Vaticanul, îngropat în scandaluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valul de dezvăluiri incomode la adresa actelor de pedofilie comise de prelaţi catolici ia amploare. Reacţia Sfântului Scaun nu este convingătoare. Vaticanul acuză de „complot“ şi „rea-voinţă“ publicaţiile internaţionale, printre care prestigiosul „New York Times“, care scot la lumină fapte reprobabile ale clericilor.

Cu puţin timp înainte de marea Sărbătoare Pascală, Sfântul Scaun pare să nu-şi găsească liniştea din cauza dezvăluirilor în lanţ pe care diferite ziare din toată lumea (în special din mediul protestant) le fac în legătură cu adolescenţi şi copii abuzaţi sexual de preoţi catolici.

Un avocat american îi cere Papei să depună mărturie sub jurământ pentru cazurile de pedofilie

Papa şi pedofilia

Papa Benedict al XVI-lea este acuzat că ar fi acoperit "abuzuri sexuale". Vaticanul dezminte

Cazuri numeroase au fost semnalate, în ultimele săptămâni, în ţări precum Austria, Irlanda, Elveţia, Italia şi Brazilia (stat cu cea mai numeroasă populaţie catolică). Ca şi cum toată această situaţie scăpată de sub control nu ar fi fost de-ajuns, un adevărat „război" a izbucnit, în ultimele zile, între Vatican şi cunoscutul cotidian american „New York Times".

Acum zece zile, acesta a lansat un atac virulent la adresa Sfântului Scaun, vizându-l în special pe papa Benedict al XVI-lea, acuzat de o atitudine prea laxă şi şovăitoare faţă de cazurile de pedofilie semnalate, împotriva cărora Biserica catolică nu a luat măsuri severe.

„Scuzele Papei sunt insuficiente nu doar pentru irlandezi, dar şi pentru catolicii din Germania, Austria şi Olanda, unde sute de noi acuzaţii au apărut. Ele vor fi însă cercetate de o direcţie a Vaticanului care numără doar zece oameni!", scrie cotidianul menţionat.

„E greu de înţeles de ce Vaticanul n-a învăţat nicio lecţie din ceea ce s-a întâmplat în SUA, unde peste 700 de preoţi au fost daţi afară în doar trei ani", mai comentează „New York Times". Mai mult, publicaţia îl acuză pe Benedict al XVI-lea că, în anii '80, a „închis ochii" în privinţa unor denunţuri referitoare la abuzurile sexuale comise asupra unor copii de către un preot catolic de origine cubaneză, în Florida.

Este vorba de Ernesto Garcia Rubio, astăzi în vârstă de 72 de ani, acuzat că ar fi violat cel puţin 12 copii în ultimii 30 de ani, cei mai mulţi dintre ei provenind din mediile sociale sărace ale refugiaţilor din America Centrală.

Reacţia Vaticanului nu a întârziat să apară. „Biserica nu neagă, şi se întristează mult pentru răul cauzat altora şi ei însăşi de unii dintre membrii săi", a declarat pentru „L'Osservatore Romano" (publicaţia Vaticanului) cardinalul Odilo Pedro Scherer. Acesta mai susţine însă că nu este cazul ca întreaga Biserică catolică să fie incriminată şi că, în realitate, este „o acţiune concertată împotriva Papei pentru a-l face responsabil de tot răul".

Contraofensiva ierarhiei catolice de la Vatican, care denunţă totodată „încrâncenarea şi perfidia" mass mediei împotriva Bisericii catolice nu întruneşte însă toate sufragiile. „Biserica s-a angajat în efortul de a clarifica cazurile de pedofilie tocmai datorită mijloacelor mass media", subliniază Fabienne Lebedinsky, membră a unei asociaţii catolice din Geneva.

Benedict al XVI-lea, chemat la tribunal

Demonstranţi britanici, în faţa Catedralei Westminster din Londra, au cerut demisia Papei

image

În urma dezvăluirilor făcute de „New York Times", un avocat american care le reprezintă pe victimele abuzurilor sexuale comise de preoţi catolici a prezentat unui tribunal din Kentucky cererea de a-l convoca, în calitate de martor, pe Suveranul Pontif. Avocatul William McMurry susţine că Vaticanul ştia de abuzurile sexuale ale prelaţilor săi, dar „a încurajat tăcerea pentru a proteja reputaţia Bisericii catolice".

Potrivit lui McMurry, Benedict al XVI-lea cunoştea situaţia scandaloasă, cu atât mai mult cu cât, pe când era cardinal, a fost prefect (pentru mulţi ani) al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei, departament al Vaticanului care se ocupă, printre altele, cu acest tip de denunţuri. În cererea sa către tribunalul din Kentucky, avocatul citează o serie de documente date publicităţii de „New York Times" care „demonstrează fără echivoc legătura dintre cardinalul Ratzinger şi cazurile de violenţe sexuale cărora le-au căzut victime minorii".

Papa Paul al VI-lea ştia

Acuzaţiile nu l-au ocolit nici pe fostul Suveran Pontif Paul al VI-lea (al cărui pontificat a durat între 1963-1969), care ar fi ştiut de abuzurile sexuale comise de unii preoţi din California. Cel puţin aşa susţin avocaţii victimelor, citând o scrisoare din 1963, trimisă Vaticanului de reverendul Gerard M-C. Fitzgerald (decedat în 1969). În documentul respectiv, acesta îi sugera lui Paul al VI-lea să-i îndepărteze pe unii preoţi pedofili.

Furia catolicilor ia amploare

În faţa scandalurilor de abuzuri sexuale comise de prelaţi catolici, credincioşii simt consternare, dezgust, iar prăpastia dintre bisericile locale şi Vatican se adânceşte, consideră cotidianul elveţian  „Le Temps". „Mi-am pierdut încrederea în autorităţile ecleziastice, iar această neîncredere se răspândeşte în rândul multor credincioşi", arată Fabienne Lebedinsky.

„Aş spune că astăzi poţi să fi catolic fără să te simţi legat de Vatican", spune şi teologul elveţian Noel Pedreira. Miercuri, la Berna, episcopii elveţieni şi-au exprimat, la rândul lor, „ruşinea şi profunda consternare", cerându-şi scuze în mod public pentru cele 60 de cazuri de abuzuri semnalate în Ţara Cantoanelor în ultimii 15 ani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite