioactiv de 5 bechereli/litru (unitatea de măsură a radioactivităţii), în timp ce nivelul maxim admis este de 300 de bechereli/litru, şi de 100 de bechereli/litru pentru bebeluşi şi copiii foarte mici. „Concentraţia este extrem de mică, fără impact asupra mediului şi nu poate pune în pericol viaţa nimănui", a spus Nicolae Zamfir.

Institutul Naţional pentru Sănătate Publică a anunţat de asemenea, printr-un comunicat difuzat de Ministerul Sănătăţii, că nu există un pericol pentru sănătatea populaţiei datorat expunerii la Iod 131 (iod radioactiv). „Reţeaua de Laboratoare de Igienă a Radiaţiilor Ionizante, care aparţine de direcţiile de sănătate publică judeţene şi care monitorizează radioactivitatea apei potabile şi a alimentelor, nu a sesizat, până în prezent, depăşiri ale concentraţiilor maxim admise de Iod 131", se arată în comunicat.

Distanţa mare faţă de Japonia, unde autorităţile au admis că gravitatea incidentului nuclear de la Fukushima este egală cu accidentul de la Cernobîl (citiţi detalii în paginile 16-17), a făcut ca nivelul radiaţiilor să fie mult diminuat, explică Roxana Bojariu, climatolog la Administraţia Naţională de Meteorologie. „Circulaţia generală a atmosferei face ca orice emisie dintr-un punct al globului să ajungă într-o altă parte a globului. Faptul că ne despart două oceane şi aproape două continente, pentru că circulaţia generală a atmosferei este de la vest la est, face ca ceea ce se emite la Fukushima să ajungă deasupra României în concentraţii de sute şi de mii de ori mai mici faţă de emisia iniţială. Ce avem aici sunt urme, concentraţii foarte mici", a explicat Roxana Bojariu.

Iodul radioactiv, şi în laptele din Franţa şi SUA

Potrivit site-ului futurascience.com, afiliat ziarului „Le Figaro", urme ale iodului radioactiv au fost descoperite şi în laptele de vacă din Statele Unite şi din Franţa, prin analize realizate concomitent şi independent de instituţiile similare Institutului român de Fizică Nucleară. Aceleaşi instituţii au precizat că în 1986, după accidentul de la Cernobîl, au fost măsurate concentraţii mult mai ridicate ale iodului radioactiv în lapte, de până la 100 de bechereli.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite