Papa şi pedofilia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Papa nu a scos o vorbă despre nevoia de a-i disciplina pe episcopii care i-au acoperit pe preoţii pedofili.

Ultima scuză a Papei Benedict al XVI-lea pentru abuzurile sexuale comise de preoţi catolici asupra copiilor se referă la „iertare", dar nu spune nimic despre responsabilitatea de care catolicii au nevoie pentru a repara imaginea şifonată a Bisericii lor.

După ce scandalul s-a tot întins în Europa, Benedict a cerut scuze irlandezilor pentru abuzul sexual „păcătos şi criminal", în urma căruia mii de copii au căzut victime preoţilor de-a lungul anilor. Dar Papa nu a scos o vorbă despre nevoia de a-i disciplina pe episcopii care i-au acoperit pe preoţii pedofili şi i-au ferit de consecinţe penale, plimbându-i din parohie în parohie.

Scuzele Papei sunt insuficiente nu doar pentru irlandezi, dar şi pentru catolicii din Germania, Austria şi Olanda, unde sute de noi acuzaţii au apărut. Ele vor fi însă cercetate de o direcţie a Vaticanului care numără doar zece oameni!

Catolicii din Germania se întreabă şi care a fost rolul Papei Benedict în urmă cu 30 de ani, când era arhiepiscop de München şi când a permis transferarea unui preot molestator. Acest preot a rămas în funcţie până săptămâna trecută, când a fost suspendat ca urmare a scandalului mediatic. Sunt mari semne de întrebare şi în privinţa unei directive date de Benedict în 2001, când era cardinal la Vatican, care cerea ca episcopii să ţină investigaţiile de pedofilie secrete, în caz contrar urmând să fie excomunicaţi (pretextul fiind că ar fi protejat nevinovaţii). Oficial, de când este Papă, Benedict a pledat ca informaţiile să ajungă la autorităţile civile, însă secretul Bisericii a fost invocat în procesele intentate de victimele preoţilor pedofili.

E greu de înţeles de ce Vaticanul n-a învăţat nicio lecţie din ceea ce s-a întâmplat în SUA, unde peste 700 de preoţi au fost daţi afară în doar trei ani. Apoi, a apărut investigaţia supărătoare a cotidianului „The Times" despre cum Papa, pe vremea când era cardinal, a fost avertizat personal în privinţa unui preot care a molestat 200 de băieţi surzi. Dar liderii Bisericii au ales să protejeze Biserica în locul copiilor.

Investigaţia a adus practic în lumină genul de comportament pe care Biserica este dispusă să îl „ierte" pentru a evita scandalurile. „Ruşinea şi remuşcarea" exprimate de Papă pentru scandalul din Irlanda sunt necesare, neîndoios. Însă ce e mai urgent este exact ceea ce a cerut cancelarul Germaniei, Angela Merkel: „Adevărul fără ocolişuri în privinţa celor întâmplate".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite