Orban vrea rezervele Băncii Naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a finanţa  ultimul proiect a Ministerului Economiei Naţionale – planul de dezvoltare pe mai mulţi ani – guvernul Orban are nevoie stringentă de o sursă consistentă de bani.

După ce anul trecut a naţionalizat fondurile de pensii private, Orban ţinteşte acum rezervele Băncii Naţionale. György Matolcsy, ministrul Economiei, ar fi dorit să se asigure de acest sprijin cât mai repede pentru a-şi putea prezenta programul la negocierile cu FMI, care au început ieri. Numai că există un mare obstacol în calea acestei intenţii, Andras Simor, preşedintele Băncii Naţionale Ungare. De aceea, guvernul a început o campanie pe mai multe fronturi împotriva lui, în speranţa că îl va putea schimba şi înlocui cu o persoană mai „maleabilă", dispusă să nu ţină seama de reglementările Băncii Naţionale.

Atacuri la şeful băncii

Nu este prima tentativă de a-l înlocui pe Simor. Viktor Orban a încercat chiar când a preluat puterea, dar s-a ciocnit de opoziţia Comisiei Europene care i-a amintit de independenţa băncilor naţionale şi inamovabilitatea preşedinţilor lor. Singura măsură la îndemână a fost micşorarea salariului lui Simor.

Atacuri vin şi de la preşedintele Comisiei de supraveghere a Băncii Naţionale, Zsigmond Jarai, care i-a adus lui Simor critici cu privire la activitatea băncii. Recentul atac este legat de declaraţiile de avere ale preşedintelui Băncii Naţionale. Situaţia lui este dezbătută de Comisia de imunitate a Parlamentului care-l va invita la următoarea ei şedinţă, pe 20 decembrie, pentru a primi lămuriri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite