VIDEO Cazurile de pedofilie în rândul preoţilor catolici îl pun în dificultate pe Papă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea numărului de cazuri de pedofilie în rândul preoţilor catolici pune în dificultate Sfântul Scaun şi pe Suveranul Pontif. Scandalurilor de abuzuri sexuale asupra minorilor comise de prelaţi li se adaugă acuzaţiile de violenţă aduse lui Georg Ratzinger, fratele Papei Benedict al XVI-lea.

Presa internaţională notează că, în ultima perioadă, Vaticanul încearcă să dea un răspuns coerent şi convingător în faţa creşterii spectaculoase a numărului de cazuri de pedofilie din rândul clerului catolic.

Citiţi şi:

Papa, târât într-un scandal sexual cu minori
Vatican: Mafia ruinează Italia

„Curia este surprinsă şi stânjenită de multiplicarea recentelor dezvăluiri în acest sens care se referă inclusiv la corul din Regensburg, dirijat, pe vremuri, de fratele Papei Benedict al XVI-lea", afirmă specialistul în probleme ale Vaticanului Bruno Bartoloni.

Într-un interviu acordat cotidianului „Avvenire" (publicaţie a Conferinţei episcopale italiene), Monseniorul Charles Scicluna, procuror la tribunalul Congregaţiei pentru doctrină religioasă, a recunoscut că între 2001 şi 2010 au fost anchetate aproximativ 3.000 de acuzaţii (din ultimii 50 de ani) pentru abuzuri sexuale, având ca protagonişti prelaţi şi preoţi ai comunităţilor catolice din diverse ţări.

Majoritatea denunţurilor vin din Statele Unite, unde s-au înregistrat circa 80% din totalul dosarelor din perioada 2003-2004.

Alte abuzuri comise de preoţi au fost denunţate acum câteva luni în Austria şi Olanda, iar un caz a fost dat publicităţii, la sfârşitul săptămânii trecute, în Italia. Între 2007-2009, „media anuală a cazurilor semnalate a fost de 250", potrivit lui Scicluna. Însă cele mai surprinzătoare dezvăluiri în acest sens afectează 19 din cele 27 de dioceze catolice din Germania.

Unele dintre ele se referă şi la abuzurile sexuale petrecute în rândul membrilor celebrului cor din Regensburg, condus, între 1964 şi 1994, de fratele Papei, Georg Ratzinger.

Celibatul, pus în discuţie

În mijlocul acestei adevărate furtuni, „Benedict al XVI-lea încearcă să ţină timona", comentează cotidianul elveţian „Le Temps".

Vinerea trecută, el l-a primit la Vatican pe preşedintele Conferinţei episcopale germane, arhiepiscopul Robert Zollitsch. În timp ce Suveranul Pontif şi-a exprimat „sprijinul pentru Biserica germană", pentru modul în care gestionează scandalul actelor de pedofilie comise în sânul său, Zollitsch şi-a cerut din nou scuze faţă de victime.

Tot mai multe voci explică amploarea cazurilor de abuzuri sexuale din rândul clericilor catolici prin celibatul la care sunt constrânşi aceştia. Însă în faţa acestor afirmaţii, Benedict al XVI-lea a subliniat încă o dată caracterul „sacru" al celibatului care, conform declaraţiilor făcute recent la o convenţie teologică, „este semnul consacrării întregii fiinţe Domnului".

Fraţii Ratzinger, victime colaterale

Potrivit cotidianului german „Suddeutsche Zeitung", care citează un anunţ făcut la sfârşitul săptămânii trecute de Arhiepiscopia Munchenului, Papa Benedict al XVI-lea a adăpostit, în dioceza sa, în 1980, pe când era arhiepiscop de Munchen, un preot pedofil, pentru ca acesta să urmeze acolo o terapie.

În 1986, acest preot a fost condamnat la 18 luni închisoare cu suspendare şi la plata unei amenzi de 4.000 mărci germane (circa 2.000 de euro) pentru abuzuri sexuale comise asupra minorilor.

La rândul său, Georg Ratzinger, fratele Suveranului Pontif, este acuzat de „violenţă" de Thomas Mayer, fost membru al corului din Regensburg. Acesta a povestit pentru săptămânalul „Der Spigel" şi despre violenţele sexuale „care erau dese între elevi atunci".

Biserica va colabora cu poliţia

În încercarea de a pune capăt polemicilor, Suveranul Pontif a reafirmat principiul colaborării Bisericii catolice cu autorităţile judiciare în cazurile de pedofilie.

„Benedict al XVI-lea a făcut un pas important lăsând în urmă politica ocultării acestor dosare", afirmă jurnalistul Giancarlo Zizola, observator al problemelor Sfântului Scaun.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite