ZIUA E Uniunea Europeană este în fața unei decizii istorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii şi pieţele financiare din întreaga lume au ochii aţintiţi, astăzi şi mâine, spre Bruxelles, unde are loc summitul considerat crucial pentru salvarea euro.

Şefii de stat şi de guvern din UE vor încerca să pună la punct instrumente financiare de salvare mai consistente, dar şi reguli fiscale mai stricte. Rămâne de văzut dacă ele se vor aplica tuturor celor 27 de membre UE sau doar celor 17 din zona euro, dată fiind opoziţia Marii Britanii.

Există însă şi variante de rezervă. România susţine soluţia mai simplă a modificării protocolului 12 al Tratatului de la Lisabona, ce vizează deficitele excesive, a explicat, aseară, preşedintele Traian Băsescu.

România susţine „regula de aur" - înscrierea în Constituţie a nivelului maxim de deficit de 3%, precum şi mecanismele automate ce ar urma să corecteze depăşirea deficitului. „Toate statele care au 70-80% îndatorare ar trebui să depună la UE un calendar prin care să ajungă la sub 60%", a mai precizat Traian Băsescu. Problema aderării României la Schengen se află pe agendă, dar va fi dezbătută doar dacă negocierile de criză mai lasă loc. 

Citeşte şi:

Cu ce fel de „bazooka“ vor veni liderii UE la summit

Bugete austere în toată Europa pe 2012

Orban vrea rezervele Băncii Naţionale

România şi „Europa celor două viteze“

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite