VIDEO / FOTO Irak: Atacuri teroriste soldate cu 38 de morţi în ziua alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irak: alegeri şi atacuri teroriste
Irak: alegeri şi atacuri teroriste

Alegerile din Irak au fost marcate de mai multe atentate comise la Bagdad, în urmă cărora cel puţin 38 de oameni au murit şi alţi 110 au fost răniţi, potrivit AFP.  Suniţii militanţi islamişti au promis să perturbe alegerile pentru a creşte incertitudinea trupelor americane, pe punct de retrage, asupra stabilităţii Irakului

UPDATE Birourile de vot din Irak s-au închis. Violenţele declanşate de talibani au produs peste 38 de victime. Numărul răniţilor a ajuns la 110.

Scrutinul a afost marcat de violenţe. Un nou bilanţ al Ministerul de Interne, obţinut pe surse de AFP, vorbeşte despre 38 de morţi şi 110 răniţi

Treizeci de decese s-au înregistrat la Bagdad, în urma tirurilor cu obuze şi rachete Katiuşa şi a prăbuşirii unui imobil, atins de o rachetă, într-un cartier din nordul capitalei.

Alte opt persoane au murit în atentate cu bombă comise în capitală şi în împrejurimi.

Numărul răniţilor se ridică la 110 în întreaga ţară, dintre care 13 în urma unui tir cu obuze care a vizat un birou de vot la Iskandariya, la 50 de kilometri sud de Bagdad.

Al-Qaida ameninţase că va riposta dacă alegătorii se vor duce la vot.

Un bilanţ anterior vorbea despre 24 de morţi şi 65 de răniţi.

În ciuda atentatelor din ţară, irakienii au mers la vot

În cel mai grav atac, în care au murit 12 persoane, o bombă a explodat lângă o clădire din cartierul Our, aflat în nordul Bagdadului, ducând la prăbuşirea imobilului, au spus surse din Ministerul de Interne. Autorităţile nu au putut da un motiv pentru care această clădire a fost vizată, însă un alt imobil de locuinţe a fost ţinta unui alt atentat, în cartierul Chourta al-Rabia. Patru persoane au murit şi alte opt au fost rănite în urma acestui atentat.

Imagini de la alegerile din Irak din 7 martie 2010

Oficialii militari au declarat că ambele atacuri sunt acte teroriste care s-au întâmplat la deschiderea birourilor de vot din Irak, în pofida măsurilor de securitate impresionante luate pentru a preveni atacuri ale reţelei al-Qaida. O filială al Qaeda i-a ameninţat pe irakieni să nu voteze şi a promis atacarea celor care nu li se supun.

La acestă oră, aproape 19 milioane de alegători vor desemna 325 de deputaţi, pentru un mandat de patru ani, în cursul căruia cei 96.000 de militari americani aflaţi în Irak vor părăsi definitiv ţara, la nouă ani după înlăturarea de la putere a fostului preşedinte irakian Saddam Hussein.

Direcţia politică pe care o va urma Irakul este decisivă pentru planurile preşedinteului american Barack Obama de a reduce trupele americane în următoarele cinci luni şi de a le retrage până la finalul lui 2011. De asemenea, politica Irakului va fi urmărită de companiile de petrol care se pregătesc să investească miliarde în această ţară.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite