Tragedia de la Smolensk: "Vor exista mereu voci care vor susţine că a fost mâna KGB-ului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi analişti consideră că mai importantă decât ancheta oficială este ceea ce vor crede oamenii despre accidentul de sâmbătă, din Rusia, în care au murit preşedintele Poloniei, soţia acestuia şi alţii 88 de oficiali polonezi.

"Chiar dacă se va confirma ipoteza privind o eroare de pilotaj, vor exista mereu voci care vor susţine că a fost mâna KGB-ului care l-a ucis pe Kaczynski", a spus redactorul şef al revistei "Russia in World Affairs", Fiodor Lukianov.

Chiar dacă, spune Lukianov, autorităţile ruse "au dat dovadă de o rapiditate fără precedent pentru a veni în ajutorul Poloniei", totuşi "Lech Kaczynski nu era un prieten al Rusiei şi totuşi era tratat cu mult respect de către liderii ruşi. Acest accident aviatic este extrem de sinistru şi din punct de vedere simbolic şi ar putea întări în Polonia ideea că tot ce este asociat cu Rusia este malefic".

Cercetătorul rus Arseni Roginski, specializat în anchete asupra unor momente din istoria sovietică, a spus şi el că "amprenta rusofobă din conştiinţa poloneză va deveni şi mai pregnantă". "Contează prea puţin la acest nivel ce spun liderii politici de la Moscova sau Varşovia. Ceea ce contează aici este doar ce cred oamenii", a explicat Roginski

Sicriul preşedintelui polonez Lech Kaczynski va fi expus marţi publicului la Palatul Prezidenţial din Varşovia.

Preşedintele Poloniei, soţia acestuia, Maria, şi alţi 88 de oficiali polonezi au murit sâmbătă într-un accident de avion la Smolensk (Rusia), la 420 de kilometri vest de Moscova. Printre victime se află preşedintele Băncii Centrale a Poloniei, Slawomir Skrzypek, şeful Statului Major al forţelor armate, Franciszek Gagor, principalii lideri ai armatei şi membri ai Parlamentului.

Mama preşedintelui polonez nu ştie că fiul său a murit

VIDEO Polonia decapitată: elita politică a ţării piere într-un accident aviatic

Fost şef al Direcţiei de Aviaţie Civilă din Ministerul Transporturilor: Cum sunt aleşi piloţii şefilor de stat

Vechiturile zburătoare ale preşedinţilor

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite