Papa Benedict al XVI-lea este acuzat că ar fi acoperit "abuzuri sexuale". Vaticanul dezminte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform agenţiei AFP, Vaticanul apără acţiunile Papei, acuzat că a ascuns abuzurile sexuale comise de un preot în Statele Unite.

Papa Benedict al XVI-lea a fost acuzat de cotidianul New York Times că a acoperit, în perioada când Suveranul Pontif era cardinal, abuzurile sexuale comise de un preot american pedofil. Papa a acoperit această afirmaţie spunând că a fost informat târziu, când preotul respectiv era bătrân şi bolnav.

Mai citiţi şi:

VIDEO Cazurile de pedofilie în rândul preoţilor catolici îl pun în dificultate pe Papă

Papa, târât într-un scandal sexual cu minori

Vaticanul este sufocat de preoţii pedofili

Vaticanul a apărat, joi, acţiunea papei Benedict al XVI-lea. Potrivit New York Times, cardinalul Joseph Ratzinger, prefect al Congregaţiei pentru doctrina credinţei în anii '90, ar fi respins urmărirea în justiţie a unui preot acuzat că a violat circa 200 de copii surzi la o şcoală din Wisconsin, între 1950 şi 1970.

Purtătorul de cuvânt al Suveranului Pontif, Federico Lombardi, a trimis cotidianului New York Times un răspuns prin care a ţinut să precizeze faptul că „membrii Congregaţiei au fost sesizaţi, pentru prima dată, abia la sfârşitul anilor '90, după peste două decenii după ce responsabilii diocezei şi poliţiei au fost anunţaţi.

Preotul Lombardi a amintit şi că autorităţile civile americane l-au anchetat pe Murphy în anii '70, în urma acuzaţiilor victimelor sale, dar investigaţia a fost abandonată. „Este important de subliniat că chestiunea canonică prezentată Congregaţiei nu a avut nicio legătută cu nicio procedură civilă sau penală împotriva preotului Murphy”, se arată în comunicatul remis cotidianului New York Times.

Vaticanul a mai adăpugat faptul că nu a existat nicio informaţie privind aceste abuzuri, deoarece „preotul Murphy era bătrân, bolnav şi trăia în izolare”.
„Congregaţia pentru doctrina credinţei a sugerat ca arhiepiscopul din Milwaukee să ia în calcul să restrângă activităţile religioase ale preotului Murphy şi să ceară clerului să accepte responsabilitatea deplină pentru gravitatea actelor sale”, a încheiat Vaticanul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite