Urme de iod radioactiv, în apa de ploaie şi în laptele de oaie din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urme de iod radioactiv au fost descoperite în apa de ploaie şi în laptele de oaie din România.

UPDATE Tabără: Testele care indică iod radioactiv în apa de ploaie şi laptele de oaie trebuie refăcute

Nicolae Zamfir, directorul Institutului de Fizică nucleară, a declarat că au fost descoperite „valori extrem de mici, fără impact asupra populaţiei şi mediului”.

Testele au fost realizate pe mostre de apă colectate la data de 27 martie, 29 martie şi 2 aprilie din zona Slănic-Prahova, încă nivelul iodului radioactiv nu înseamnă pentru oameni şi pentru mediu foarte mult, după cum a precizat  Roxana Bojariu, climatolog ANM.

Potrivit şefei grupului care a monitorizat zona, cantitatea de iod radioactiv depistat la Slănic, o zonă în care fondul e de 100 de ori mai mic decât cel normal, a fost de 0,5 Bq/dm cub, iar asta în contextul în care cantitatea de la care ar trebui să ne îngrijorăm este de 300 Bq/dm cub.

Alertă la Agenţia pentru Protecţia Mediului Iaşi: Specialiştii au detectat iod radioctiv (UPDATE)

"Circulaţia generală a atmosferei face ca orice emisie dintr-un punct al globului să ajungă într-o altă parte a globului. Faptul că ne despart două oceane şi aproape două continente, pentru că circulaţia generală a atmosferei este de la vest la est, face ca ceea ce se emite la Fukushima să ajungă deasupra zonei României în concentraţii de sute şi de mii de ori mai mici faţă de ceea ce s-a emis acolo. E vorba de urme, de concentraţii foarte mici", a explicat Roxana Bojariu.

De asemenea, Vajda Borbala, preşedinta Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţii Nucleare, a subliniat că nu a primit nicio informaţiei din partea Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică, conform căreia o contaminare cu iod radioactiv ar putea să afecteze în vreun fel sănătatea populţiei din România.

Potrivit unui document întocmit de specialiştii în sănătate publică, administrarea preventivă a iodului non - radioactiv este recomandată medical numai în momentul constatării expunerii prin inhalarea aerului contaminat cu iod radioactiv, subliniază Ministerul Sănătăţii.

Radiaţiile, indiferent de sursa din care provin, sunt cumulative, se acumulează în organism şi, în timp, duc la îmbolnăvire. Pentru a evita acest lucru, ar trebui să consumăm în special alge marine. Acestea sunt cea mai bună sursă de iod, mai bună decât iodura de potasiu sau decât alte medicamente de acest tip, dar şi de chelatori, compuşi chimici care practic «leagă» izotopii radioactivi şi metalele grele precum plumbul, aluminiul sau mercurul, împiedică digerarea lor şi favorizează eliminarea lor rapidă prin fecale", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Algele marine pot fi consumate fie ca atare, proaspete sau deshidratate, în diverse preparate, fie sub formă de suplimente alimentare. Potrivit specialiştilor, este bine ca suplimentele cu alge, cum ar fi cele cu spirulină, să fie administrate de două ori pe zi. De asemenea, un truc ar fi să înlocuim sarea folosită în mod obişnuit cu cea marină, cu praf de alge.

Fructe şi legume colorate, zilnic

Alimentele bogate în fibre şi în antioxidanţi, cum ar fi verdeţurile, fructele şi legumele colorate, contribuie şi ele la eliminarea radiaţiilor din organism, datorită conţinutului de pectine, substanţe care acţionează similar chelatorilor.

În plus, consumul acestor alimente ajută la combaterea constipaţiei şi la detoxifiere. „Cel mai indicat este să consumăm zilnic fructe şi legume colorate, preferabil în stare proaspătă. Un conţinut foarte ridicat de antioxidanţi au merele, prunele (chiar şi magiunul fără ados de zahăr), gutuile, fructele de pădure, precum afinele, zmeura sau coacăzele, verdeţurile, ceapa şi usturoiul. Ar trebui ca dieta să includă cel puţin două fructe pe zi", menţionează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Tot pentru detoxifierea organismului este bine să se consume salată verde, păpădie, spanac şi mentă, iar pentru protejarea organismului de efectele radiaţiilor să se administreze suplimente alimentare cu vitaminele C, D şi E.

Evitaţi alimentele din zonele contaminate!

O măsură pentru a evita efectele radiaţiilor nucleare este să nu se consume alimente care au fost produse în zonele contaminate. Potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, laptele şi carnea sunt alimente care se contaminează mai uşor, deoarece animalele mănâncă iarbă şi se declanşează un proces de bioconcentrare. În plus, peştele şi fructele de mare provenite din zonele cu radioactivitate crescută pot fi nocive pentru sănătate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite