Tabără: Testele care indică iod radioactiv în apa de ploaie şi laptele de oaie trebuie refăcute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat marţi că trebuie refăcute testele care indică existenţa unor urme de iod radioactiv în apa de ploaie şi laptele de oaie din Slănic, pentru a se constata cu certitudine dacă există într-adevăr şi în ce cantitate.

"Întotdeauna se refac probele, mai ales cele de sensibilitate mare, ar fi o foarte mare greşeală să nu se refacă. Întotdeauna un rezultat obţinut trebuie repetat prin analize", a spus Tabără.

Întrebat de jurnalişti dacă datele analizate până în prezent nu sunt concludente, ministrul a răspuns că "la această dată se pare că ne-am avântat prea mult".

Ministrul a precizat, însă, că este posibil ca în lapte să existe anumite urme de iod, deoarece acesta este folosit ca dezinfectant la vacile cu lapte şi alte animale.

"Iod s-ar putea să se găsească pentru că se găseşte inclusiv ca dezinfectant", a adăugat ministrul. El a menţionat că în cazul în care ar fi iod radioactiv, trebuie neapărat văzut care este sursa acestui element şi cantitatea, "pentru că pot fi milionimi, care nu prezintă niciun risc".

Premierul Emil Boc a declarat că miercuri, în şedinţa de guvern, i se va prezenta o analiză făcută de instituţiile de resort privind posibile elemente radioactive în alimentele din România.

Urme de iod radioactiv au fost descoperite în apa de ploaie şi în laptele de oaie din România. Nicolae Zamfir, directorul Institutului de Fizică nucleară, a declarat că au fost descoperite „valori extrem de mici, fără impact asupra populaţiei şi mediului”. Vezi aici detalii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite