Ungaria: cetăţenie, dar nu drept de vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe desemnat a prezentat felul în care va arăta diplomaţia viitorului cabinet de la Budapesta. Ministrul de Externe desemnat, Janos Martonyi, a promis modificarea legii de acordare a cetăţeniei ungare în cel mai scurt timp.

Revine "autonomistul" Viktor Orban: ce face UDMR cu Ţinutul Secuiesc?

Partidul maghiar Jobbik: "Vom stârpi infracţionalitatea ţigănească"

Una dintre primele şi cele mai importante măsuri ale noului Parlament de la Budapesta va fi modificarea legii cetăţeniei. Pentru a facilita acordarea cetăţeniei maghiarilor de dincolo de graniţe, guvernul va elimina criteriul stabilirii permanente în Ungaria. Până acum, acesta reprezenta o condiţie obligatorie a dobândirii cetăţeniei, a precizat ministrul de Externe desemnat, Janos Martonyi, pentru InfoRadio.

Cetăţenia se va acorda pe baza unei cereri individuale şi nu în masă. "Nu se pune problema acordării automate a cetăţeniei pentru două, trei sau patru milioane de maghiari", a explicat Martonyi. În plus, odată dobândită, ea nu va însemna şi drept de vot. În continuare, pot putea vota doar cei care au domiciliul stabil în Ungaria. Este necesară modificarea legii pentru a elimina discriminarea în acordarea cetăţeniei maghiarilor de dincolo de graniţe deoarece, astăzi, un ungur care trăieşte în Germania sau în Statele Unite poate obţine mai uşor cetăţenia decât cel dintr-o ţară vecină, a recunoscut Martonyi.

Fără intermediari în relaţia cu Rusia

În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, Ungaria este interesată mai ales de politica energetică. Din acest motiv, la începutul anului viitor (când va deţine preşedinţia UE), Ungaria va organiza un „summit energetic."

Noul guvern doreşte relaţii „fără echivoc" cu Rusia. „Nu avem nevoie de surse de tensiuni, de controverse otrăvitoare, de intermediari suspecţi", a subliniat Martonyi. Ungaria, a spus el, are nevoie de investiţiile ruse, dar nu în acele câteva megaîntreprinderi cu importanţă strategică, esenţiale pentru realizarea obiectivelor de politică economică a ţării. Aceste întreprinderi regionale multinaţionale trebuie menţinute sub control managerial maghiar.

„Am ajuns de-acum la limita proprietăţii străine", a declarat el. Piaţa rusă este deschisă chiar pentru mai multe produse agricole şi de industrie alimentară ale Ungariei, cu condiţia îmbunătăţirii calităţii acestora, dar pentru aceasta este nevoie de sprijinul statului. Janos Martonyi a apreciat că legea slovacă privind folosirea limbii (naţionalistă) contravine legislaţiei UE şi Constituţiei slovace şi ar trebui modificate anumite reglementări.

„Politeţe" cu Slovacia

Limitarea folosirii limbii materne înseamnă încălcarea unui drept fundamental al omului, a apreciat ministrul. În ceea ce priveşte relaţiile bilaterale, va fi necesară o luare de poziţie limpede şi hotărâtă, dar nu "brutală". Deşi liderii unui partid care face parte din coaliţia guvernamentală dau adeseori declaraţii inacceptabile, guvernul ungar nu va reacţiona la fel. „Nu vom ajunge sub un anumit nivel, vom respecta regulile elementare ale politeţii", a subliniat ministrul de Externe.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite