VIDEO Atentate al-Qaeda la ambasadele Iranului, Siriei, Egiptului şi Germaniei din Bagdad: 41 de morţi şi sute de răniţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irak: alegeri şi atacuri teroriste
Irak: alegeri şi atacuri teroriste

Trei explozii foarte puternice, cu maşini-capcană, au zguduit duminică dimineaţa capitala irakiană Bagdad, la o lună după alegerile parlamentare.

UPDATE 21.20 Numărul persoanelor decedate în urma atentatelor din Bagdad a ajuns la 41, după cum informează agenţia Ansa. Conform sursei citate, acest raport a fost dat publicităţii de Ministerul Irakian de Interne. Oficialii instituţiei irakiene au precizat că aproximativ 250 de răniţi se află în spitalele din Capitală, alte câteva zeci de pacienţi aflându-se în stare critică.

UPDATE 17.46 Atentatele sinucigaşe au fost organizate de al-Qaeda, potrivit unei declaraţii pentru AFP a ministrului irakian de Externe, Hoshyar Zebari. "Este un atac politic menit să trimită un mesaj: teroriştii sunt încă activi", a zis oficialul irakian.

UPDATE 15.49 Atentatul de la Ambasada Egiptului l-a ucis pe responsabilul cu securitatea al reprezentanţei diplomatice şi alţi câţiva membri ai unităţii de securitate. Purtătorul de cuvânt al MAE egiptean a zis că ambasadorul Egiptului este în siguranţă şi îşi desfăşoară activitatea în mod normal.

La ambasada Germaniei a murit un agent de securitate şi alte trei gărzi au fost rănite.

La ambasada Siriei explozia a spart geamuri în mai multe birouri şi în reşedinţa ambasadorului.

UPDATE 15.31 Purtătorul de cuvânt al comandamentului militar al Bagdadului, Qassem Atta, a declarat, potrivit AFP, că sunt 224 de răniţi şi că "atacurile sunt atentate sinucigaşe împotriva ambasadelor Egiptului şi Iranului', a spus care a adăugat că un al treilea atentat sinucigaş s-a produs la o intersecţie aflată în apropierea ambasadelor Germaniei şi Siriei.

UPDATE 14.32 Atentatele sinucigaşe au făcut 31 de victime şi 185 de răniţi, anunţă Associated Press. În plus, relatează AP, cele două explozii din vestul Bagdadului au avut loc tot lângă sediile unor ambasade: cea a Egiptului şi a Germaniei.

UPDATE 14.05 Bilanţul victimelor a ajuns la 30 de morţi şi 168 de răniţi, potrivit BBC. Nimeni nu a revendicat atacurile până acum.

UPDTE 13.05 Cel puţin 15 oameni au murit şi alţi 50 au fost răniţi, au declarat pentru Associated Press reprezentanţi ai ministerului irakian de interne.

Una dintre explozii s-a produs chiar lângă Ambasada Iranului, iar celelalte două au avut loc în vestul oraşului, potrivit The Washington Post.

Ambasadorul iranian Hasan Kazemi Qomi a declarat: "Explozia s-a produs la usa ambasadei si a vizat civili si politisti. Exista pagube materiale la cladirea ambasadei dar angajatii din sediu nu au fost raniti".

Forta exploziei a zguduit cladirile si a spart geamurile. In urma deflagratiei, nori de fum gros s-au ridicat deasupra orasului Bagdad.

Alti 13 oameni au fost raniti intr-un alt atentat cu bomba din Diyala, la 65 de kilometri de Bagdad, dupa explozia unui pachet atasat pe o motocicleta. Explozia a distrus mai multe magazine si masini, potrivit Xinhuanet.

VIDEO FOTO Irak: Atacuri teroriste soldate cu 38 de morţi în ziua alegerilor

Care este miza regională a alegerilor din Irak

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite